Skocz do zawartości

Lenovo y580 - Problem z wydajnością

Recommended Posts

Witam. Chciałbym zasięgnąć Państwa opinii/porad w kwestii problemu z wydajnością mojego laptopa.

Omawiany sprzęt to: Lenovo ideapad y580

Procesor: Intel Core i7-3630QM CPU 2.40GHz
Pamięć RAM: 16,0 GB
Grafika: NVIDIA GeForce GTX 660M 2GB + Intel HD 4000 (raczej nieistotna w kwestii problemu)
System operacyjny Windows 7 Ultimate SP1

Komputer nabyłem rok temu, za nie tak znowu małą kwotę 3600 PLN, skuszony perspektywą grania w najnowsze tytuły. Początkowy zachwyt nad jego możliwościami (dotychczas używałem komputerów bardzo słabych), szybko ustąpił miejsca rozczarowaniu. Okazało się bowiem iż w przypadku wielu tytułów zmuszony byłem redukować ilość detali do poziomu medium-low. Zdaje sobie sprawę z tego iż laptopy z założenia nie są przeznaczone do gier, jednakże charakter mojej pracy uniemożliwia mi korzystanie ze sprzętu stacjonarnego. Parametry komputera pozwalały mi przypuszczać iż mogę liczyć na coś więcej niż 30 fps na średnich detalach. Zawiedziony, odpuściłem sobie szybko zabawę z grami a moje Lenovo stało się "maszynką do pisania, filmów i internetu". I tak by pewnie pozostało gdyby nie to iż porozumiałem się ostatnio z kilkoma znajomymi którzy udowodnili mi iż te same tytuły które przerastały możliwości mojego komputera, śmigają z powodzeniem na ich konfiguracjach (i3/4GB RAM/Radeon7770 1GB itp.) Jasnym stało się że coś jest nie tak. Postanowiłem działać.

Wertując Google natrafiłem na nieco informacji. Według nich prawidłowy wynik GPU Core/Memory dla mojej karty to 950MHz/2500MHz. Tymczasem w moim przypadku wygląda to tak:

http://s29.postimg.org/3th08r9vb/image.jpg
http://s10.postimg.org/o516iy1gp/image.jpg

Wartość 'memory clock' stanowi równą połowę normy. Komputer był niedawno formatowany, regularnie sprawdzany na obecność wirusów i malware, czyszczony i poddawany defragmentacji dysków. Korzystam z najnowszego sterownika dla karty graficznej (335.23). Mam ustawiony tryb "dynamiczne grafiki lenovo", gwarantujący najwyższą wydajność kosztem poboru mocy. W panelu NVIDIA wybrałem opcję "użyj ustawień aplikacji 3D", ponoć najlepszy tryb pod kątem obsługi gier. Efekt? ~27 fps przy średnich detalach w popularnej grze "World of Tanks", przy regularnych spadkach do 15 klatek. Ustawienia zalecane przesuwają suwaki na "low", gra wygląda jak z 1994. Rome II TW: detale medium, 15-20 klatek. Zalecane oczywiście "low".
Co może być tego przyczyną? Co mogę zrobić w celu podniesienia wydajności grafiki? A może mój komputer rzeczywiście, zwyczajnie nie nadaje się do gier?

Zdaję sobie sprawę z tego iż jestem raczej abnegatem w kwestii obsługi komputera, dlatego też zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc do ludzi mądrzejszych ode mnie :)
Edytowane przez Turbot

witam

Proszę zajrzeć tutaj, jest tam test podobnego laptopa z trochę słabszym procesorem.

Informacje dotyczące karty graficznej i jej niższego taktowania pamięci, są również tam zawarte (screen pokazuje poprawne wartości).

Jak rozumiem grasz z podłączonym zasilaczem ? W innym przypadku, wydajność zdecydowanie się obniża.

• Popieram 1

witam

Proszę zajrzeć tutaj, jest tam test podobnego laptopa z trochę słabszym procesorem.

Informacje dotyczące karty graficznej i jej niższego taktowania pamięci, są również tam zawarte (screen pokazuje poprawne wartości).

Jak rozumiem grasz z podłączonym zasilaczem ? W innym przypadku, wydajność zdecydowanie się obniża.

Dziękuję za szybką odpowiedź :)

Z podanego przez Ciebie artykułu wynika że zostałem wprowadzony w błąd i prawidłowa wartość GPU memory w istocie wynosi 1250 MHz, czyli tyle ile w przypadku mojego komputera. Z drugiej strony autor twierdzi iż: "Wydajność w grach jest rewelacyjna", co nijak nie pokrywa się z tym czego doświadczam na swoim sprzęcie. 

Grając, zawsze korzystam z zasilacza (z wymontowaną baterią).

Proszę spróbować uruchomić daną grę w ten sposób:

Prawym klawiszem myszy kliknąć na pliku uruchamiającym grę i wybrać Procesor Nvidia o dużej wydajności:

http://obrazki.elektroda.pl/8013122700_1333827501.png

Proszę spróbować uruchomić daną grę w ten sposób:

Prawym klawiszem myszy kliknąć na pliku uruchamiającym grę i wybrać Procesor Nvidia o dużej wydajności:

Ponownie dziękuję za reakcję :)

Zawsze uruchamiam gry w ten sposób, wiadomo, niekiedy karta Intelowska uruchamia się przy dwukrotnym kliknięciu jako default ;)

/ nie cytujemy całych postów i zdjęć / worm

Worm szczerze wątpię aby problem tkwił w odpalaniu gier na zintegrowanej grafice (w moim przypadku zdarzyło się tak tylko raz - Titanfall Beta).

Wg mnie problem mogą stanowić temperatury podczas obciążenia i throttling (czyli zmniejszanie wydajności ze względu na wysokie temperatury) może być przyczyną. W ramach sprawdzenia polecałbym odpalić program Furmark i sprawdzać temperatury (np. podawane przez GPU-Z) przez ok. 15 minut (do momentu aż temperatura się nie ustabilizuje).

Na koniec mam jeszcze jedno pytania do autora tematu: laptop jest w wersji z matrycą o rozdzielczości 1920x1080 czy 1366x768 i w związku z tym w jakiej rozdzielczości odpalane są gry?

Edytowane przez kopec23

Worm szczerze wątpię aby problem tkwił w odpalaniu gier na zintegrowanej grafice (w moim przypadku zdarzyło się tak tylko raz - Titanfall Beta).

Wg mnie problem mogą stanowić temperatury, throttling (czyli zmniejszanie wydajności ze względu na wysokie temperatury) może być przyczyną.

Na koniec mam jeszcze jedno pytania do autora tematu: laptop jest w wersji z matrycą o rozdzielczości 1920x1080 czy 1366x768 i w związku z tym w jakiej rozdzielczości odpalane są gry?

Laptop posiada matrycę 1366x768 i w takiej rozdzielczości odpalam gry. Podczas gry, temperatura GPU oscyluje w granicy 65-70°C.

temperatury podczas obciążenia i throttling

też tak może być. Sprawdzamy po kolei różne warianty.

temperatura GPU oscyluje w granicy 65-70°C.

sprawdź jeszcze jak wyżej, temperaturę procesora podczas obciążenia i jego taktowanie.

• Popieram 1

W Panelu Sterownia Nvidia w zakładce Zarządzanie ustawieniami 3D. Wymuś Przywróć. Zresetujesz w ten sposób sterowniki, i wykluczysz wpływ złych ustawień. Przetestuj jak po tym działają gry. Do tego opcja w tym samym panelu Synchronizacja pionowa-powinna być na stałe wyłączona. Zaktualizuj bios i wszystkie sterowniki prócz graficznych te masz najnowsze. Sterowniki możesz pobrać ze strony lub użyć programu Drivereasy do rozpoznania sterowników.Sterowniki możesz też pobrać je z tej witryny http://www.station-drivers.com/ instaluj tylko ostatnie podpisane, żadnej bety, ewentualnie sterowniki ocenione pozytywnie przez użytkowników(gwiazdki).      

Edytowane przez gepardmak
  • Popieram 1

Spróbuj zamontować baterię, z czego co słyszałem w czasie gry lapek lubi sobie pobierać nieco z niej "energii". Ja cały czas na niej działam.

Do przetestowania temperatury za jednym zamachem polecam hwmonitor. Zainstalowałeś też sterowniki od producenta, co były na płycie? Polecam również zainstalować sterowniki od nvidi, które też znajdują się na tej płycie, o której przed chwilą wspomniałem. Próbuj może to pomoże, jeśli nie to raczej serwis.

Edytowane przez TeNieznany
  • Popieram 1