Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Jakiś czas temu kupiłem sobie Xonara DG. Jestem zadowolony z jakości dźwięku, ale jedna rzecz mnie irytuje.

Mianowicie gdy włączam jakąś grę, muzykę albo youtube, to zwiększona jest jego głośność, za to drastycznie ściszony jest TeamSpeak3. Takich problemów nie miałem na zintegrowanej.

Próbowałem z opcjami w panelu Xonar, ale nie mogę sobie z tym poradzić.

Najbardziej obiecująca była funkcja SVN, znalazłem gdzieś na forach taki jej opis

SVN will equalize the volume of all audio sources. Without it, some apps will sound lower than others.

Jednak niewiele to zmienia.

Muszę kombinować z poziomem dźwięku w grze na 5% żeby w ogóle dało się grać i używać TS.

Gorzej z filmem na youtube, czy innych flash playerach, tam zazwyczaj mogę ustawić 0 lub 10%. Jedno to za głośno, a drugie to cisza...

Poza tym xonar zdaje się manipulować głośnością filmu i muzyki. Przykładowy film z youtube brzmi tak samo głośno przy ustawieniu suwaka na 50% jak i na 100%. Różnice pojawiaja się gdzieś około 10-20% głośności dopiero. To samo przy odtwarzaniu muzyki w AIMP.

Aż sprawdziłem u siebie. I oprócz TS3 (bo nie mam) wymienione przez ciebie objawy nie występują. Działa pełna kontrola głośności i korektora, zarówno na głośnikach 2.1 i słuchawkach przez frontpanel. Może pytanie z d***, ale czy masz aktualne stery do xonara, ewentualnie przeinstalowałeś je już?

aktaulne były, na moment gdy kupowałem kartę - wtedy ściągałem, a to było z pół roku temu.

Sprawdzę dzisiaj wieczorem czy są już jakieś nowsze.

Sprawdziłem że istnieją nowsze stery 7.12 ale nie WHQL (miałem 7.8 WHQL). Zainstalowałem i nadal mam tak samo.

urządzenia do odtwarzania > głośniki asus xonar > właściwości i spróbuj wyłączyć opcję zezwalaj aplikacjom na przejmowanie wyłącznej kontroli nad urządzeniem oraz nadawanie priorytetu i daj znać czy zadziałało 

Możesz również wyłączyć w opcjach dzwięku zakładka komunikacja opcję wyciszania głośności innych dzwięków na opcję nic nie rób 

Edytowane przez elvismt

Wyłączona opcja "zezwalaj aplikacjom..." nic nie dało

W komunikacji już miałem nic nie rób.

Dodatkowo. To nie tylko kwestia głośności w odtwarzaczach, bo generalnie czy ustawie w suwaku windowsowym poziom na 100% czy na 50% też słychać przykładowo muzykę z AIMP tak samo głośno.

Różnica jest dopiero przy jakichś 25%.

Z włączoną opcją SVN w panelu Xonar jest minimalnie lepiej. Ale tylko minimalnie.

Poza tym ciekawostka: Przy szybkim ściszaniu z 100% na 50% słychać że jest ciszej, ale tylko na ułamek sekundy. Potem dynamicznie się podgłaśnia. Całość trwa max 0.5 sekundy. 

Przy zmianie z 50% na 100% nie słychać różnicy.