Erykgolan 0 Napisano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Witam! Dzisiaj zachciało mi się aktualizować bios nie mając o tym zielonego pojęcia. Pomimo wszystko udało mi się to programem ASUS Update. Komputer zrestartował się jak należy i myślałem, że wszystko śmiga jak trzeba, lecz po zobaczeniu temperatury w AMD Overdrive wynosi ona -256*C, w coretemp wynosi ona 0*C, jak to jest możliwe, czym to jest spowodowane, czy jest jakaś możliwość by wrócić do starej wersji BIOSu? - to by mi odpowiadało najbardziej (mam save starego BIOSu). Dodam, że już próbowałem na instalować starszą wersję BIOSu na tą nową ale tak się nie da przynajmniej tym programem. 'Warnning the date of BIOS image is later than current one, please flash the BIOS using ASUS DOS Utility if you still want to do this'. Płyta główna to ASUS M4A79XTD EVO. Istnieje jakaś prosta możliwość zainstalowania tej mojej za save'owanej wersji BIOSu ? Próbowałem już z F4 podczas restartu, ale nic, a nic się nie włączyło. Edit: przepraszam za ewentualne błędy, ale ja mam tak jakoś dziwnie, zawsze myślę że coś zrobiłem źle i w tym momencie jestem strasznie roztrzęsiony, bo mogłem w ogóle tego BIOSu nie tykać.. :help: Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
Endrju1 4 Napisano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 przecież ci pisało: 'Warnning the date of BIOS image is later than current one, please flash the BIOS using ASUS DOS Utility if you still want to do this'A więc wystarczy zrobić to co pisze i po sprawie... Cytuj Link to post Share on other sites
Erykgolan 0 Napisano 28 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 przecież ci pisało: 'Warnning the date of BIOS image is later than current one, please flash the BIOS using ASUS DOS Utility if you still want to do this'A więc wystarczy zrobić to co pisze i po sprawie...No tak, tylko jak ? Nic nie da się tam zrobić, wrzucę screena : http://img697.imageshack.us/i/asushm.png/ Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 No stary, z takimi temp. to mistrzem OC będziesz nie ma bata. Taki babol w biosie asusa - heh. Wejdź na stronkę support, ściągnij poprzednią stabilną. Uaktualnij poprzez wbudowane narzędzie w bios: Albo poczekaj na nowszą poprawkę i już. Cytuj Link to post Share on other sites
Erykgolan 0 Napisano 28 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 A więc tak, w BIOSie faktycznie, jest taka opcja jak na filmiku ;-), ale zonk bo starszej wersji nie mogę wgrać 'Version in ROM file is older than existing board!' Nie chce się to wgrać za chorobę . Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Warnning the date of BIOS image is later than current one, please flash the BIOS using ASUS DOS Utility if you still want to do this Uwaga jest to stary BIOS niż ty posiadasz, prosimy "flaszuj" BIOS używając ASUS DOS Untility jeżeli chcesz to zrobić (czyli z flaszować na starszego biosa ) Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Najnowsza wersja bios do Twojej płyty to "Version 2003" i jest to wersja stabilna. Może wykonaj czyszczenie CMOS i nie zmieniaj wersji na starszą. CMOS zresetujesz poprzez: znajdziesz odpowiednią zworkę na płycie i zewrzesz ją na chwilę (przy wyłączonym komputerze). Po ter operacji trzeba wejść w BIOS i wszystko od nowa poustawiać. Problem powinien zniknąć, nie wydaje mi się, aby ASUS wydał wersję, która tak działa, jak piszesz. pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Erykgolan 0 Napisano 29 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Tak dokładnie jest to wersja 2003. Jak to czyszczenie wykonać ? Hmm.. Mówisz o bateryjce BIOSu ? Zapomniałem dodać, procesor był podkręcony przed zmianą BIOSu na nowszy, czy to miało jakiś wpływ na ten czujnik ? Jeżeli chodzi o bateryjkę na płycie głównej no widzę ją i mogę ją wyjąć w każdej chwili (oczywiście przy wyłączonym komputerze), ale co będzie trzeba potem ustawiać ? Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Znajdź sobie w instrukcji płyty zworkę CMOS A po ty ustawiasz np timingi pamięci, napięcie procesora oraz ram'u Cytuj Link to post Share on other sites
Erykgolan 0 Napisano 29 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Przeczytałem, że wyjęcie bateryjki na około 10 sec, daje ten sam efekt co czyszczenie CMOS. Nie za bardzo chciałbym się tego dotykać. A może po prostu wgrać ten BIOS od nowa, tylko że tak jak na filmiku ? Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 No to wgraj Cytuj Link to post Share on other sites
Erykgolan 0 Napisano 29 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 A więc tak, gdy wziąłem książeczkę od płyty głównej do ręki zacząłem coś tam patrzeć no i niektóre rzeczy są inaczej niż w książce. Później wrzucę screena bo teraz się spieszę, aa no i temperatury w BIOSie są normalnie pokazywane więc czujnik działa. Pozdrawiam! Cytuj Link to post Share on other sites
Endrju1 4 Napisano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 spróbuj zainstalować jeszcze raz program którym mierzysz temp. Jeśli w biosie wyświetla poprawnie, to i w windowsie powinno. Cytuj Link to post Share on other sites
Erykgolan 0 Napisano 29 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Wczoraj po zainstalowaniu BIOSu ściągnąłem RealTemp który wyświetla 0*C. Załączam zdjęcie http://img688.imageshack.us/i/biosx.jpg/ , w książce jest trochę inaczej: GART Error Reporting [Disabled] Microcode Updation [Enabled] Secure Virtual Machine Mode [Enabled] Cool 'n' Quiet [Disabled] ACPI SRAT Table [Enabled] C1E SUpport [Enabled] Advenced Clock Calibration [Disabled] Cytuj Link to post Share on other sites
kopczenko 1 Napisano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Asus nie pozwala wgrywac starszych wersji biosu - takie guwno ktos wymyslil i trzeba sie z tym uzerac ;/ Jedyna opcja to AFUDOS ES ! Cytuj Link to post Share on other sites
teuton 6 Napisano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 pozwala tylko trzeba powoli i nie na szybko http://www.benchmark.pl/phpBB3/viewtopic.php?f=5&t=10594 Cytuj Link to post Share on other sites
Erykgolan 0 Napisano 29 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 W sumie ten BIOS mi odpowiada, tylko co zrobić, żeby te temperatury były pokazywane ? Nie chce mi się 10 wersji BIOSu instalować... Cytuj Link to post Share on other sites
JoHnNy08PL 184 Napisano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Eee tam, sprzedaj mi tą płytę główną i kup jakąś lepszą Cytuj Link to post Share on other sites
kopczenko 1 Napisano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 @teuton - tez tak wczesniej robilem, musialem po kolei wgrywac gdzies w lutym, teraz wyszly 2 nowsze, obecnie najnowszy ale do wczesniejszego juz wrocic nie moge - wczesniejszy tuz przed tym ktory mam tez pisze ze stary - a chcac przez asus update chce reboot, daje wlaczam dalej chce reboot i tak z 5 razy probowalem, - stwierdzilem ze sensu nie ma Cytuj Link to post Share on other sites
Erykgolan 0 Napisano 29 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Czyli nie ma sposobu aby te temperatury w Windowsie były odczytywane poprawnie ? Cytuj Link to post Share on other sites
teuton 6 Napisano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 @kopczenko - no mnie się akurat udało, może to zależy od konkretnej płyty Cytuj Link to post Share on other sites
Erykgolan 0 Napisano 29 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Więc co powiecie na ponowne zainstalowanie tego najnowszego BIOSu? Może się udać? Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Tak może to poprawić lecz instaluj z poziomu biosu używając flaszki, mp3 każdy nośnik na USB lecz pamiętaj tam ma być tylko BIOS żadnej muzyki itp Cytuj Link to post Share on other sites
Erykgolan 0 Napisano 30 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Nie do końca rozumiem, czy mógłbyś dokładniej mi to wytłumaczyć? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 exon681'owi szło o to abyś umieścił plik biosu na pendrv czystym, to znaczy sformatowanym na FAT/FAT32 wsadził go do USB i uruchomił Ezflash. Dodatkowo jeśli w tym programie flashującym jest opcja disable DMI data (lub podobnie), to ustaw na Enable (lub podobnie - zależy jak to ASUS nazywa). pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts