Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, planuje kupić dysk SSD. Myślę, że 120 GB mi w zupełności wystarczy na system oraz najważniejsze gry. 

Czytałem troche forum i biore pod uwagę 

- Crucial M500 SSD 120GB

http://www.gral.pl/Crucial+M500+SSD+120GB+SSD+SATA3_882.html

- GoodRam 120GB c100

Który jest godniejszy uwagi?

Edytowane przez suddenkiller
Gość Adrian

SSD nie potrzebny Ci do gier, nie dostaniesz więcej fps-ow, najwyżej gra załaduje Ci się parę sek szybciej więc instalowanie gier na SSD mija się z celem. Od siebie mogę napisać że mam C100 120gb i sprawuje się świetnie.

instalowanie gier na SSD mija się z celem

Jak ktoś lubi marnować czas to pewnie tak, ja osobiście swój cenię, a długie doczytywanie niesamowicie mnie irytuje. 

@ Autor: Podaj budżet.

Gość Adrian

Jak ktoś lubi marnować czas to pewnie tak, ja osobiście swój cenię, a długie doczytywanie niesamowicie mnie irytuje. 

@ Autor: Podaj budżet.

Seriously? całe 4 sekundy przy ładowaniu gry pozwala Ci na nie marnowanie swojego cennego czasu? mega głupia wypowiedź zwłaszcza że skoro cenisz czas to po co grasz ?

Najwidoczniej nie masz zbyt dużego porównania. Czasy ładowania w takim Wiedźminie to na HDD mordęga. Z nudów zaplatałem warkoczyki na brodzie.

Goodram c100 rozgniata tego cruciala oraz plextora m5p

Przestań pierdzielić bzdury. Plextor M5P to jeden z najlepszych dysków na rynku, porównywalny z 840 PRO. C100 może mu lizać buty. 

http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/test_plextor_m5_pro_128256512_gb?page=0,5

http://pcfoster.pl/artykul/goodram-c-series-c100-120gb---test-ssd/1176-5.html

Wystarczy sobie porównać.

Odczyt losowy leży i kwiczy, a to jeden z najważniejszych parametrów w codziennym użytkowaniu.

Zapis ma znaczenie przy pracy na dużych plikach, na przykład przy obróbce materiału video. W codziennym użytkowaniu, gdy system i ewentualne gry są już "na miejscu" zapis nie ma prawie żadnego znaczenia i czy będzie to 120, czy 400 MB/s - różnicy nikt nie zauważy. Losowy odczyt ma natomiast znaczenie kolosalne, podobnie jak IOPS'y - są to parametry, które wpływają na największą zaletę SSD - responsywność. Pod tym kątem C100 kuleje i przestań w końcu wciskać go każdemu, jako najlepszy dysk na świecie. Kupiłeś go i jesteś zadowolony ? Super, ale w zbliżonej cenie są lepsze nośniki, więc daruj sobie taki marketing.

Gość Adrian

Najwidoczniej nie masz zbyt dużego porównania. Czasy ładowania w takim Wiedźminie to na HDD mordęga. Z nudów zaplatałem warkoczyki na brodzie.

I tak uważam że gry na SSD to pomyłka, przynajmniej przy obecnych pojemnościach / cenach. Szkoda cennego miejsca na przydatniejsze aplikacje.

Windows, Office, Photoshop, pierdylion słowników i innych rzeczy zajmuje mi łącznie około 45-50 GB. Na co miałbym trzymać resztę miejsca ? Po to kupuje się dysk, żeby z niego korzystać. 

W dodatku Crucial wydał nowy model dysku - MX100. Jest on następcą serii M500 oferujący większą wydajność w zbliżonej (docelowo lepszej) cenie. Szczególnie warty uwagi jest model 256GB kosztujący 380zł, najmniej spośród dysków o pojemności 240/256GB oferujący większą wydajność niż M500

Edytowane przez Gość
Gość Adrian

Windows, Office, Photoshop, pierdylion słowników i innych rzeczy zajmuje mi łącznie około 45-50 GB. Na co miałbym trzymać resztę miejsca ? Po to kupuje się dysk, żeby z niego korzystać. 

Widać więc że nie używasz w takim razie komputera do pracy lecz marnujesz swój bardzo cenny czas grając :)

nowaj fakty sa takie ze w prostym kopiowaniu plikow c100 wykona zadanie szybciej niz plextor. Jakbys mniej gral a wiecej pracowal na kompie to bys zrozumial dlaczego tak bronie tego dobrego zapisu w c100. Ja duzo pracuje w sony vegas z materialem skompresowanym magicyuv lub ut video (kompresja bezstratna) i paramtry m5p sa niedozakceptowania za ta cene (280 zl vs 380 zl)

Widać więc że nie używasz w takim razie komputera do pracy lecz marnujesz swój bardzo cenny czas grając

Tak. Gram w słowniki.

Ja duzo pracuje w sony vegas z materialem skompresowanym magicyuv lub ut video (kompresja bezstratna) i paramtry m5p sa niedozakceptowania za ta cene (280 zl vs 380 zl)

Nikt nie kupuje dysku o pojemności 120-128 GB do pracy z materiałami video, bo do takich zastosowań używa się najczęściej 2x HDD. 

//Prosiłem o coś :>

A mówią że z modami jest jak z Policją - jak są potrzebni, to ich nie ma :rotfl: . Dobra robota Pająku ;)

Screenshot odnosi sie do goodrama a w linku masz wynik plextora m5p.

No widzę, ale przy okazji wyszło, że Twoja wiedza na ten temat ogranicza się tylko do filmików z sieci. Tak się składa, że akurat też wygrzebałem 5 pro 128 i zrobiłem test, w dodatku podłączony ssd został do sata II (aby było ciekawiej ;) - oczywiście intel.

http://files.tinypic.pl/i/00537/dwvla4q6loov.jpg

Akurat zdarzyłem widzieć wszystkie firmware od 1.01 do 1.06.

<pozdro>

• Popieram 2