Skocz do zawartości

Radeon R9 280x czy gtx 770

Recommended Posts

Już długo zastanawiam się co wybrać radeona R9 280x czy nvidie  gtx 770. Co lepiej sprawdza się w grach i co jest bardziej przyszłościowe ,bo nie zbyt mi na rękę dawać ponad 1000zł a rok czy dwa na nową kartę. .Ja bardziej skłaniam się ku Nvidi ale mogę się mylić.

Edytowane przez Pokus46

1. Zły dział - przenoszę.

2. http://forum.benchmark.pl/forum-28/announcement-14-jak-poprosi%C4%87-o-pomoc-w-dziale-karty-graficzne/

@up; @2x up : Jeśli ktoś zakłada temat w tym dziale i nie zastosował się do wzoru to wszelkie odpowiedzi będą traktowane jako spam i odpowiednio nagradzane.

A co traci przeciętny użytkownik wybierając jedno albo drugie rozwiązanie?

Czy ktoś może to streścić?

W przypadku zakupu GTX'a zyskujesz physx i cuda. A wydajnościowo obie konstrukcje się bardzo nie różnią.

Do niedawna gdy karty kosztowały podobnie jedynym słusznym wyborem  był GTX 770. Teraz jednak gdy nowego 280x można dostać za około 1000zł jest już rozkmina. Mimo wszystko Nvidia dalej jest IMHO lepszym wyborem. Mój poprzedni 7970 niekiedy mimo ponad 60 klatek na ekranie czasami przycinał. Trudno to opisać musiałbyś zobaczyć. Albo dorzucasz 200zł i masz bardziej "bezproblemową" kartę, albo oszczędzasz i bierzesz radka ale niekiedy może Cię zdenerwować :)

-Kiedy dokonujesz zakupu i jaką kwotą dysponujesz: około 1100 zł - upgrade w trakcie lipca pewnie ;)

-Zastosowanie głównie gry, filmy, studia(jeszcze nie wiem w jaki sposób może być potrzebna :P)

-Model i moc zasilacza: Cooler Master G550M

-Reszta specyfikacji komputera MOBO: Asrock p67 pro 3, CPU i5 2500k i 2x4 GB vengeance a wszystko wsadzone do Cooler Mastera  CM590

-Rozdzielczość monitora w której grasz!     1680x1050

-Dodatkowe wymogi: po prostu najlepsza :P

Edytowane przez szymqers

Do lipca znacząco zmienią się ceny. AMD zapowiedziało dużą obniżkę serii R9. Używki obecnie są tanie, a za dwa miechy w okolicach 1,1k zł przy dobrych wiatrach dostaniesz nawet i 290X.

Co może nie ? 

http://allegro.pl/3dvtx-radeon-r9-290-x-edition-i4247563724.html

Za dwa miesiące w tej cenie będą wersje autorskie i nie potrzeba do tego wróżki, tylko odrobiny logicznego myślenia i kojarzenia podstawowych faktów.

Co się opłaca?

Używki 280X/7970 z gwarancją. Około 700-750 zł.

Coś w ten deseń :

http://allegro.pl/gigabyte-radeon-hd-7970-oc-3gb-ddr5-na-gwarancji-i4252149983.html 

• Popieram 1

Skończył się szał na krytpowaluty i ludzie wyprzedają GPU, które służyły do kopania. Zakup takiej karty, o ile jest na długiej gwarancji, nie wiąże się z żadnym ryzykiem. Jak padnie - dostaniesz nową.

• Popieram 1

To jeszcze jedno pytanko:

Dlaczego jest tak dużo 280x na rynku wtórnym?

Większość kupiona była w tym roku i już ludzie je odsprzedają?

O co tu dokładnie chodzi??

Też mnie to zastanawia. Karty nVidii trzymają cenę jak szalone, a używane Radeony kosztują grosze.

-Kiedy dokonujesz zakupu i jaką kwotą dysponujesz:    1000-1100zl
-Zastosowanie:   Gry. 2 monitory

• BF3
  • BF4
  • MAFIA 2
  • FAR CRY 3 
  • FAR CRY 4 jak wyjdzie
  • CS;GO
  • GTA 5 jak wyjdzie

-Model i moc zasilacza: BE QUIET Pure power 630w

-Reszta specyfikacji komputera Składam i5 4440, Asrock Fatal1ty, WD 1t SDD carsair ,tyle wam wystarczy :D
-Rozdzielczość monitora w której grasz!   1920x1080p
-Dodatkowe wymogi: cisza  

Komputer będzie w tym miesiącu ,że można coś w konfiguracji zmienić jak nie pasuje :)

Edytowane przez Pokus46