lobo82 0 Napisano 18 Września 2008 Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Witam Mam taki problem posiadam viste 32bit i 64bit i nie moge w tych windowsach zadnym programem odczytac danych z dysków twardych S.M.A.R.T podłaczone mam je na sata2 i nie wazne jaki bym program wrzucił czy speedfan czy HDTune albo Everest to w zadym nie odczytuje SMART. Mam Asus Striker 2 Formula bios 1602 (probowałem na pozostałych biosach) instalowałem rozne sterowniki od płyty glownej i chipsetu i nadal nie moge. czy ktos wie jak to zrobic bym mogł odczytac SMART w systemie Vista. Pozdrókwa Cytuj Link to post Share on other sites
Sebastian Swarcewicz 3 Napisano 18 Września 2008 Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Najprawdopodobniej to "wina" trybu AHCI. Zmień odpowiednią opcję w biosie (tryb pracy kontrolera SATA) na Native IDE. Odczyty SMARTa powinny wrócić, ale pozbawisz się wtedy NCQ. Niestety, nie ma róży bez kolców. Po takiej operacji czasami trzeba będzie przeinstalować Windę. Cytuj Link to post Share on other sites
Andrzej Michalski 1 Napisano 18 Września 2008 Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Niestety mam tak samo w viście, ale na raid 0. S.M.A.R.T. nie działa i muszę się z tym pogodzić chyba, jeżeli nadal chcę mięć raida :| Cytuj Link to post Share on other sites
posylus 0 Napisano 19 Września 2008 Udostępnij Napisano 19 Września 2008 W przypadku raid INTELA (zawarty w ICH10R) informacje SMART nie beda widoczne, jeżeli kożystamy z macierzy. Dostep do tych informacji mamy tylko z plyty glownej - ale to wystarczy, u mnie jak zaczal padac jeden dysk, to komputer stawal przy starcie i informowal ze odczyt z SMART jest BAD i nalezy wymienic dysk . Wiec nie ma strachu. Aha, aby zadzialalo, najpierw ustalamy tryb pracy SATA na IDE, resetujemy kompa, w biosie w ustawieniach dyskow uaktywniamy SMART (jezeli nie byl wlaczony) i wtedy przestawiamy tryb pracy SATA na RAID. Cytuj Link to post Share on other sites
lobo82 0 Napisano 19 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2008 szukałem i szukałem i w koncu znlazłem program co czyta smart pod Vista nazywa sie CrystalDiskInfo http://crystalmark.info/software/CrystalDiskInfo/index-e.html Działa pod Vista sprawdziłem i ha odkryłem że moj dysk twardy ma błędy Wyprobujcie i powiedzcie co sadzicie Cytuj Link to post Share on other sites
rudobrody 0 Napisano 21 Września 2008 Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Ja mam podobny problem na płycie Asus M2N SLI Deluxe. Żaden program nie chce odczytać danych ze SMART. Na szczęście wyżej podany CrystalDiskInfo dał radę . Z tego co można zauważyć to problem ten występuje na płytach Asusa... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts