dodo 20732 Napisano 28 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 rosolowych vegety Ponoć z Vegeta smakuje lepiej ? Ograniczam się do ok 4 przypraw (w obecnym jadłospisie) Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 28 Maja 2014 Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Ponoć z Vegeta smakuje lepiej Zapytaj czy wątroba też tak sądzi A na poważnie, przyprawami można takie cuda zdziałać, że głowa mała. Ja np odpowiednio doprawiając potrawy i zjeżdżając trochę z tłuszczu potrafiłem zrzucić ponad 15 kg w 3 miesiące bez treningów Cytuj Link to post Share on other sites
Hans Olo 92 Napisano 28 Maja 2014 Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 (edytowane) Ja może bez zdjęć, ale przepis jest prosty jak walenie młotkiem w ścianę. A chodzi o to, że mam ochotę podzielić się przepisem na doskonały zamiennik niezbyt słynących ze zdrowotności ziemniaków jakim jest puree z zielonej soczewicy. Od podstaw: 500g soczewicy wystarcza na 4 porcje dla średnio zbudowanych chłopów z dużym apetytem. Na 100g mamy tutaj aż 24g białek i około 40g węglowodanów złożonych. Ilość witamin typu kwas foliowy jest porównywalna ze złotym strzałem (hyhyhy). Potrzebne składniki: zielona soczewica (sami sobie obliczcie ilość) łyżka kminku ok. 50g masła (ja tyle daję na 500g soczewicy) łyżka sosu sojowego łyżka soku ze świeżej cytryny na każde 200g soczewicy (a w sumie to wg uznania) sól i pieprz opcjonalnie czosnek w ilości zależnej od tolerancji smakowej jak i gastrycznej Pożądaną ilość soczewicy zostawić w garnku z wodą, tak by woda osiągała poziom co najmniej 2cm wyższy niż soczewica. Gdy już soczewica wchłonie wodę, dolać jej więcej i wstawić na ogień. Dolać sos sojowy i wsypać kminek. W takiej zupie musi się gotować aż zmięknie (jeśli dobrze namoczona, to powinno wystarczyć około 20 minut, jeśli nie, to nawet do 40 minut). Po ugotowaniu resztę przyprawionej wody odcedzić. Następnie soczewicę zmiksować na gorąco z masłem, ale nie za mocno, tak by przypominało to puree, ale żeby wciąż były obecne co najmniej połowiczne ziarenka. Przyprawić zgniecionym czochem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie jeszcze sosem sojowym. Tak oto każdy amator pyry/podziemnej pomarańczy/kartofla, czy jak go tam w swoim regionie zwiecie, przekona się, że można go zastąpić i to mega zdrowo. Z resztą fani ryżu też powinni pójść po rozum do głowy, bo ten o ile nie dziki, też jest mało wartościowy. Soczewica świetnie spełnia rolę tzw. zapychacza, ale odżywczo jak i smakowo jest czymś o wiele lepszym. Tylko wygląda jak zielona kupa . Mnie zafascynował ten prosty przepis podczas jednego z posiłków na stołówce, gdy pracowałem w Czechach. Czesi jedzą tego bardzo dużo, u nas niestety z tym słabo . Edytowane 28 Maja 2014 przez Hans Olo 2 Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 28 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Bo http://image.spreadshirt.com/image-server/v1/compositions/19323787/views/1,width=190,height=190,appearanceId=1.png/abs-are-made-in-the-kitchen-apron_design.png Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 28 Maja 2014 Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 500g soczewicy Ale czerwonej czy zielonej? Cytuj Link to post Share on other sites
Hans Olo 92 Napisano 28 Maja 2014 Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Ale czerwonej czy zielonej? Wystarczy przeczytać całość, ale już edytuję. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 28 Maja 2014 Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 tylko wygląda jak zielona kupa Ups Fajny przepis. Jak będę robił czerwoną po pakistańsku to też wrzucę. Spróbuję to zrobić z ciecierzycą i prażonym sezamem. Też może być fajnie Generalnie szukam od lat zamienników do ziemniaków bo... po prostu ich nie lubię. Kocham ziemniaki po obróbce- placki, babki, kluski, knedle, haluszki, pierogi, pyzy, kartacze, kiszki i całą resztę ale zwykły ziemniok* do kotleta mi nie siada *no chyba, że młody ziemniaczek z barszczem albo z kefirkiem koperkim i jajeczkiem Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 28 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 ziemniaków Jestem fanem słodkich ziemniaków Cytuj Link to post Share on other sites
Synergia 1598 Napisano 28 Maja 2014 Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 (edytowane) W sumie nie ma co pisać bo wiadomo co tam jest. ilość na 2 pity :2 tortille pełnoziarniste. 200g kury marynowanej w curry i przyprawie do kebaba, 200 g sałatki z sałaty lodowej, papryki, cebuli, szczypioru - skropione sokiem z cytryny, + odrobina pieprzu i soli, SOS z jogurtu + łyżka keczupu i łyżka majonezu + saszetka przyprawy greckiej do sałatek ( są takie gotowe mixy przypraw) + papryka ostra mielona + odrobina czosnku. Po zawinięciu na patelnie by tortilla byłą chrupka i się skleiła. http://files.tinypic.pl/i/00534/ilul36oa8y2d.jpg http://images.tinypic.pl/i/00534/7ozacbljj7iw.jpg Edytowane 28 Maja 2014 przez Synergia 2 Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 29 Maja 2014 Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Było na słono to teraz na słodko. Śniadanie/deser/podwieczorek. Jako ,że ciągle na diecie jestem także znowu będzie zdrowo Jabol średni, soczysty serek twarogowy chudy 40g żurawina suszona 3g jagody goji 3g (mogą być zamiennie z żurawiną albo same- jak to lubi) miód 1/2 tsp laska wanilii (opcjonalnie) Bierzemy jabcoka, drążymy środek. Serek mieszamy z wanilią, miodem, żurawiną i jagodami goji. Jabłka warto naciąć wzdłuż - dzięki temu nie rozwalą się. Trza tylko przeciąć samą skórkę bez miąszu- zapobiegnie to wylewaniu się soku. Do piekarnika na jakieś 40 minut w 180°C, żeby jabol nam zmiękł Dobre zdrowe smaczne a internety podają że ok 180 kcal ma http://i.imgur.com/5ZYK5OQl.jpg?1 4 Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 29 Maja 2014 Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 (edytowane) Czuje że temat będzie bardziej popularny niż "podziel się swoim wynikiem w .." hehe Fajnie podane to jabłuszko , zaraz jadę na zakupy i sam spróbuje to wyczarować. gj man! a tak karmią w Czarnobylu zimny pomidor, mięso z konia, pire na jakiejś mące,wcześniej przystawka sałatka z warzyw i śledzie do tego ciasto i za taki wypas tylko ok 45zł http://i57.tinypic.com/m9pzyv.jpg Edytowane 29 Maja 2014 przez lukyeti Cytuj Link to post Share on other sites
send1221 6 Napisano 29 Maja 2014 Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Przepis nie do końca zdrowy, ale gdyby ktoś miał gastro życia to gorąco polecam! A więc, potrzebujemy następujących składników. Pierś z kurczaka około 250g 3-4 ziemniaki kukurydza w puszcze cebula papryka 4-5 jaj ogórek konserowy lub kiszony ser tarty może być także fasola czerwona z puszki Smażymy drobno pokrojone mięso (dobrze przyprawione), dodajemy w pół ugotowane ziemniaki, tak by dało się je także drobno pokroić. Smażymy dalej. Gdy ziemniaczki zaczną mięknąć dodajemy paprykę, kukurydzę, ogóra, cebulkę, fasolę.. Dusimy to wszystko przez 5 minut, potem ściągamy pokrywkę i smażymy dalej. Gdy już wszystkie ważywa dojdą do siebie zalewamy to wszystko rozbełtanimi i przyprawionymi jajkami. Tym sposobem tworzy nam się monster omlet. Trudnością jest by jajka ścięły się także od góry. Ja używałem do tego pomocy innej osoby i drugiej patelni. (wiadomo OCB) Na koniec gdy już przekręcimy omleta na drugą stronę posypujemy wszystko obficie startym serem. Można jeść z majonezem, chrzanem czy ketchupem. Smacznego i pozdrawiam! Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 29 Maja 2014 Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Nie musisz tak. Wystarczy ze wlejesz na patelnie 2 łyżki wody i ja przykryjesz. Para woda sama zetnie jajka z góry 2 Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 29 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 dadulek, Przeglądam ten temat i muszę przyznać ze jestem z Ciebie dumny. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 29 Maja 2014 Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Dziękuję ale nie wiem z czego jesteś dumny Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 29 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Ze mamy wszechstronnego ML Cytuj Link to post Share on other sites
dentor23 319 Napisano 29 Maja 2014 Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 taka sałateczka składniki : -2 jajka -szczypiorek -jogurt typu greckiego/majonez -sól -pieprz jajka kroimy na kwadraciki i siekamy szczypiorek, wszystko wkładamy do miski mieszamy następnie dodajemy sól pieprz (wedle uznania) ponownie mieszamy , dodajemy jogurt lub majonez znów mieszamy i gotowe do sałatki można zjeść kilka kromek ciemnego chleba. pyszny zdrowy posiłek w 10 minut Cytuj Link to post Share on other sites
spider_1987 5488 Napisano 29 Maja 2014 Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Pomidory z mozarellą i bazylią/pieprzem. Skladniki: 1 mozarella 2 pomidory 1 świeża bazylia w doniczce (starczy i jeszcze zostanie na długi czas) Opcjonalnie: oliwa, pieprz Przygotowanie: Umyte pomidory kroimy w plastry, na każdym z nich układamy plasterek mozarelli. Można ją posypać pieprzem bądź ułożyć uprzednio oderwany i umyty listek świeżej bazylii po czym polać delikatnie oliwą. Przekąska szybka, prosta, tania a co najważniejsze- zawsze wychodzi 2 Cytuj Link to post Share on other sites
okar19 8223 Napisano 29 Maja 2014 Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 (edytowane) Ryż z kurczakiem Pożywne, smaczne i proste w przygotowaniu danie Składniki: Ryż ( osobiście preferuję brązowy, czarny, według mnie jest smaczniejszy niż biały ) Kurczak Dodatki - wedle uznania ( brokuły, szparagi, pieczarki, papryka, czosnek ) Przyprawy ( używam przyprawy do kebaba lub gyrosa ) http://i.imgur.com/Sv39fOD.jpg Przygotowanie Osobiście przygotowuję kurczaka na 2 dni ( ok 500g ). Ryż zawsze na świeżo. Kurczaka kroimy drobno, w paski lub kostkę, do miski wlewamy oliwę ( ilość oliwy zależna od ilości kurczaka, taką ilość, aby później się dobrze usmażyło ), do miski z oliwą wrzucamy kurczaka wraz z przyprawami i mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy kurczaka. Do garnka wlewamy 2 razy więcej wody niż ryżu i czekamy aż woda zacznie wrzeć. Wsypujemy ryż i gotujemy na małym ogniu. Do wszystkiego dodajemy smażone pieczarki, gotowane brokuły, szparagi, paprykę, czosnek i wszystko co sobie zamarzycie. http://i.imgur.com/OoT1TjO.jpg http://i.imgur.com/PF5xkPC.jpg Zgłodniałem, czas na ryż z kurczakiem Edytowane 29 Maja 2014 przez okar19 8 Cytuj Link to post Share on other sites
Synergia 1598 Napisano 29 Maja 2014 Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 nigdy w życiu nie jadłem ryżu z kurczakiem. Zawsze jadłem kurczaka z ryżem Cytuj Link to post Share on other sites
okar19 8223 Napisano 29 Maja 2014 Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 nigdy w życiu nie jadłem ryżu z kurczakiem. Zawsze jadłem kurczaka z ryżem Koniecznie musisz podać przepis na kurczaka z ryżem Cytuj Link to post Share on other sites
Popularne posty dadulek 9363 Napisano 30 Maja 2014 Popularne posty Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Coś szybkiego i prostego na poranne śniadanko, czyli Serek homogenizowany domowej roboty Twaróg chudy- ok 170-180 g banan (może być truskawka, albo i to i to albo mango co kto lubi- ja polecam mango truskawkę albo manko ananas mniam!) jogurt mały naturalny -jakieś 3/4 opakowania miód naturalny - 1tbs Coś do blenderowania Jak się można domyśleć wsio do michy i teraz 3 metody blenderowania: 1) masz blender stojący- włączasz na ok 15 minut i robisz poranna toaletę 2) masz taki "do rączki " prosisz kogoś żeby Ci przytrzymał a sam na 15 minut idziesz do łazienki 3) nie masz blendera- Prosisz Bigiego o pomoc, Bigi się patrzy na serek a ten się sam homogenizuje Do michy ja se daję zawszę parę jagód czy to goji czy żurawiny albo rodzynek- coby tak ładnie było http://i.imgur.com/cuJl4mw.jpg?1 12 Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 30 Maja 2014 Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Skoro gotowałem to akurat wrzucę przepis na obiad Makarun ze szpinakiem i pomidorami (oczywiście pełnoziarnisty ) dla 2 ludzia czas ok 15 minut Puszka pomidorów (polecam Dawtona- stosunkowo tania a w składzie pomidory, sól i sok z cytryny) 225 g szpinaku mrożonego w liściach (czyli pół paczki tego hortexowego) 1 kulka mozzarelli mała cebula 2 ząbki czosnku 1,5 tsp koncentratu pomidorowego (ja bierem pudliszki ) zioła prowansalskie świeża bazylia 1 tbs oleju ocet balsamiczny ciemny Cebulę i czosnek buch na patelnię na rozgrzaną łyżkę oleju (jak porcja dla 1 osoby to oczywiście 1 łyżeczkę ) Wrzucamy szpinak, solimy i dusimy trochę (jak mamy świeży to warto zblanszować wcześniej) Jak szpinak będzie już miękki, wrzucamy puszkę pomidorów i koncentrat, dusimy z 2-3 minutki. Mozzarelle kroimy w małą kostkę i jebudu do sosu- dajemy się jej rozpłynąć i połączyć wsio w jedną całość. Dodajemy sól, zioła prowansalskie i ok 1 tsp octu balsamicznego. Na sam koniec świeża bazylia. Łączymy z makaronem razowym et voila! W sumie to najlepiej przed dodaniem pomidorów wsypać już makaron do wody. Na 2 osoby ja daję z 250g. To co zostanie z sosu albo do zapiekanek, albo można dodać suszonych pomidorów i przerobić na pesto http://i.imgur.com/io1q85m.jpg?2 7 Cytuj Link to post Share on other sites
BIGPUN 12628 Napisano 30 Maja 2014 Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 http://www.troll.me/images/thumbs-up-jesus-says/whos-awesome-youre-awesome.jpg 8 Cytuj Link to post Share on other sites
dentor23 319 Napisano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Taki obiad na słodko 100g makaronu pełnoziarnistego 125g twarogu chudego/półtłustego garść truskawek 10ml mleka 2 łyżeczki cukru brązowego/słodzika lub jak kto woli bez Twaróg mleko truskawki i cukier blendujemy przez oko 5-10 min żeby nie zostały żadne specjalne gródki ani nic i zostawiamy na jakiś czas w lodówce żeby się troszkę schłodziło , następnie dodajemy ugotowany makaron i możemy się cieszyć naszym zdrowym obiadkiem na słodko a że sezon na truskawki to mmm Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.