Skocz do zawartości

Wysoki czas dostępu w rocznym dysku z laptopa Samsung

Recommended Posts

Witam
Własnie wpadł mi pod rękę roczny laptop Samsunga.Siostra prosiła by zrobić jej recovery bo strasznie muli. Zrobiłem i na moje oko dalej chodzi zbyt ociężale. W HD Tune czas dostępu wyszedł ponad 50 ms. Czy oby to nie jest za dużo ja na taki dysk? Czy fabryczna instalka windowsa może mieć wpływ na czas dostępu? Czy jeśli bym postawił na nowo winde bez tego całego dodatkowego syfu od Samsunga to dąłoby to coś? Czy po prostu dysk się powoli sypie i tylko czekać na bad sectory?

http://images64.fotosik.pl/897/238e0ca539f9fab3.jpghttp://images62.fotosik.pl/897/41203f7888c847eb.jpg

Czas dostępu swoją drogą, ale te transfery to na poziomie dyskietki ;)

Sprawdź czy już nie ma bad'ów. Zerknij na status Smart np.w Crystal Disk Info.

Może coś pracuje w tle ? Wirusów brak ?

W HD Tune zakłanka health jest pusta nie wiem czemu. Zrobiłem jeszcze jeden skan i jakby wyniki są trochę lepsze. Ktoś ma jakieś pomysły co z tym dyskiem? Sry za jakość screena http://images65.fotosik.pl/897/5d40d6666456960c.jpg

Edytowane przez kapitantaito

To laptop. Niby nie ma żadnej plomby ale nie mam żadnego stacjonatnego pod ręką by podpiąć. Jedynie mógłbym podpiąć pod laptop za pomocą USB bo mogę wziąć adapter z dysku zewnętrznego. A co by mi dało podpiecie pod inny komputer?

Edytowane przez kapitantaito

Kopia zapasowa danych póki jest to jeszcze możliwe. Długi czas dostępu w wielu przepadkach, kończy się całkowitą awarią dysku. Najczęściej powodem są uszkodzone sektory lub wysoka temperatura pracy(w moim przypadku). Mam taki dysk na stanie z laptopa znajomego i próbuje odzyskać z niego zdjęcia. Niby działa a kopiowanie trwa i trwa. Koszmar. Nowy dysk już działa w jego laptopie i jest ok. A ze starym męczę się już 2 tygodnie.     

Edytowane przez gepardmak

Ledwo rok ? Ilość włączeń i godzin pracy to ~3500, trochę sporo się napracował jak na taki krótki okres :/

Pomijając fakt, że teoretycznie był włączany tylko na ok.godzinę.( ilość godzin i włączeń praktycznie identyczna)

Nie pracuje coś w tle czasem ? Te skoki dziwnie wyglądają. Jeśli nie to zajmij się reklamacją tego dysku.