noctua750 0 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Witam, mam taki problem z dziewczyną ponieważ ma ona psychicznego brata sprawdza jej wszystko co tylko może telefon smsy faceboka galerie zdjęć itp ale na telefonie założyła pin i zainstalowała applocka poblokowała te wszystkie programy zmienia hasło co jakiś czas i ciągle telefon ma przy sobie wiec tutaj chyba problem rozwiązany, bardziej chodzi o laptopa niby ma hasło na system i zmienia je co jakiś czas ale to nic nie daje , on ciągle czyta wiadomości z facebooka i ma wszystkie jakieś jej/nasze prywatne zdjęcia jak się zabezpieczyć przed tym wariatem? inaczej go nazwać się nie da , kompletnie nie idzie się z nim dogadac i teraz ją szantażuje że jak podskoczy to może pokazać wszystko rodzicom itp wiec jak się chronić przed nim? Cytuj Link to post Share on other sites
Melman1980 363 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Znaleźć na niego haka ? Cytuj Link to post Share on other sites
kedziu 23 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 truecrypt bro, truecrypt 1 Cytuj Link to post Share on other sites
noctua750 0 Napisano 26 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Znaleźć na niego haka ? nie da rady, zbyt dobrze zabezpieczony komputer ma truecrypt bro, truecrypt widzę że ten program szyfruje dane, nie ma jakiegoś co np po automatycznym uśpieniu się lapka wywala aby wpisać ponownie hasło aby zobaczyć pulpit? bo najbardziej to chodzi o przeglądarke <chrome> i facebooka Cytuj Link to post Share on other sites
ddd10 4 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 bardziej chodzi o laptopa niby ma hasło na system i zmienia je co jakiś czas ale to nic nie daje Więc albo zna jej hasło do systemu albo używa linuksa bądź programów typu kon-bot do odczytywania hasła, spróbuj założyć hasło na bios żeby nie mógł bootować tych programów Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 @@ddd10, jeśli ma fizycznie dostęp do jej komputera to hasło na konto nie jestem żadnym zabezpieczeniem. Wystarczy pendrive z systemem (można wyłączyć boota z usb i ustawić hasło do BIOSu, żeby się przed tym obronić), żeby się dostać się do plików (a wyciągnięcie haseł z przeglądarki to potem pikuś, kiedyś to robiłem). Dlatego TrueCrypt jest dobrym pomysłem. Chociaż jeśli braciszek podrzucił jakiegoś szpiega to niewiele to da. Dobrym pomysłem było by sprawdzić system. Poza tym każda przeglądarka ma możliwość ustawienia głównego hasła, które musisz wpisać przy każdym uruchomieniu. BTW, o ile się orientuję to takie działania są nielegalne, więc jak tak was wkurza to możecie pozbierać dowody i skoczyć do prawnika. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Snajperro 2 Napisano 27 Maja 2014 Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 W jakim wieku jest jegomość? Bo jeśli jest pełnoletni to najlepiej zgłosić sprawę na policję. Jeśli nie jest to niestety sprawę policja oleje i skończy się tylko na rozmowie z rodzicami. Ewentualnie można jeszcze zainwestować w dobrego psychiatrę dla brata... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts