CyborgDE 4319 Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Głodny nie jestem sobą, więc postanowiłem "ugotować" dziś coś więcej, niż wodę na herbatę. Tak powstała niżej zaprezentowana zapiekanka. Szczerze mówiąc, to lubię eksperymentować ze smakami i wszystko co się działo podczas tworzenia tego niebywałego dania było bardzo...intuicyjne. Co potrzebujemy? A co mamy!? Moim założeniem było zrobić sobie coś na ciepło do oszamania na kolację z tego co znajdę w kuchni. Ja znalazłem u siebie: ugotowany ryż który został z obiadu salami(nie znalazłem nic innego w lodówce, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć jakiejś kiełbaski albo innej szynki) ser przyprawę do pizzy paprykę słodką sos "Sweet Chili"(Ciężki do dostania, ostatnio polowałem na niego w Rosyjskim markecie. Może w Polsce jest lepiej z dostępnością) keczup Przyrządzenie sosu: http://i.imgur.com/MnmzcD3.jpg Sos powstał całkiem przypadkiem podczas eksperymentowania. Nic nie wybuchło, ja dalej żyję, czyli wniosek jest jeden-sos jest jadalny. Do miski lub innego naczynia które nada się do wymieszania sosu(może być nawet plastik po BOXie od Intela) wlewamy keczup, sos "Sweet Chili", przyprawę do pizzy oraz paprykę słodką. Proporcje dobieramy wg. naszych upodobań. Reszta tego czegoś: http://i.imgur.com/DBqxh5W.jpg Gdy już mamy gotowy sos wrzucamy wszystko do ryżu do którego wcześniej dodałem pokrojone w kostkę salami. Mieszamy całość i przekładamy do żaroodpornego naczynia. http://i.imgur.com/Jx250AP.jpg Następnie na tą całą bezkształtną masę kładziemy ser, posypujemy jeszcze dodatkowo słodką papryką i wrzucamy do piekarnika na 200 stopni i 10-15 minut. Byle ser się ładnie roztopił. http://i.imgur.com/gzchZfh.jpg Po wyposażeniu się w kombinezon ochronny i licznik Geigera oraz upewnieniu się że w promieniu dwóch kilometrów nie ma żadnych innych żywych organizmów które mogłyby ulec uszczerbkowi na zdrowiu wyciągamy nasza zapiekankę z piekarnika. Wrażenia? Zapiekanka jest dość ostra, bo podczas jedzenie zrobiło mi się trochę ciepło. Problemu nie ma, bo lubię ostre i wyraziste smaki. Wchłonąłem widoczną wyżej porcję i jestem najedzony do syta. 6 Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Ok, znowu naszło mnie na tworzenie... Atmosfera jesienna, a ja mam chrapkę na kuchnie francuską. Jak jesień to gruszki... pyszne, soczyste i aromatyczne, jak Francja to sery. I tak narodził się przepis na: Tarta z kurczakiem, karmelizowaną gruszką i serem Roquefort. Co potrzeba: 250 [g] luzowanych udek z kuciaka 120 [g] sera Roquefort 2 szt. gruszki (nie muszą być wielkie. oby były soczyste i pyszne!) 2 szt. czerwonej cebuli 1 szt. średniej cukini 2 tbs ocet balsamiczny 2 tbs sok z malin świeży tymianek 1 rolka ciasta francuskiego czosnek niedźwiedzi sól cukier masło oliwa z oliwek biały piperz 1. Cukinia vol.1 1/2 cukinii kroimy obieraczką w cienkie płaty, skrapiamy oliwą, lekko solimy i grillujemy w piekarniku 2. Kucie Kroimy w paseczki, dodajemy sól, biały pieprz, świeży tymianek i smażymy na oliwie z oliwek- ma myć soczyste a nie sucho- rumiane! 3. Gruszki 1 gruszkę kroimy w plastry ok 0,5cm i karmelizujemy na maśle z cukrem. Mają być al dente, nie dżemowate! 0,5 drugiej gruszki kroimy w piórka i tyle (na surowo ze skórką) 0,5 pozostałe zjadamy dla zabicia nudy 4. Cukinia vol.2 Resztę cukinii ścieramy na grubym tarle, razem z cebulą. Do garnka z grubym dnem dajemy odrobinę oliwy i masła wrzucamy to wszystko. Dajemy sól, trochę cukru, ocet balsamiczny, sok z malin i tymianek.. Robimy konfiturę ok 2h-3h. Az będzie... konfiturowa Na tarteletki dajemy ciasto francuskie, 2 łyżki konfitury, kurczaka, gruszkę karmelizowaną, świeżą, grillowaną cukinię i posypujemy kawałkami Roquefort'a. 220°C ok 20 min w piekarniku. Podawać z półwytrawnym cydrem. Mała Francja na talerzu Dadul życzy bon appétit! Zdjęcia robione suszarka do włosów marki Nokia Lumia 1320 http://i.imgur.com/DaDiADB.jpg?1 http://i.imgur.com/qXop01U.jpg?1 P.S. Przy soleniu uważać, bo Roquefort jest dość ( ) słony! 9 Cytuj Link to post Share on other sites
Popularne posty Kornela95 3018 Napisano 19 Stycznia 2016 Popularne posty Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 (edytowane) Rafaello! http://oi67.tinypic.com/2vbvi88.jpg SKŁADNIKI: - 3 paczki herbatników (u mnie pełnoziarniste) - litr mleka - 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - pół szklanki cukru lub mniej - kostka masła, u mnie "Kasia", temp. pokojowa - 200-300 gram wiórków do kokosowych + 50g do posypania - płatki migdałowe WYKONANIE: 1. Do kubka odlać połowę szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem. 2. Do odlanego mleka wsypać dwa budynie oraz dodać mąkę ziemniaczaną. 3. Ugotować budyń, następnie odstawić do ostygnięcia. 4. Masło i żółtko razem zmiksować, dodać stopniowo budyń dalej miksując. 5. Do budyniowej masy dodać 200-30 gram wiórków kokosowych, wymieszać. 6. Blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć najpierw herbatnikami następie masą budyniową, znowu herbatniki i znowu masa budyniowa. 7. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami oraz płatkami migdałowymi. 8. Ciasto wstawiamy do lodówki na 3-4h a najlepiej całą noc. Smacznego ; - ) ______________________________________________________________ Kinder Pingui "MLECZNA KANAPKA" http://oi68.tinypic.com/n1fqyx.jpg SKŁADNIKI NA MASĘ BISZKOPTOWĄ: - 3 jajka - 3 łyżki cukru - 3 łyżki mąki - 2 łyżki kakao - 1 łyżka oleju - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ: - 250 gram śmietany 30% - 2 łyżki cukru pudru - 3 łyżeczki żelatyny SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ: - 100 gram mlecznej czekolady - 100 gram gorzkiej czekolady - 50 gram masła - 3 łyżki mleka JAKO DODATEK: - płatki czekoladowe PRZYGOTOWANIE: 1. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. 2. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie połączyć (nie miksować!). 3. Na koniec wlać olej i ekstrakt z wanilii i wszystko dokładnie wymieszać. 4. Ciasto wlać do blaszki w rozmiarze około 15x20 cm, wyłożonej koniecznie papierem do pieczenia. 5. Piec około 20 min w 180 st. Ostudzić i przekroić na 2 blaty. 6. Śmietankę 30% ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder. 7. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (1/4 kubka). 8. Do bitej śmietany dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać. 9. Następnie wyłożyć całość na kakaową część. 10. Przykryć drugim blatem ciasta. 11. Wszystkie składniki polewy czekoladowej rozpuścić. Przestudzić, ale tak by nadal była płynna. 12. Wierzch ciasta posmarować polewą czekoladową. Posypać wiórkami czekoladowymi, kokosowymi bądź inną posypką. 13. Ciasto schłodzić w lodówce. Edytowane 19 Stycznia 2016 przez Kornela95 11 Cytuj Link to post Share on other sites
okar19 8223 Napisano 7 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 (edytowane) 700 gram kurczaka/ indyka/ mięsa mielonego etc. Jeżeli mięso nie jest zmielone trzeba zmielić. Dodajemy przypraw wedle uznania. Osobiście wrzucam wszystko co mam. Dziś skończył mi się indyk także zmieliłem kurczaka. http://i.imgur.com/ltVdwwa.jpg Smażymy na patelni aż się usmaży Osobiście smażę na dwóch łyżkach oliwy z oliwek. http://i.imgur.com/ifGTL53.jpg Dodajemy sos pomidorowy z puszki. Pietruszka, koperek, Włola! http://i.imgur.com/aMP0EgC.jpg Można poddusić pod przykrywką kilka minut. 20-25 minut roboty i jedzenie na cały dzień. Do tego w międzyczasie ryż/makaron/ ziemniaki. Szybko, prosto i smacznie http://i.imgur.com/o08bL1c.jpg Edytowane 7 Lutego 2016 przez okar19 5 Cytuj Link to post Share on other sites
Han44 659 Napisano 28 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Muffiny z fasoli dietetyczne bez mąki , cukru, masła. Podaję stronkę nie będę przepisywał , zrobiła żona naprawdę dobre i mało kcal.http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/2013/04/muffiny-bez-czyli-co-mozna-zrobic-z.html. Polecam, fota moja http://i.imgur.com/y3GV1Q6.jpg 4 Cytuj Link to post Share on other sites
ArteK86 527 Napisano 24 Maja 2016 Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Nic wykwintnego, bardziej z cyklu co mam w lodówce to wrzucę: kroimy 2 pieczarki w plastry, pół cebuli w kostkę, pomidora lub dwa w ćwiartki podsmażamy cebulę aż będzie lekko brązowa(ja lubię jak jest właśnie taka, stopień wysmażenia można dobrać według gustu) dorzucamy pieczarki i dusimy na małym ogniu aż zmiękną dokładamy pomidory doprawiamy do smaku(ja używam ziół prowansalskich, soli, pieprzu czarnego) dodajemy jajka i robimy jajecznicę przygotowujemy kromki chleba i kładziemy trochę "jajecznicy" na każdą kroimy grubsze plastry żółtego sera i kładziemy x2 na kromki, potem posypujemy oregano wrzucamy do rozgrzanego piekarnika na ~230 stopni i pieczemy ~5 minut(do zarumienienia chleba i sera) Po 5 minutach wyciągamy i zjadamy, ja miałem wcześniej zrobiony sos czosnkowo-koperkowy. Osobiście do jajecznicy dorzuciłbym jeszcze np. trochę wędzonego boczku ale akurat nie miałem . Smacznego http://i66.tinypic.com/90vrsg.jpg 4 Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 4 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 (edytowane) Czas odświeżyć temat Ostatnio zapłaciłem 18 zł za dwie miseczki zupy w meksykańskiej knajpie (były pycha)Pomyślałem więc, że to żadne wyzwanie i sam spróbuję ją upichcić Pikantna zupa meksykańskahttp://i64.tinypic.com/2dwer79.jpgProdukty:- mielone mięso wołowe - paczka pól kilo- puszka konserwowej kukurydzy- puszka czerwonej fasoli- puszka białej fasoli- puszka pomidorów ćwiartki lub całe- 2 czerwone papryki- 2 żółte papryki- 2 ostre papryczki- cukinia- 3 ziemniaki- cebula- 3 ząbki czosnku- 2 kostki rosołowe- przyprawy: bazylia, oregano, zioła prownsalskie, ziele angielskie,sól, pieprz, przyprawa do gulaszuBierzemy się za robotę...Obieramy ziemniaki, cukinie i kroimy w kostkę, ziemniaki w trochę większą , cukinie w drobną.Do dużego garnka nalewamy 3/4 wody, wrzucamy ziemniaki z cukinią + ziele angielskie i spokojnie gotujemy.Rozgrzewamy na patelni olej lub oliwę i wrzucamy mięso mielone i je rozdrabniamyObieramy i kroimy drobno czosnek i cebulę dodajemy do mięsaObieramy paprykę i kroimy w drobną kostkęJak mięso z cebulą się poddusi dodajemy paprykę + oregano, zioła oraz bazylięDo garnka z ziemniakami dorzucamy kostki rosołowe oraz zawartość puszki z pomidoramiGotujemy aż ziemniaki i cukinia zmięknąGdy wszystko na patelini się poddusi a papryka zmięknie (ok 15 minut) wrzucamy to do garnkaOdlewamy wodę z puszek z czerwoną i białą fasolą i dodajemy je do zupyObieramy i kroimy bardzo drobno ostre papryczki i dodajemy do zupyNa koniec wsypujemy przyprawę do gulaszu i gotujemy 5 minutW razie czego doprawiamy solą pieprzem vegetą to już wedle uznania Waszych kubków smakowych (ja nie doprawiałem )Zachęcam do spróbowaniaJa 3 dni jadłem a najlepiej właśnie smakowała jak zupka trochę postałaWskazane do tego są jakieś bułeczki żeby maczaćSmacznego http://i64.tinypic.com/2u59bww.jpghttp://i64.tinypic.com/jqjjx2.jpg Edytowane 4 Lipca 2016 przez lukyeti 6 Cytuj Link to post Share on other sites
Johny3 3216 Napisano 20 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2016 (edytowane) https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160820/ea3e94ea59e008551e3aa338f39fc020.jpg https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160820/9bafbcdc7309a05f29f0c194f37a6856.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160820/a6581eb77a8977a0d45c46332431aafd.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160820/18968177d55dafaf030fe6070ba9a958.jpg Ciasto: -500g mąki 450 czy tam tortowej, zwał jak zwał -250ml ciepłej (cieplejsza niż temperatura pokojowa, ale nie gorąca) wody -~30g drożdży, takich normalnych z kostki -łyżeczka oliwy z oliwek -sól ile kto uważa, ja daję, ~1.5 łyżeczki -cukier 1 łyżeczka Odlewamy trochę wody do kubka, wrzucamy do niej drożdże, cukier i troszkę mąki. Mieszamy żeby nie było grudek. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy pozostałą wodę, sól i oliwę. Mieszamy/zagniatamy whatever. Ja używam robota kuchennego z mieszalnikiem do ciasta drożdżowego. Jak się wymiesza (tak mniej więcej, bo to tylko etap wstępny) wlewamy rozrobione drożdże. Mieszamy aż uzyskamy ciasto, musi być lekko klejące, ale nie może się kleić do wszystkiego, ani nie może być zbyt gumowe. Jak coś nie wyjdzie to trzeba kombinować z wodą i mąka, ale z tego przepisu zawsze wychodzi jak powinno ;] Kulkę ciasta oblewamy wodą, wkładamy do miski, przykrywamy jakimś ręcznikiem i zostawiamy do wyrośnięcia na jakieś 1-2h. Żeby wyszło nam fajne, cienkie ciasto, to polecam podzielić ciasto na 3. części, wtedy będzie miało jakieś 3mm (nie wiem ile mają te moje blachy, ale chyba 28cm), co ważne, po upieczeniu ono stoi, a nie klapuje jak tani szajs z jakiejś bieda pizzeri Pieczemy przez 13-15 minut, piekarnik na 250°C, pieczenie góra - dół, bez wentylatora. Sos W sumie tu to jest pełna dowolność, ale ja robię tak: -puszka pomidorów całe/krojone -2 świeże pomidory -cebula średnia -2-4 ząbki czosnku -ostre papryczki, dzisiaj to były piri piri -zioła, bazylia, oregano -sól i pieprz do smaku -oliwa, albo inny tłuszcz na patelnię Kroimy cebulę w kostkę, smażymy aż się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek chwilę przed resztą, bo zbyt długo smażony będzie gorzki. Pomidory kroimy w grubą kostkę, bo i tak się rozgotują. Wlewamy całą zawartość puszki pomidorów, świeże pomidory i papryczki. W tym miejscu można dodać już sól. Zostawiamy sos na ogniu aż się zredukuje z wody, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy zioła i pieprz. Foto zawiera sos po dodaniu składników i później gotowy. Jak ktoś lubi to można to zblendować, ja daję taki gęsty. Pomidory z puszki można zastąpić świeżymi, tylko warto coś tam dolać, bo same zbyt wiele wody nie dadzą, może to być woda albo jakieś winko czerwone. Składniki na pizzę to już każdy indywidualnie, ja dodałem szynkę, salami, czerwoną cebulę i paprykę. No i mozzarellę, ser na sos, nie na dodatki, to tak gwoli przypomnienia Smacznego! EDIT. Poprawiłem formatowanie tekstu, bo taptalk chyba nie wie co znaczy enter... Edytowane 20 Sierpnia 2016 przez Johny3 4 Cytuj Link to post Share on other sites
0anna0 35 Napisano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 No widzę, że muszę nadrobić zaległości i zacząć robić zdjęcia moim "dziełom" kulinarnym. Ja się mogę podzielić sprawdzonym przepisem na deser, ale z nietypowym składnikiem. Od razu mówię, że nie jest mojego autorstwa, tylko wygrzebany w sieci i już przetestowany kilkakrotnie. Celowo nie usuwam nazwy, bo to jednak jedyny serek kozi, który nadaje się do przepisów na słodko. Deser z kiwi i kozim serem Składniki na 4 porcje: świeży ser kozi Chavroux (opakowanie typu piramidka), 4 miękkie kiwi, 2 łyżki płynnego miodu, 1 owoc marakui, 250ml śmietanki kremówki 36%, 1 łyżka cukru. Przygotowanie: Mus z kiwi: kiwi obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i miksujemy w blenderze na mus. Śmietankę kremówkę ubijamy w wysokim naczyniu. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier. Przygotowujemy 4 szklanki i układamy w nich warstwami deser: na dnie świeży ser kozi. Następnie polewamy go miodem, dodajemy mus z kiwi i bitą śmietanę. Na koniec przecinamy na pół owoc marakui i wykładamy na wierzch każdego deseru po łyżeczce miąższu. Przed podaniem chłodzimy w lodówce około godziny. Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 14 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 (edytowane) Dziś proste danie ale powiem szczerze że mi smakowało 4 płaty morszczuka (może być mintaj albo inna rybka) Winiary sos śmietankowo-koperkowy x2 Śmietana 18 + jogurt 30 deko sera żółtego w kostce Szczypiorek Ryż brązowy Przyprawa do ryb Rybę po rozmrożeniu trzymamy jakiś czas żeby woda z niej wyszła Sypiemy przyprawą Kroimy ja potem w kostkę 2.5x2.5 Do garczka na gazie wlewamy śmietanę i trochę wody , mieszamy sos winiary, można dodać jogurtu żeby było więcej Mieszamy aż do zagotowania Wykładamy rybą spód naczynia żaroodpornego a następnie zalewamy zagotowany sos http://i63.tinypic.com/2qvv28k.jpg Piekarnik dajemy na 180-200 stopni Wkładamy naczynie bez przykrywania Pieczemy ok 20 minut -zależy jak mocny mamy piekarnik Po 20 minutach na wierzch wrzucamy starty żółty ser a potem na szczypiorek Gotujemy ryż Po ok 35-40 minutach gotowe (trzeba obserwować czy ser się z góry nie spieka za mocno , lub można spróbować kawałek ryby )' http://i65.tinypic.com/ml74ol.jpg Pół na pół bo dzieci nie lubią szczypiorku Wykładamy ryż na talerz i przykrywamy to nasza zapiekanką z ryby Sos spod sera ładnie sie wymiesza z ryżem i będzie dobre Smacznego Edytowane 14 Listopada 2016 przez lukyeti 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.