Skocz do zawartości

Recommended Posts

http://cdn.overclock.net/2/2e/2e4aa6c3_jAAkKic.jpegWitam

Zabrałem się w końcu na poważnie za wymianę pasty termoprzewodzącej w swojej 780 gtx evga  został mi nadmiar pasty geilda a szkoda żeby się marnował , widzę na google ze karta posiada termopady na pamięciach mogę je zostawić czy po rozkręceniu karty musza być koniecznie wymienione na nowe ? 

Karta to Evga 780 Gtx referent.

Edytowane przez kyubi13231

A jakie wymagania muszą być spełnione, żeby połączyć 2 karty w SLI ? Na pewno 2x taki sam chipset. A czy może być jedna grafika referent a druga nie ? Alboe (jeśli chłodzenie się zmieści) obydwie niereferencyjne (tej samej lub innej firmy) ?

Teoretycznie tak, ale jeśli mamy porządną obudowę (np. Corsair 500R), to niereferent nie będzie problemem

Nawet najlepsza obudowa nic nie pomoże gdy jedna grafa siedzi nad druga i blokuje dostęp powietrza. Niereferencyjne układy się nie sprawdzą w konfiguracji SLI. Karta, która będzie siedziała w pierwszym slocie zagotuje Ci się bo 2 odetnie jej całkowicie dopływ powietrza.

Do SLI stosuje się tylko i wyłącznie referenty ewentualnie jak ktoś ma WC to zakłada wodę na grafiki.

Ze sie tak przylacze do tematu. Czy to chlodzenie ktore podal DjXbeat od Inno3d jest dobre? Kosztuje tylko 99zl a ja sie zastanawialem nad Arctic Accelero Xtreme IV. Ktore by tu kupic?

Chłodzenie od Inno3D jest najlepszym niereferencyjnym chłodzeniem dostępnym na rynku!

Różnica w wydajności po między HerculeZ od Inno3D a Accelero Xtreme IV jest bardzo mała za to cena Accelero jest  ponad 2x większa.

Jedyny + dla Accelero - pasuje na różne typy kart graficznych a HerculeZ jest tylko pod referenta.

Tutaj masz moje testy jakie wykonałem i wrzuciłem na forum. Poczytaj ;)

http://forum.benchmark.pl/topic/130192-gtx780-inno3d-vs-gigabyte-vs-evga-pomoc-w-zakupie/

Edytowane przez DjXbeat

No a jeśli nie referent będzie na dole a referent u góry ?

W takiej sytuacji karta na górzę nie bedzie się gotować ale trzeba mieć bardzo dobrze wentylowaną obudowę ponieważ karta niereferencyjna umieszczona w 2 slocie będzie oddawać ciepło w obudowie. Tak czy siak nie polecam takiego rozwiązania ze względy na wzrost temperatury w obudowie. 2 referenty lub woda do SLI.

W zeszłym tygodniu w te upalne dni zmieniłem chłodzenie na GTX780 z referencyjnego na HerculeZ X3 Ultra i temperatura w obudowie skoczyła drastycznie.  Podzespoły grzeją się bardziej przez co wentylatory kręcą się z większą prędkością. Sam procesor dostał +8C podczas testu w Heaven :/