Skocz do zawartości

PC raz wstaję za pierwszym a raz za....

Recommended Posts

Witam mam problem z komputerem a mianowicie chodzi oto że komputer raz włączy się za 1 razem a raz za 7 a jeszcze innym razem za 20 albo 30 , nie jestem pewien ale problem zaczął się od tego kiedy wyjąłem procesor bo chciałem go wyczyścić i nanieść nową pastę (Tak wiem mogłem to zrobić bez wyjmowania go!) i wtedy mój kochany piesek :D ciesząc się że mnie widzi zaczął skakać itd. no jak to psy , upuściłem proc. z wysokości 30-50 CM,podniosłem i zobaczyłem że jeden pin się lekko wygioł a drugiego NIE MA (ułamał się) , włożyłem proc itd. nacisnąłem power i komputer się włączył za bodajże 2 razem (było to dość dawno) i od tamtej pory komputer raz wstaje za 1 razem a raz za "xx" razem oczywiście jeśli komputer "nie wstanie" to wentylatory się kręcą itd.tylko że jest czarny ekran i wtedy resetuje go tak długo aż w końcu się włączy , stawiałem też na płytę główną bo jak komp dłużej postoji odłączony od listwy to po włączeniu pokazuje się "CMOS checksum error - Defaults Loaded" , "Warning! Now System is in safe mode" "Please re-setting CPU frequency in CMOS setup" , nie jestem laikiem ale nigdy jeszcze nie spotkałem się z takim problemem.Tak baterie wymieniłem.

Specyfikacja PC

AMD Athlon 4200+

GA M61P-S3 , bios F7I

2GB RAM

Grafa zintegrowana

FORTRON EMDN 450W , dwie linie po 12V razem 38 amperów

PS. przed chwilą próbowałem włączyć PC bez baterii , wiatraki chodzą i czarny ekran , po włożeniu baterii uruchomił się za 3/4 razem z tymi napisami co podałem wyżej w " " wszedłem do biosu poustawiałem wszystko i komputer włączył się znowu za którymś razem z tym komunikatem "Warning! Now System is in safe mode" więc nacisnąłem "F1" i komputer normalnie załadował windowsa.Chciałbym dodać że problem jest tylko z uruchamianiem bo jak komputer już "załapie" to normalnie załaduje wina i działa bez zarzutu , temperatura procka mnie martwi :P 38 C przy zerowym zużyciu a przy 100% potrafi dojść do prawie 80 a nawet 87/88 C ale potem następuje reset komputera , tak pasta była wymieniana.

Edytowane przez KamilDsD
Napisano (edytowane)

Heh sam na to wpadłem ale wszyscy moi kumple mają intele ;/ choć pewnie za 20/30 zł dostanę jakiegoś starego Athlona na AM2

Dziś wyjąłem procesor  i tak: jeden pin ułamany , to ten o którym pisałem , jeden jest krzywy  tzn. dół jest prosty , środek krzywy a czubek prosty i jest jeszcze jeden pin który ledwo się trzyma tzn. można przechylać go na boki itd. BARDZO lekkim dotknęciem palca.Przed momentem włączyłem komputer i zamroźił się na napisie "Zapraszamy" ,  ale jeszcze jak chciałem włączyć pc to wyskoczyły 3 komunikaty "CMOS checksum error - Defaults Loaded" , "Warning! Now System is in safe mode" "Please re-setting CPU frequency in CMOS setup" nwm czy po tym wszystkim można stwierdzić czy to napewno proc bo może to jedno i drugie (mobo i cpu).

Edytowane przez KamilDsD

Na początek, bateria na płycie głównej do wymiany. Oględziny płyty czy nie elektrolity nie spuchły. W ostateczności zasilacz do podmiany czy przypadkiem to nie jego wina.  

czytales caly topic?:)

sumy kntrolne procka sie nie zgadzaja, dlatego szlaeje i prosi o ustawienie w biosie recznie taktowania procesora. Moge spekulowac, ze dzieki temu zabiegowi sam sie podkreca, dlatego takie tempy masz. Wymien ten procesor na inny, bo te modele nvidii (6100 +430) to cholerne grzałki. Byc moze ten pin ktory ulamales odpowiada za kontrole napiecia jakie procesor pobiera, wiec przy tym most bedzie sie rowniez grzal - ozesz uwalic plyte dzieki prockowi i czeka cie wieksza wymiana niz za 20 zł ;)

Na jednym kompie miałem ten problem grubo ponad rok i jakoś specjalnie mi to nie przeszkadzało, obstawiałem na 90% coś z płytą główną albo degradacja procesora ale nigdy nie doszedłem do końca co tak faktycznie mu dolega. Wystarczało wcisnąć F1, żeby potwierdzić ustawienia 'safe mode' i sobie działał bez żadnych anomalii jak już pisałem grubo ponad rok.

Napisano (edytowane)

Generalnie mam pomysł kupienia jakiegoś Athlona II X2/X3/X4 który obsługuje to Mobo a jak dalej będzie się sypało dokupie mobo na AM3 i wsadzę tam tego athlona II xx bo pamięci DDR3 mam , rozebrałem zasilacz wcz oraj żeby go wycziścić a w środku takie dziwne białe gumczaste cus... a tutaj fotki zasiłki ze środka , jedno ze zdj. przedstawia to co pokazuje mi się jak komputer w końcu załapie ps. sry za jakość.

http://pokazywarka.pl/r8jxjw/

Edytowane przez KamilDsD