Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Poszukuję, laptopa typowo pod gry.

Zastanawiam się nad laptopem z serii LENOVO Y510P 59-395032

Procesor: Intel Core i7-4700MQ 2,4 GHz,

Pamięć RAM: 4GB,

Dysk twardy: 1 TB + 8 SSHD,

Karta graficzna: NVIDIA GeForce GT755M 2 GB,

Sieć: Karta sieciowa LAN: 10/100,

Karta bezprzewodowa: WLAN 802.11 b/g/n

Inne: Matryca 15,6" Led Full HD 1920x1080, Kamera, czytnik kart, 2x USB 3.0, HDMI, Podświetlana klawiatura, kieszeń ultrabay,

Akumulator: 6 cell,

System operacyjny: Windows 8 64-bit,

Waga: 2,7 kg,

Cena: 3699 zł.

Czego oczekuje od laptopa:

To tego aby spokojnie bez klacenia, zacinania się lapka możńa byłoby pograć w takie gry jak GTA V, Battefield 4, Assasin Creed, i inne najnowsze tytuły. Dodatkowo musi musi pociągnąć program PhotoShop, GIMP, Microsoft Office, AutoCada. Posiada głośniki JBL? Chyba wystarczą? Nic więcej nie potrzebuje.

Co myślicie o tym laptopie i o jego cenie? Może jest coś innego w tej cenie lepszego? Bardziej wydajnego? Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

Grzegorz.

1) Kwota przeznaczona na zakup: 3800 zł (max 4 tyś zł, jeżeli będzie duża różnica między moją propozycją a innym modelem)

2) Rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość): 15 cali, full HD,

3) Główne zastosowanie: gry (GTA V, Assasin Creed, (jak wyżej ogólnie wymienione tytuły, ogólnie najnowsze premiery przewiadziane na 2014 rok), PhotoShop, GIMP, AutoCad, Microsoft Office, Internet, oglądanie filmów.

4) Miejsce użytkowania: dom, biuro,

5) Wymagania specjalne: duży pojemny dysk, porządny procesor, wydajna karta graficzna, podświetlona klawiatura, USB 3.0, matryca Full HD,

6) Osobiste preferencje: brak, 

7) System operacyjny: Windows 7, Windows 8 albo Linux.

8) Własna propozycja: Lenovo Y510P 59-395032

Edytowane przez durro

Uzupełniłem....

Wciąż przeszukuje strony internetowe w poszukiwaniu laptopa spełniającego moje wymagania, i kompletnie nie mogę nic znaleźć dobrego.

Szukam pod premiery najnowszych gier na 2014 rok. I tak żeby gry z tego i następnego roku spokojnie mi działały na lapku.

Macie jakieś propozycje czy coś? Co myślicie o lenovo z pierwszego postu?

Czy będzie dla ciebie do przyjęcia gra na niskich/średnich ? (mowa tu o Lenovo)

Jedna mała uwaga : Gta 5 jeszcze niema na pc i nie wiadomo kiedy (o ile w ogóle) wyjdzie.

Od siebie polecę Clevo P150EM (najwydajniejszy,każda gra chodzi na wysokie/ultra) , cichutkiego Asusa G56JR lub N56JR.

Lenovo bym odrzucił ze względu na posiadany budżet .Moim zdaniem można znaleźć coś ciekawszego.Ale poza tym Lenovo nadaje się.

Niestety nie mam zaufania do zakupów takiego sprzętu za taką kwotę przez internet. W sklepach te modele są powyżej 4 tysięcy co znacznie naciąga mój budżet i nie mogę sobię pozwolić na zakup owego sprzętu.

Ogólnie czy na Lenovo które zaproponowałem i pytam się o niego w pierwszym poście pójdą mi tytuły:

1: GTA 5:

Quad Core i7 3.06 GHz, 4 GB RAM (16 GB RAM – Windows 7/8), karta grafiki 2 GB (GeForce GTX 680 lub lepsza), 35 GB HDD, Windows Vista/7

2: Battfield 4:

• System operacyjny: Windows 8 (64-bit)
  • Procesor: czterordzeniowy (Intel) lub sześciordzeniowy (AMD)
  • Pamięć operacyjna: 8 GB
  • Dysk twardy: 30 GB wolnego miejsca
  • Karta graficzna: 3GB pamięci (Nvidia GeForce GTX 660 lub AMD Radeon HD 7870)

3: Crysis 3

Rekomendowane
  • System operacyjny: Windows Vista, 7 lub 8
  • Procesor: czterordzeniowy, Intel Core i3-530 lub AMD Phenom II X2 565
  • Karta graficzna: z 1 GB pamięci na pokładzie i wsparciem dla DX11, Nvidia GTX 560 lub AMD Radeon HD5870
  • RAM: 4 GB
Wysokie
  • System operacyjny: Windows Vista, 7 lub 8
  • Procesor: najnowszy czterordzeniowy, Intel Core i7-2600k lub AMD Bulldozer FX4150
  • Karta graficzna: najnowszy model ze wsparciem dla DX11, Nvidia GTX 680 lub AMD Radeon HD7970
  • RAM: 8 GB

4: Nascar 2014

Core i5 2.8 GHz, 4 GB RAM, karta grafiki 896 MB (GeForce GTX 260 lub lepsza), Windows XP(SP3)/Vista(SP2)/7(SP1)/8

5:  Betrayer

Quad Core i5 2.4 GHz, 4 GB RAM, karta grafiki 2 GB (GeForce GTX 560 lub lepsza), 4 GB HDD, Windows Vista/7/8, łącze internetowe

6: Wol­fen­ste­in: The New Order

1. Procesor: Core i7 (lub odpowiednik firmy AMD)
  2. Karta grafiki: GeForce 460 / ATI Radeon HD 6850
  3. RAM: 4 GB
  4. Dysk twardy: 50 GB wolnego miejsca
  5. System operacyjny: Windows 7 / Windows 8 64-bit

7: Wiedźmin 3: Dziki Gron.

Chciałbym aby na lapku te tytuly poszły bo głównie pod nie chce kupić nowy sprzęt. Miło będzie jak pójdzie na średnich i zwyż detalach. Czego nie zaakceptuje to tego żeby gry się nie zacinały, nie klaciły itp - aby poziom płynności był zbliżony do konsoli aby było płynność itp.

Proszę o pomoc, jestem laikiem i nie chce dać się nabrać sprzedawcąw sklepie.

Jak kupujesz przez internet to masz pełne prawo zwrócić towar w ciągu 7 dni ale skoro nie chcesz to trudno.

Do GTA 5 potrzeba jednej z  najlepszych kart na rynku.O około 200 % (nie 100) masz za słabą kartę graficzną do GTA V na pc.Do BF4 na rekomendowanych brakuje ,,tylko" 120%.Do Crysisa 3 brakuje ok. 50% (oczywiście mówię te co podałeś).Nascar pójdzie na rekomendowanych .Betrayer - podobna sytuacja jak crysis 3.             Wol­fen­ste­in: The New Order - brakuje 30 % do podanych przez ciebie.

Podsumowując : 

Crysis 3 i BF4 wysokie.Jak jakieś pytania odnośnie innych gier to sprawdź tutaj ( u dołu strony ,jak będzie poniżej 30 fps to gra na takim poziomie detali jest niekomfortowa ).

Tak jak mówiłem za 3 899 zł masz ,,kombajn" do gier.Różnica pomiędzy Lenovo a Clevo to jakieś 90 - 95 %  

Edytowane przez Kac2per1

Dziękuję za odpowiedź. JAk przejże to wieczorem napiszę na co się zdecydowałem albo poszukamy coś innego jeszcze.

Nie mam pojęcia na co się zdecydować. Na telefon się zdecydowałem.

Ale zakup lapka to już problem. Jest dużo różnych ciekawych gier w któe chce grać na nim, ale nie wiem na co się zdecydować.

Może coś jeszcze podrzucicie na co popatrzeć? Do kwoty 3,500 zł. Znajdziemy coś wydajnego?

http://www.notebookcheck.pl/Ranking-kart-graficznych-w-grach.31531.0.html

Przeglądałem porówanie między kartą graficzną z Clevo: AMD Radeon Hd 7970M a z Lenovo z kartą graficzną NVIDIA GeForce GT755M 2 GB. Wynik na plus na Radeona.

Ale niestety nie znalazłem jednyj gry, z którą mógłbym porównać karty: Watch Dogs. Może ktoś coś wie czy pójdzie ona na Radeonie albo na GeForce?

Wymagania znalezione w internecie:

Komputer wyposażony w procesor Intel Core i7-4770K 3,5 GHz, kartę graficzną GeForce GTX 780 i 8 GB pamięci RAM to w tym przypadku absolutne minimum

http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=85462

Core i7 3.5 GHz, 8 GB RAM, karta grafiki 2 GB (GeForce GTX 660 lub lepsza), 25 GB HDD, Windows Vista(SP2)/7(SP1)/8 64-bit

Clevo pociągnie tą gre?

Właśnie od wczoraj gram w Watch Dogs ...

Mam Radeona HD 7970m i działa wszystko na wysokich (nie sprawdzałem na ultra).  Komfortowo się gra

Z procesora (  w menadzerze zadań ) pokazuje ,że wykorzystuje ogólnie ok.20 %.  Mój procek : i7-3610QM ( 3.3 w turbo). Sporo ramu zżera : ok 6,3 GB ( ogólnie mam 8GB)

Myślę ,że podobnie będzie w Clevo P370EM

Edytowane przez Kac2per1
  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Telefon zmieniony.

GPS kupiony, mapy wgrane ;)

Czas na laptopa w końcu coś trzeba kupić. 

Pytanie co polecacie do 4 tyś maksymalnie ? 

Ogólnie tak jak patrzyłem to wybrałbym coś takiego jak:

*Asus G56JR ( http://laptopy.benchmark.pl/test-laptopa/asus-g56jr-cn212h.html )

*Lenovo IdeaPad Y510P ( http://www.benchmark.pl/produkt/lenovo-ideapad-y510p-59-395032 )

*Asus N550JK -CN133H ( http://www.benchmark.pl/produkt/specyfikacja/asus-n550jk-cn133h )

Ogólnie tak jak pisałem wcześniej ale przypomnę:

Szukam laptopa który:

Pójdą najnowsze tytuły gier:

Whats Dogg - gra - która, pójdzie bez zaciania się, bez klacenia, na min. średnich detalach

Battefield 4 - gra - min. średnie detale,

Assasin Creed - gra - średnie detale,

Pójdą programy:

AutoCad (i z tego co już się zorientowałem i widziałem różnice w pracy między matrycami, to musi być w Full HD, warunek konieczny),

PhotoShop (tak aby program renderował na bierząco, głównie do obróbki zdjęć, poprawek rysunków technicznych itp, nie może zacinać się i klacić),

GIMP (to samo co w PhotoShop)

Microsoft Office (albo odpowiednik na Linux'a, brak zacinania się, klacenia itp, płynność działania),

Dodatkowo komputer będę wykorzystywać do:

* Oglądania filmów,

* Przeglądania internetu,

* Grania,

* Używania powyższych programów,

* Sluchania muzyki,

Wymagania pozostałe:

*Matryca FullHD,

*Pojemny dysk twardy, (min. 750 GB - posiadam dużo filmów, gier, zdjęć itp),

*Wydajny procesor i karta graficzna która pozwoli na cieszenie się najnowszymi grami na przełomie 2014/2015 na min. średnich detalach),

*WiFi,

Miłoby było gdyby laptop miał, podświetlaną klawiaturę, USB 3.0, był cichy,

Proszę o pomoc, Decyzje już przyznana takzę na przełomie 10-15 lipiec komputer zostanie zakupiony, proszę o poważna pomoc, bo nie wiem czy warto kupić jeden z tych który podałem a może coś innego warto kupić?

Tak jak je porównuje to:

Procesory wszystkie mają takie same,

Karty graficzne: najlepsza jest GTX 850M, następna GTX 760M, i ostatnia GT 755M, (czyli wg. kolejny kart graficznych najlepszy jest: Asus N550JK -CN133H (karta GTX 850M), Asus G56JR (karta GTX 760M), oraz ostatni Lenovo IdeaPad Y510P (karta GT 755M),

czyli pod kątem kart graficznych wg. http://www.notebookcheck.pl/Ranking-kart-graficznych-w-grach.31531.0.html wygrywa ASUS N550JK-CN133H

Dysk twardy: każdy ma min. 750 GB (każdy spełnia wymagania, Lenovo ma 1TB), ale remis bo kazdy spełnia wymagania,

Rozdzielczość: taka sama,

Wyświetlacz: Lenovo oraz Asus N550JK -CN133H technologia LCD, Asus G56JR ma IPS LCD? Duża różnica między IPS LCD a zwykłym LCD?

Ilość rdzeni i taktowanie procesora: 4x 2,4 w każdym laptopie bo takie same procesory,

Złacza w Asus G56JR:

słuchawkowe, czytnik kart pamięci, D-Sub, HDMI 1.4, RJ-45, 4x USB 3.0

Złącza w Lenovo:

słuchawkowe, czytnik kart pamięci, D-Sub, HDMI 1.4, RJ-45, kamerka internetowa, 1x USB 2.0, 2x USB 3.0

Złącza w Asus N550JK

słuchawkowe, czytnik kart pamięci, mini DisplayPort, RJ-45, 1x HDMI, kamerka internetowa, 3x USB 3.0

Jaka różnica między HDMI a HDMI 1.4?

Mini DysplayPort to tylko do Apple?

Czy złącze USB 3.0 obsługuje USB 2.0? (ponieważ dysk zewnętrzny, pendrive mam na USB 2.0 i tylko z takich korzystam w pracy),

Złącze D-SUB do czego można akutalnie wykorzystac jak wszędzie jest HDMI?

Złącza wszystkie mają podobne z tego co widzę i korzystam to tylko brak USB 2.0 mnie martwi ale jeżeli USB 3.0 działa na USB 2.0 to nie ma problemu ;) - ok USB 3.0 działa również z USB 2.0. Jest ok. pociągnie USB 3.0 wersje w dół. Cieszy mnie to.

Nagłośnienie Ausy mają Bang & Olufsen a Lenovo JBL - czyli Asusy lepsze a JBL też trzyma poziom, czyli głos wszędzie będzie wysokiej klasy?

Dobrze że mają kamerki bo korzystam ze skypa.

Asus G56JK nie posiada nagrywarki DVD?

Proszę o pomoc.

Moim fawortem jest:

Asus N550JK -CN133H z racji karty graficznej,

Ale drugi Asus gdy się okaże że IPS LCD jest lepszy od zwykłego LCD oraz że posiada nagrywarkę DVD to też ciekawa opcja. Lenovo jakoś najmniej mi pasuje.

Edytowane przez durro

Tak jak już pisałem wcześniej Clevo 150EM będzie dobrym wyborem. Jeżeli ma być coś cichego to  wspomniany Asus G56JR lub Asus N550JK. Wybór laptopa - sztuka kompromisu. NIEMA laptopa najlepszego wydajnościowo,cichego, ze świetnym serwisem itd. 

Wszystko jest tylko trzeba poszukać. Tutaj masz jak ta karta z Asus G56JR się sprawuje. Pojedyncza GT 755M (w Lenovo Y510p) jest o wiele słabsza, co innego SLI (podwójna).

Nie wiem w jakim stopniu zajmujesz się PhotoShop'em ale zakładając,że bardziej profesjonalnie to 16gb ramu się przyda.

EDIT----

Chyba Asus G56JR a nie Asus G56JK.

Tak głośniki są dobre we wszystkich trzech kandydatach.

USB 3.0 jest wstecznie kompatybilne tzn. podłączysz do niego USB 2.0. Ale,żeby korzystać z prędkości USB 3.0 to musisz je mieć w laptopie i np: w pendrive.

Asus G56JR ma napęd optyczny.

Kable HDMI : KLIK

Edytowane przez Kac2per1