Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zmieniam miejsce zamieszkania i muszę wybrać usługodawcę Internetu. W nowym miejscu zamieszkania, z tego co znalazłem w Internecie, do wyboru ma tylko Neostradę od Orange i Netię.

Netia ma odrobinę lepszą ofertę, bo 100 Mb/s kosztuje u nich 59,90 zł, a w Orange za taką samą kwotę dostanę 80 Mb/s.

Omijaj Orange z daleka !! Mam od nich nieszczęsną neostradę !! Nie dość, że obiecany transfer 10Mb/s to mrzonki, to obsługa telefoniczna na bardzo niskim poziomie, brak zaangażowania w sprawę, kompletne olewactwo, itp. Mogę przytoczyć moją sprawę, ale to na kilku stronach moża by opisać, zreszta nie tylko ja mam z nimi problemy, również koleżanka z pracy ostatnio na nich narzeka...

• Popieram 2

Wszystko zależy od tego na jakiej infrastrukturze będzie podłączona usługa. Musisz się dowiedzieć czy Netia ma swoją w Twoim nowym miejscu zamieszania czy nie. Bo jeżeli będzie korzystać z kabli TP to jeden wuj z którą siecią Umowę podpiszesz, jakość będzie taka sama. A nawet pokuszę się o stwierdzenie, że jeżeli będzie to operator alternatywny na kablu innej sieci to może być gorzej.

• Popieram 3

Omijaj Orange z daleka !! Mam od nich nieszczęsną neostradę !! Nie dość, że obiecany transfer 10Mb/s to mrzonki, to obsługa telefoniczna na bardzo niskim poziomie, brak zaangażowania w sprawę, kompletne olewactwo, itp. Mogę przytoczyć moją sprawę, ale to na kilku stronach moża by opisać, zreszta nie tylko ja mam z nimi problemy, również koleżanka z pracy ostatnio na nich narzeka...

Bo wziąłeś umowę "do 10Mb" więc mają zakres od 1 do 10.

Jednego się w Orange nauczyłem - nie brać najniższej/najtańszej opcji.

Jeśli miałbyś "do 20Mb" to musieli by Ci świadczyć minimum 10,1Mb/s, a jeśli by zeszli poniżej, piszesz ładną skargę / reklamację podając jako powód "świadczenie innej usługi niż w umowie" (zawsze wygrasz tym argumentem - ja miałem 3 miesiące net gratis + 3 miesiące 50%).

Wracając do tematu, 

Wszystko zależy od tego na jakiej infrastrukturze będzie podłączona usługa. Musisz się dowiedzieć czy Netia ma swoją w Twoim nowym miejscu zamieszania czy nie. Bo jeżeli będzie korzystać z kabli TP to jeden wuj z którą siecią Umowę podpiszesz, jakość będzie taka sama. A nawet pokuszę się o stwierdzenie, że jeżeli będzie to operator alternatywny na kablu innej sieci to może być gorzej.

dokładnie tak jest. Zwłaszcza ta ostatnia kwestia.

I dowiedz się jakie są widełki na prędkość, bo mogą Ci świadczyć minimum z tego zakresu i nic im nie zrobisz.

Ja osobiście już Neostrady nie mam (przeszedłem na DSL od Orange) ale down/up u mnie jest 85/4 i raczej nie narzekam.

Nie znam ofert Netii, ale:

Jeśli Orange oferuje "do 80" to jestem pewien minimum 20

Jeśli Netia oferuje "do 100" to... (sprawdź OWU jakie masz gwarantowane minimum))

• Popieram 1
  • 2 tygodnie później...
Bo wziąłeś umowę "do 10Mb" więc mają zakres od 1 do 10.

Jednego się w Orange nauczyłem - nie brać najniższej/najtańszej opcji.

Jeśli miałbyś "do 20Mb" to musieli by Ci świadczyć minimum 10,1Mb/s, a jeśli by zeszli poniżej, piszesz ładną skargę / reklamację podając jako powód "świadczenie innej usługi niż w umowie" (zawsze wygrasz tym argumentem - ja miałem 3 miesiące net gratis + 3 miesiące 50%).

ciekawe co piszesz bo z moich ostatnich informacji wynika ze orange przy żadnej prędkości nie ma podanych wartości minimalnych! A zatem możesz mieć internet od 100mega a będziesz miał 0.1 mega i tak nic im nie zrobisz jedynie ich dobra wola.

Jeśli chodzi o pytanie op to poza tym ze większość łączy Netii idzie na kaflach orange to Netia ma termin realizacji zamówienia do 45 dni!!!! A orange do 7 dla mnie to wielka różnica.

Ponadto jak w orange mówią ze maks N łączu to 80 a Netia która korzysta z ich infrastruktury mówi o 100mega to jak sadzisz kto zna możliwości infrastruktury lepiej?

Ogólnie wybór między Netia a orange to wybór między dwoma zlami jednak dla mnie Netia jest tak amatorską firma ze nawet nie chce mieć z nimi juz żadnej współpracy po tym jak na firmę nie potrafili przez 3 miesiące założyć łącza. Wiec podsumowując polecam orange może czasem wolno jednak masz pewność że będzie chodziło bo w Netii nic niewiadomo

• 3 miesiące temu...
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...