charin 6 Napisano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 (edytowane) Cześć, potrzebuję porady - przekopałem się przez wiele tematów, ale wszystkie laptopy, które polecacie mają 15 cali... Do czego używam - 70% czasu leży na biurku i programuję, bawię się w photoshopie i inne normalne czynności, lecz w 30% biorę go gdzieś ze sobą i 15 cali kompletnie się nie sprawdza (z różnych przyczyn). Wymagania: -nie asus! -fajnie jakby to było lenovo/msi/hp/dell, -mniej niż 15 cali, -wydajny (przyjąłem za kryterium procesor z końcówką M lub MQ najlepiej haswell), ale może być i U jeśli macie dobre argumenty -min. 8gb ramu Laptopy, które rozważałem zanim zdecydowałem się na mniej niż 15 cali: y510p oraz ge60... Ale przemyślałem sprawę i stwierdzam, że karta graficzna nie jest aż tak ważna (byłaby dodatkowym plusem). Kilka dodatkowych uwag: - nowy - nie zależy mi na SSD (bo pewnie sobie dokupię we własnym zakresie) - nie zależy mi na matrycy (ale dodatkowym plusem byłaby matowa), bo będzie podpięty do ekranu - fajnie jakby miał mniej niż 2,5 kg i był trochę mobilny Ps. w pracy używam 14 calowego hp elitebook z i7 ivy bridge... uważam, że to świetny laptop, ale z tego co się orientowałem poza zasięgiem cenowym.. z góry dziękuję za pomoc! Edytowane 29 Kwietnia 2014 przez charin Cytuj Link to post Share on other sites
barylaxp 31 Napisano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 poszukaj Clevo W230ST lub W230SS Cytuj Link to post Share on other sites
Vieworld 2608 Napisano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 (edytowane) poszukaj Clevo W230ST lub W230SS widzę, że chłopaki mnie z Clevo uprzedzili bo chciałem ich polecić Jeśli jest opcja zamówienia samej obudowy tak jak w modelach 15 calowych P150/P157 to bym się nawet nie zastanawiał i brał W230SS lub poprzednią wersję czyli W230ST.. w pakiecie dostajemy tylko matrycę matową i baterię.. dokupujemy samemu dysk wd red/blue/black + ssd + 16/32 ramu + mocny procek i mamy piękny zestaw do programowania... pomijam grafikę bo na zintegrowanej można jechać i zamiast tracić na nią 800zł można to wrzucić w ram lub cpu mocniejszy.. z drugiej strony możemy samemu wybrać części a chłopaki z Clevo złożą je za nas za darmo.. jedyna wada to brak możliwości wystawienia fvat i to jedyny powód dlaczego wybrałem Della Latitude.. ...to tylko pozostaje czy w Polsce można nabyć samą obudowę czy nie Edytowane 29 Kwietnia 2014 przez Vieworld Cytuj Link to post Share on other sites
Kac2per1 649 Napisano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Na Allegro albo na takich serwisach może będzie.Tylko raczej używana .Ale cóż ... Cytuj Link to post Share on other sites
charin 6 Napisano 30 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 (edytowane) Dzięki za propozycje! Dodam tylko, że jest możliwy zakup sprzętu w USA, bo akurat kogoś tam mam w najbliższych dniach. Wtedy cena laptopa do $1000. Proszę też o jakieś inne propozycje. Teraz robię research na temat clevo - chyba ciężko sam kadłub kupić w stanach czy polsce... Ps. aktualnie od 3 lat korzystam z kadłuba compal khlb2 - super zadowolony, więc następny kadłub to dobra opcja dla mnie! Edytowane 30 Kwietnia 2014 przez charin Cytuj Link to post Share on other sites
Kac2per1 649 Napisano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Teraz robię research na temat clevo Posiadam Clevo P370em i jestem z niego bardzo zadowolony.Ogólnie Xnote (Clevo) to dobra firma . Cytuj Link to post Share on other sites
Vieworld 2608 Napisano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 w przeciągu tygodnia mają do Polski przybyć kadłubki p150/151/157 ...czyli 15" calowe, napisz do nich na maila lub na fejsie bo może 13stki też będą - https://www.facebook.com/CLEVOMANIACS Cytuj Link to post Share on other sites
charin 6 Napisano 2 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Dzięki! Kontaktowałem się z nimi. Jeszcze jest jeden pomysł na zakup - proszę o opinię: Macbook pro 13 cali. Nie retina. Atuty: wymienny ram i dysk. Dodatkowo w USA jest dużo tańszy niż w PL. Kwestie sprzętu są dyskusyjne, ale pod osx podobno wydajniej to chodzi. Zrobiłem rachunek sumienia - wszystkie programy jakich używam z WIN mają swoje odpowiedniki na mac, więc OS to nie problem dla mnie. Refurb mi nie przeszkadza. http://store.apple.com/us/product/FD101LL/A/refurbished-133-inch-macBook-pro-25ghz-dual-core-intel-i5 Cytuj Link to post Share on other sites
Kac2per1 649 Napisano 2 Maja 2014 Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Dodatkowo w USA jest dużo tańszy niż w PL. Z cłem i vatem ? Macbooki do dobry sprzęt ale płaci się to głównie za firmę. W Clevo też masz wymienny ram i dysk więc ... Po równo. Teraz tylko wybierać ... Cytuj Link to post Share on other sites
14r33k 272 Napisano 2 Maja 2014 Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 (edytowane) Macbooki do dobry sprzęt ale płaci się to głównie za firmę. Tak samo jak w Vaio, Zenbookach i pododobnych konstrukcjach. Ceny Maków są porównywalne z cenami laptopów z Windowsem. Edytowane 2 Maja 2014 przez 14r33k Cytuj Link to post Share on other sites
charin 6 Napisano 2 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 (edytowane) Dzięki za dyskusję! Więc dla mnie cenowo Mac oraz Clevo wychodzą w zasadzie tak samo... Specyfikacja clevo: Screen 13.3" 1920x1080 FHD (16:9) LED Matte Type Display CPU Intel Core i7-4810MQ Memory 8GB, PC3-12800/1600Mhz DDR3 - 1 x 8GB Graphic Cards NVIDIA GeForce GTX 860M w/2GB GDDR5 Hard Drive 1,000GB (1TB) 5400RPM (Serial-ATA II 3GB/s) Specyfikacja maca: 13.3-inch (diagonal) LED-backlit glossy widescreen display, 1280-by-800 resolution4GB (2 x 2GB) of 1600MHz DDR3 SDRAM500GB Serial ATA @ 5400 rpm8x double-layer SuperDrive (DVD±R DL/DVD±RW/CD-RW)Intel HD Graphics 4000 W jednym i drugim przewiduję upgrade ramu do max, oraz dokupienie ssd. Proszę o Wasze opinie na temat clevo vs macbook pro Edytowane 2 Maja 2014 przez charin Cytuj Link to post Share on other sites
Kac2per1 649 Napisano 2 Maja 2014 Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 W Clevo matryca FHD i matowa a w Macbooku 1280 x 800 i zapewne błyszcząca. W Clevo 1000 Gb na dane (szkoda ,że SATA II) a w Maku 500gb. W Clevo świetna karta graficzna która uciągnie wszystkie gry lub wymagające programy a w Maku zintegrowana do słabszych gier i programów To takie małe porównanie. Niektórych rzeczy nie mogłem porównać ,bo np: w Macbooku jest podana nagrywarka a w Clevo nie. Cytuj Link to post Share on other sites
14r33k 272 Napisano 2 Maja 2014 Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 @charin W tym wypadku Clevo będzie lepszym wyborem (większa rozdzielczość). Cytuj Link to post Share on other sites
Vieworld 2608 Napisano 2 Maja 2014 Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 @charin W tym wypadku Clevo będzie lepszym wyborem (większa rozdzielczość). nawet więcej powiem... Clevo głównie wygrywa tym, że posiada procesor a Apple nie.. Cytuj Link to post Share on other sites
MrPerformance xD 4 Napisano 3 Maja 2014 Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Cholera, widzę, że autor się już zdecydował na W230SS co jest największym błędem jego życia Brat ma...miał W230ST. Rama matrycy począwszy od prawego zawiasu zaczęła się po kilku miesiącach samoistnie wyłamywać. Jednak co stare, sprawdzone firmy :MSI/Asus i inne to jednak porządne wykonanie no i niższa kwota naprawy. Pisałem do Xnote za brata, koszt naprawy: ........800 zł........ . BROŃ CIĘ PANIE BOŻE PRZED CLEVO! Cytuj Link to post Share on other sites
Kac2per1 649 Napisano 3 Maja 2014 Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Zdania są podzielone.Może tylko trafił ci się wadliwy laptop ? Mi nigdy nic się takiego nie zdarzyło. Cytuj Link to post Share on other sites
MrPerformance xD 4 Napisano 3 Maja 2014 Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Gdyby trafił się wadliwy laptop to by w ramach GW to naprawili. Chwalą się na prawo i lewo "Rzetelna firmą", a tu co ? 800 zł za kawałek kiepskiej jakości plastiku. Cytuj Link to post Share on other sites
Vieworld 2608 Napisano 3 Maja 2014 Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Gdyby trafił się wadliwy laptop to by w ramach GW to naprawili. Chwalą się na prawo i lewo "Rzetelna firmą", a tu co ? 800 zł za kawałek kiepskiej jakości plastiku. ja miałem gwarancję na 3 lata NBD od Della i pod koniec okresu 36 mies. zauważyłem, że ramka przy ekranie zaczęła się odginać aż po krawędzie "klapy" i zatrzaski już nie trzymały (90% pracy laptopa to było biurko w domu..) zadzwoniłem do Della i powiedzieli, że gwarancje tego nie obejmuje ponieważ to nie wada produktu a zużycie... rozkręciłem go i faktycznie wada zużycia.. po prostu klej już nie trzymał, podkleiłem na taśmę 2stronną tam gdzie powinien być klej (by móc odkleić łatwo w przyszłości) i działa do dziś + zatrzaski nagle się naprawiły... co do naprawy w Dellu? 550zł jakoś chcieli więc stawka 800zł za lepszej jakości obudowę można przyjąć jako standard tym bardziej, że w Clevo kupuje się głównie samą obudowę z matrycą Cytuj Link to post Share on other sites
MrPerformance xD 4 Napisano 3 Maja 2014 Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Tylko, że Ty pod koniec gw, a u nas na początku - 4/5 miesiąc użytkowania (też biurko w domu). Cytuj Link to post Share on other sites
nikosfron2 5 Napisano 3 Maja 2014 Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Z innej beczki Posiadam MSI GE40 Dragon Eyes Może coś takiego Ci podpasuje Cena teraz poniżej około 4k Wady ma takie, że matryca jest dosyć słaba, a wbudowane głośniki to porażka Tu masz akurat link do komputronika: http://www.komputronik.pl/product/192065/Komputery/Laptopy/MSI_GE40_2OC_Dragon_Eyes_015XPL.html Cytuj Link to post Share on other sites
charin 6 Napisano 3 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Dzięki wszystkim za odpowiedzi - już podjąłem decyzję - Clevo. GE40 nie jest zły, ale odrzuciłem go po właśnie opiniach o matrycy i grzaniu (tak wiem - wszystkie się grzeją). Cytuj Link to post Share on other sites
Vieworld 2608 Napisano 3 Maja 2014 Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 (edytowane) Dzięki wszystkim za odpowiedzi - już podjąłem decyzję - Clevo. GE40 nie jest zły, ale odrzuciłem go po właśnie opiniach o matrycy i grzaniu (tak wiem - wszystkie się grzeją). przy zamawianiu Clevo zapytaj czy jest dostępny dodatkowy układ chłodzenia tak jak w modelach 15 calowych. W tych ostatnich dopłata wynosi 200zł (w cenie nałożona też pasta IC Diamond) i producent chwali się spadkiem temperatur cpu/gpu do 15 stopni mniej - ale jak działa to w praktyce? Na pewno nie pogarsza no i pytanie czy w modelu 230st/ss jest opcja zamówienia lepszego chłodzenia... a jeśli nie to polecam chociaż sprawdzić jaką pastę aplikuje tam clevo i jeśli coś taniego to zaaplikować coś lepszego samemu Edytowane 4 Maja 2014 przez Vieworld Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts