wilku1341 10 Napisano 20 Maja 2014 Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Witam, muszę rozmyślać nad kierunkiem do jakiego technikum pójdę. Myślałem o Informatyce lecz strasznie dużo osób na to idzie - w moim miasteczku w klasie jest średnio 30 osób. Wszystko fajnie, lecz potem na jakie studia pójść bo informatyka rozgałęzia się na programistyke i grafikę. I tutaj moje pytanie - na co warto iść? Niech wypowiedzą się osoby z tej i tej dziedziny Cytuj Link to post Share on other sites
Voidereles 1695 Napisano 20 Maja 2014 Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Jestem w 1 klasie technikum o tym profilu. "Informatyk". Szczerze, znajdziesz w klasie i tym profilu z 2-3 ludzi, z którymi możesz pogadać o tej pasji. W liceum trudniej. Jeśli chodzi o samą naukę, nie wiem czy nie lepsze by było rok krótsze liceum. W technikum mi się aż rzygać chce tą informatyką i tym spie******ym nieprzemyślanym systemem edukacji. W takim technikum istnieje spora szansa że nauczyciel zrazi Cię do pewnych kwestii w informatyce, wygasi w Tobie zapał. Moi nauczyciele całkiem sukcesywnie wygaszają mój. No i w liceum masz dziewczyny w klasie IMO, oczywiście //e echh 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wilku1341 10 Napisano 20 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 W liceum : 0 praktyki 100 nauki W technikum : 100 paktyki 0 nauki Cytuj Link to post Share on other sites
imiemichal 979 Napisano 20 Maja 2014 Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Jaka praktyka w technikum? Chyba w teorii i nauka o historii komputerów.. Cytuj Link to post Share on other sites
Voidereles 1695 Napisano 21 Maja 2014 Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Hue hue, ja w technikum 2 miesiąc na jednym z zawodowych jestem męczony przez drukarki i zalewany propagandowym bełkotem. A z praktyki nie ma nic, oprócz składania komputerów-antyków. Aha, jeszcze na innym zawodowym przedmiocie porównywaliśmy szybkość kompresji WinRARA vs 7zip. Dziękuję za takie coś. Cytuj Link to post Share on other sites
imiemichal 979 Napisano 21 Maja 2014 Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Hue hue, ja w technikum 2 miesiąc na jednym z zawodowych jestem męczony przez drukarki i zalewany propagandowym bełkotem. A z praktyki nie ma nic, oprócz składania komputerów-antyków. Aha, jeszcze na innym zawodowym przedmiocie porównywaliśmy szybkość kompresji WinRARA vs 7zip. Dziękuję za takie coś. To i tak dobrze że chociaż mieliście możliwość poskładać jakiegokolwiek kompa. U mnie nawet jeśli były to 10+ -letnie komputery to była taka zasada "nie dotykać bo zepsujecie", normalnie jak w muzeum, nie dość że kompy stare to jeszcze nie można było ich ruszać A przyszła nowa podstawa i według niej muszą złożyć komputer na egzaminie zawodowym i oni już ruszają ten sprzęt którego my nie mogliśmy. fu*k logic. Cytuj Link to post Share on other sites
dan76 26 Napisano 27 Maja 2014 Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 To ja w technikum mam chyba jakoś "dziwnie" (porównując do Waszych szkół) bo uczę się konkretnie, mamy zajęcia w pracowniach gdzie rozkręcamy, lutujemy, testujemy, czasami też i się coś upali A historia komputerów itp to tylko w pierwszej klasie na początku była. Poza montażem i eksploatacją są jeszcze sieci, aplikacje internetowe (http, php, w trzeciej klasie js), programowanie i montaż od strony software. Nie mam na co narzekać Cytuj Link to post Share on other sites
imiemichal 979 Napisano 27 Maja 2014 Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 To ja w technikum mam chyba jakoś "dziwnie" (porównując do Waszych szkół) bo uczę się konkretnie, mamy zajęcia w pracowniach gdzie rozkręcamy, lutujemy, testujemy, czasami też i się coś upali A historia komputerów itp to tylko w pierwszej klasie na początku była. Poza montażem i eksploatacją są jeszcze sieci, aplikacje internetowe (http, php, w trzeciej klasie js), programowanie i montaż od strony software. Nie mam na co narzekać W której jesteś klasie teraz? Cytuj Link to post Share on other sites
dan76 26 Napisano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 W drugiej. W pierwszej mieliśmy jeszcze przedmioty takie jak chemia, geografia, fizyka i biologia, ale teraz odpadły i mamy więcej zawodowych. Cytuj Link to post Share on other sites
imiemichal 979 Napisano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 No to idziesz nową podstawą. Jak ja szedłem starą to nam zabraniali dotykać sprzętu, a weszła nowa podstawa w której trzeba składać kompa na egzaminie zawodowym i już młodsi grzebali przy kompach z tego co zauważyłem. I my mogliśmy coś zepsuć a oni już nie.. Cytuj Link to post Share on other sites
Niko4991 0 Napisano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 (edytowane) Ja również chodzę do technikum na kierunek informatyka i mam tak samo jak dan76, uczymy się naprawdę przydatnych rzeczy i większości przypadków jest to 80% praktyki 20% teorii. W liceum na pewno nie zdobędziesz takiej wiedzy jak w technikum, jak dobrze mi wiadomo to w liceum głównie jest programowanie a w technikum masz wszystkiego po trochu, diagnostykę i urządzenia techniki komputerowej, systemy operacyjne, sieci, grafika, multimedia, programowanie.. po techniku możesz wybrać studia w kierunku który ci się spodoba, no i prawdą jest też to że na 30 osób w klasie 2-3 mają o informatyce jakieś pojęcie. Edytowane 1 Czerwca 2014 przez Niko4991 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts