navka 28 Napisano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Witam Mam lapka Lenovo Y510p z procesorem 4200M. Słyszałem wiele opinii o tym, że procek sam się podkręca gdy potrzebna jest większa moc przez co nie zawsze to jest przyjazne dla zwiększenia wydajności (przykład: CS GO w którym procek podskakuje do max częstotliwości a gra zaczyna warpić, znajomy zmniejszył taktowanie i problem zniknął) Pytanie tylko jak zmienić to taktowanie skoro BIOS jest okrojony praktycznie do 0 a program Intel extreme tuning utility nie chce się zainstalować?Ponadto, chciałem spróbować pobawić się programem ThrottleStop jednak wywala kommunikat: "CPU not supported"Jakies rady?Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
bożo_wporzo 140 Napisano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Czy jesteś pewny na 100%, że nie ma odpowiedniej opcji w BIOSie? Jeżeli nie to wrzuć zdjęcia BIOSu bo w instrukcji tego nie znalazłem (może akurat trafiłem na okrojoną wersję) to zerkniemy i pomyślimy Cytuj Link to post Share on other sites
miniol 0 Napisano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Mam tego samego laptopa, z tym samym prockiem i mogę bez problemu używać throttlestopa. Sam ustawiałem dzisiaj na sztywno taktowanie procesora. dziwne, że u ciebie nie działa. Jaką masz wersję programu? Cytuj Link to post Share on other sites
Kac2per1 649 Napisano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Spróbuj jeszcze programem MSI Afterburner. Może ten będzie działał. Cytuj Link to post Share on other sites
14r33k 272 Napisano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Program ThrottleStop powinien pomóc. Cytuj Link to post Share on other sites
navka 28 Napisano 10 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 (edytowane) Używałem wersji 4 i 6 ThrottleStop i za każdym razem przy uruchomieniu wyświetla "CPU not supported"A w BIOS nie ma nic poza zakładką z godziną i resztą pierdół oraz BOOT menu EDIT: działa throttlestop teraz tylko proszę jakąś mądrą głowę aby powiedziała jak na sztywno ustawić własną ilość MHz Edytowane 10 Czerwca 2014 przez navka Cytuj Link to post Share on other sites
miniol 0 Napisano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 W zakładce TRL ustaw mnożnik dla wszystkich rdzeni na 25. Tylko turbo boost wtedy jest wyłączony. Chociaż w tym laptopie TB cięzko osiągnąć przez temperatury na cpu. Cytuj Link to post Share on other sites
navka 28 Napisano 10 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Póki co, po ustawieniu tego mnożnika nadal pokazuje mi inna wartość w głównym oknie Cytuj Link to post Share on other sites
miniol 0 Napisano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Ustaw jeszcze set multiplier np na 25 Cytuj Link to post Share on other sites
navka 28 Napisano 10 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Ok, już działa Dzięki piękne za pomoc! Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts