Skocz do zawartości

Czy warto zmieniać coś w tym zestawie ?

Recommended Posts

Witam

Złożyłem taki oto zestaw:  http://www.morele.net/inventory/info/RoiBCh/

Myślałem w tym budżecie o dysku SSD crucial m500 120Gb na system i inne pierdoły ;) po dwóch miesiącach zacznę nagrywać więc wtedy kupię dysk 2TB od WD.Nagrywarkę już mam i w dyski 120Gb w 100% sprawny bez badsektorów.Myślałem o wymianie na i5 3350p +jakieś bużdzetowe mobo lub i5 4440 co o tym myślicie ?

Komputer głównie będzie służył do grania i nagrywania tych gier.Czasami oglądnę jakiś flim lub przeglądnę internet,komputer będzie chodził praktycznie 24h na dobę(przerwa w wigilię ;P ) więc zależy mi na żywotności jego podzespołów.Zaczynam nagrywać na youtube więc przyda mi się sprzęt na którym będę mógł uruchomić bf4,bf3,ets2,WoT,WoW,WarThunder,nfs rivals plus kilka nowych gierek.  

• Zastosowanie komputera: gry+nagrywanie ich w FHD i ogróbka,internet,filmy
  • Maksymalna kwota jaką dysponujesz: 2000zł(jeżeli teraz kupię jeżeli kupię w grudniu to kwota do wydania zwrośnie do 2300zł)
  • Których części potrzebujesz?:komputer stacjonarny bez monitora,dysk 120Gb i nagrywarkę mam.
  • Czy będziesz podkręcać sprzęt? pewnie w przysłości tak ,okolice 3,8-4.0
  • Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor? Czy masz zamiar go zmienić? Jaki to model?:1920x1080 ,iiyama modelu nie znam 
  • Specjalne wymagania:zestaw na kilka lat ,dobra wydajność przy nagrywaniu,cicha praca,energooszczędność,
  • Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera? dysk 120GB i nagrywarka 
  • Własna propozycja zestawu:  http://www.morele.net/inventory/info/RoiBCh/ (i5 4440,i5 3350p)
  • Inne: Myślałem kiedyś o LC żeby to cicho "chodziło" i było wydajne możliwe że jeżeli zestaw pozostanie bez zmian dokupię SSD 120GB crucial m500
  • Na tym komputerze będzie obróbka filmów,pobieranie dużej zawartości plików dlatego chciał bym aby był cichy(cooler dokupię później,narazie mam boxa ;) )
  • Podoba mi się LC coś ostatnio dlatego pewnie się zdecyduję na nie ,ale to dopiero za dwa lata ;) Monitor pewnie zmienię na jakiś 27cali(mam urodziny zaniedługo a rodzice dają mi bużdżet na prezent 600zł to kupie jakąś dobrą używkę ;) )
Edytowane przez venomtracz

Wypełnij to, będzie nam łatwiej:

• Zastosowanie komputera: (gry, biuro, photoshop, obróbka wideo, itp.),
  • Maksymalna kwota jaką dysponujesz: (najlepiej w złotówkach)
  • Których części potrzebujesz?: (zestaw z monitorem, peryferiami czy sama "buda" itp.)
  • Czy będziesz podkręcać sprzęt? (overclocking)
  • Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor? Czy masz zamiar go zmienić? Jaki to model?:
  • Specjalne wymagania: (cichy zestaw, mała obudowa, chłodzenie wodne, multi-gpu itp.)
  • Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera? (często można oszczędzić trochę pieniędzy na obudowie czy dysku, nie zapomnij podać dokładnego modelu)
  • Własna propozycja zestawu: (jeśli jej nie posiadasz, pole pozostaw puste)
  • Inne: (wszelkie pytania, które Cię dręczą)

Dokładnie, ceny zmieniają się jak szalone, producenci też nie próżnują. Jeśli chodzi o zestaw to napisałeś, że chcesz używać kompa do obróbki filmów FHD, jest to jedna z bardziej "pamięciożernych" czynności - rozważ może zakup większej ilości pamięci chociaż te 8GB (jak dozbierasz fundusze, to i nawet 16GB) Rozumiem, że budżet podcina skrzydła, ale może faktycznie warto poczekać i kupić coś porządnego, np i5 lub i7 z odblokowanym mnożnikiem. Za niedługo wychodzi kolejny odgrzewany Haswell więc ceny może spadną. Pozdrawiam.

Napisano (edytowane)

hejka .odświeżam temat mam teraz 2300zł i chcę teraz kupić ;)

mam okazję kupić dwa gtx-y 660 za 900zł albo dwie r9 270 też za taką samą cenę.Kosztem dysku zastosowałem mocniejszy procesor a zestaw wygląda tak ;)

http://www.morele.net/inventory/info/2T188X/ jeżeli bym nie kupił tych kart graficznych.

Zestaw złożyłem pod ewentualne dołożenie karty i oc procesora.Zastanawiałem się nad SLI z gtx 660 gdyż są mało "prądo żerne" albo CF z r9 270 od msi .Zastanawiam się tylko jaki zasilacz do takiego rozwiązania(CF/SLI) bo rozumiem że procka wystarczy podkręcić ;)

Nie widzę sensu pchać się SLI obecnie przy układzie SLI/CF 660/R9 270, jestem tutaj zwolennikiem jednej mocnej karty. CF ma kiepską optymalizację w dodatku, a jakie złącze ma Twój dysk ATA czy SATA?

RAM zmień na:

http://www.morele.net/pamiec-kingston-hyperx-4gb-1600mhz-ddr3-non-ecc-cl9-dimm-blu-khx1600c9d3b1-4g-406259/

posiada radiator ;)

a w przypadku zasilacza celowałbym:

http://www.morele.net/zasilacz-cooler-master-g550m-atx-g550m-550w-rs550-amaab1-eu-612638/

jednostka oparta o przetwornicę DC-DC :)

Mam pomysł możecie mi złożyć zestaw do 2500zł z monitorem bo może tego co mam sprzedam a kupię nowy lepszy

Masz monitor Full HD, nie widzę sensu zmiany. Tak wyglądałby zestaw z R9 280x:

http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=61111

Nie będę się tutaj zbytnio rozpisywał. Zasilacz oparty na przetwornicy DC-DC z częściowo modularnym okablowaniem, przewiewna obudowa z oknem (4 wentylatory), R9 280x od MSI z 3-letnią gwarancją i 3 grami w zestawie i płyta w ATX z chłodzoną sekcją i 4 slotami na ram (pozwoli Ci na OC do ~3,9 GHz). Jak za drogo, to daj znać.

• Popieram 1

Mam pomysł możecie mi złożyć zestaw do 2500zł z monitorem bo może tego co mam sprzedam a kupię nowy lepszy Jeżeli uda się zmieścic r9 280x w bużdzecie to ok  

Nie ma szans na złożenie takiego zestawu z nowym monitorem oraz R9 280X 

Autorze zastanów się dobrze czego chcesz bo póki co trochę błądzisz. Z OC, bez OC, z multi_GPU. bez multi_GPU, z monitorem, bez monitora ?  Ustal maksymalny budżet, dowiedz się odnośnie tych używanych GPU czy mógłbyś zakupić jedną sztukę .... 

Dobrze by było gdyby dało się zwiększyć wydajność.Myślałem nad Cf r9 270 albo SLI gtx 660 ale szembor mnie odwiódł od tego pomysłu.Budżet to  2300zł bez monitora.Znajomy sprzedaję dwie odrazu wątpię żeby się zgodzi po jednej sprzedać.

Jeżeli chodzi o wydajność to SLI GTX 660 w cenie 900 zł wydaje się dobrym pomysłem, oczywiście miej na uwadze wszystkie dolegliwości na jakie cierpią układy multi_GPU

Mimo to w cenie 2300 przy wydatku 900 zł na 2 x GPU ciężko będzie dobrać całą resztę zestawu mając na uwadze OC CPU. 

Napisano (edytowane)

bo tak radki były kupione na morelach zaraz po zaprezentowaniu ich a gtx mają może 2 mesiące ,więc może uda się jakoś utargować cenę jeszcze.Jaki procesor powinien być przy cf/sli i jaki zasilacz wybrać ? Znalazłem na stronie http://www.tweaktown.com/articles/5984/sapphire-radeon-r9-270x-2gb-toxic-video-cards-in-crossfire/index22.html  iż radeony w CF pobierają ~540w więc myślę że z i5 4670k ocniętym na 4.0Ghz powinien wystarczyć 650 w. Gtxxor pisał recencję SLI gtx 660 i z jego opinii wynika iż jest to dość pomysł pomijając początkową niezgodność z grami(zawsze można odłączyć drugą i grać na jednej a później po aktualizacji dołączyć drugą),pobór prądu i temperatura są nienajgorsze ;) . Dodzwoniłem się do znajomego i tak radki i jeden gtx sprzedane a drugi gtx uszkodzony(temperatury na rdzeniu 200*C i skwiercząca sekcja zasilania haha dobrze że się dowiedziałem )

Teraz to już mam mentlik w głowie ;/

i5 4670k + asrock b85 killer+smart se 630+r9 270.gtx 660+4GB ramu + zalman z3 plus white za ~2300zł(nastawienie na SLI/CF) czy  i5 4440+ga-h85-d3h+r9 270+4G ramu+SSD 120GB+smart se 530+zalman z3 plus white

Już niewiem co wybrać ;c