Skocz do zawartości

Monitor do gier, 1920x1080, 144Hz

Recommended Posts

Witam, od pewnego czasu planuję zakup nowego monitora, ale słabo się na tym znam, więc postanowiłem poradzić się tych którzy mają o tym jakieś pojęcie.

Czyli tak:

1. Przeznaczenie: Praktycznie 100% gry, oczywiście dochodzi do tego jeszcze przeglądanie internetu itp.

2. Oczekiwania: Mój obecny monitor to ten: http://www.komputronik.pl/product/53453/Sprzet_komputerowy_/Peryferia/22_LG_Flatron_W2252TQ_PF.html, a moim głównym założeniem jest przesiadka z 1680x1050 na 1920x1080, więc:

-1920x1080,

-w sumie nie mam żadnych wymogów co do wielkości, ale biorąc pod uwagę, że mój obecny monitor ma 22 cale i w zupełności mi to wystarcza, to raczej skłaniałbym się właśnie do czegoś w okolicach 22 cali,

-jak już wspomniałem ma to być monitor do gier, tym samym zależy mi na czymś z jak najmniejszym czasem reakcji

-144Hz

3. Sprzęt:

-GPU: Radeon HD7950

-CPU: Intel i5 3470 (3,2GHz)

-8GB ramu

Budżetu na razie nie podaję, bo na początku chciałbym się dowiedzieć ile na takie coś trzeba będzie mniej więcej wydać, dopiero później będę w stanie podać coś konkretniej.

Edytowane przez Boshy

@Boshy

Napisz jeszcze w jakie konkretnie gry grasz. Generalnie żeby kupować monitor 120Hz przydałoby się osiągać stałe +100FPS w grach, a Twoja GPU w większości nowszych gier typu BF3 czy BF4 tego nie zapewni.

Napisano (edytowane)

Rozumiem, ale zależy mi nie tylko na grach typu BF4 na super ultra detalach, ale np. zwykły CS:GO gdzie bez problemu wyciągnę tyle FPSów, a wtedy 144>60.

@Boshy

Napisz jeszcze w jakie konkretnie gry grasz. Generalnie żeby kupować monitor 120Hz przydałoby się osiągać stałe +100FPS w grach, a Twoja GPU w większości nowszych gier typu BF3 czy BF4 tego nie zapewni.

No tak, oczywiście miałem na myśli także gry takie jak BF3/4 itp. ale nie wykluczam innych, jak np CSa w którego bardzo dużo gram.

Albo gra zwana "osu!" (pewnie nieznana), wymagania zerowe (trzeba dawać limit fpsów żeby na 5k nie grać :P), wymagająca bardzo szybkiej reakcji i czytałem, że monitor 144Hz może dać tutaj pewną przewagę.

Edytowane przez Boshy
  • Popieram 1

wtedy ten benq 2411Z jest idealny jakosc/cena. Mam Benq 2411T i gralem w quake live online na monoitorze podpietym do laptopa. Nie zalezalo mi na grafice, gdyz chodzilo o przewage nad przeciwnikiem, stad minimum detale (stabilne 125 fps) 120 hz na rozdzielczosci 800-600 na i przy takich ustawieniach ten monitor dawal mi spora przewage nad przeciwnikiem ktory 120hz nie mial.

Do CS:GO taki monitor można brać, bo Twoja konfiguracja pozwoli spokojnie na te 120FPS ;) Ale do BF3/4 to kompletnie nieopłacalny wybór. Tak więc wybór należy do Ciebie czy chcesz kupować monitor w zasadzie pod jedną grę, czy coś z odświeżaniem 60Hz, ale na matrycach IPS / VA - mających kilka zalet w stosunku do TN stosowanej w 2411Z.

Do CS:GO taki monitor można brać, bo Twoja konfiguracja pozwoli spokojnie na te 120FPS ;) Ale do BF3/4 to kompletnie nieopłacalny wybór. 

Ale jeśli przykładowo w takim BF3 wyciąga się te 90-100 FPS to czy 120/144Hz nie będzie już w jakimś sensie lepsze od 60Hz? Rozumiem brać 60Hz jeśli ledwo co się ma te 60 FPS, ale jeśli bliżej do 120 niż do 60, to czy właśnie 120Hz nie będzie lepszym wyborem?

Tak więc wybór należy do Ciebie czy chcesz kupować monitor w zasadzie pod jedną grę, czy coś z odświeżaniem 60Hz, ale na matrycach IPS / VA - mających kilka zalet w stosunku do TN stosowanej w 2411Z.

Prawdę mówiąc to nie "pod jedną grę", bo aktualnie właśnie najwięcej gram w te gry w których akurat te 120 wyciągam, a tylko od czasu do czasu pogrywam np. w tego BFa.

Jakich zalet?

//Czym różni się 2411Z od 2411T?

Do autora tematu -->

Heh ale sie złożyło, bo też mam LG Flatron 2252TQ-PF i też chce go zmienić ze względu na to aby mieć 1920x1080. Cel ten sam.... gry :) Miałem już BenQ XL2411T. Odesłałem bo miał zbyt dużą jasność minimalną 160 cd/m2 przy ustawieniu 0. Pozniej kupiłem dwa razy dell u2414h... tragedia tak rogi świeciły... i to na kolorowo :E. Zarówno BenQ (TN) jak i Dell (IPS) miały gorsza czerń niż nasz leciwy LG. Kolory były gorsze w BenQ niż w LG.

Obecnie już sam nie wiem czego chcę... albo FORIS FG2421-PL (tylko, że ten monitor ma chyba większy lag niż LG), albo BenQ XL2420Z (boję się tutaj o jasność).

jakby jeszcze LG dawał monitory do recenzji to nie byłoby to takie trudne, natomiast niemal wszystkie ich recenzowane konstrukcje (a wiele ich nie ma plus są w nieco innej metodologii) oscylują w okolicach dwudziestu-kilku ms, recenzję FG znajdziesz na TFT central

jakby jeszcze LG dawał monitory do recenzji to nie byłoby to takie trudne, natomiast niemal wszystkie ich recenzowane konstrukcje (a wiele ich nie ma plus są w nieco innej metodologii) oscylują w okolicach dwudziestu-kilku ms, recenzję FG znajdziesz na TFT central

Ok, ale jak coś napisałeś to czekam na popracie tego podaniem źródła (ale poprawieniem się, że są to Twoje przypuszczenia). Nie twierdzę, że mówisz nieprawdę... ale chcę zobaczyć źródło na czym opierasz swoją wypowiedź, żeby nie kierowac się plotkami  :)

Edytowane przez Michal86

Wszystkie linki sa do innych monitorów... więc nic tu nie ma. Tym bardziej, że pierwsze dwa są do monitorów IPS a mówimy o monitorze TN tutaj. Link 3 i 4 dotyczą innych modeli.

Edytowane przez Michal86

ten wykres z digitalversus mówi co innego

http://img1.lesnumeriques.com//produits/35/3337/35_357_112.jpg

nie jest źle, ale skoki mamy konkretne plus nie można tego porównywać z pomiarami na tft czy prad, bo mają inną metodologię, tzn wypadłby gorzej