WłóczyBlant 0 Napisano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Część. Chciałem napisać temat poświęcony niepoprawnej nazwie "3D" która jest w ostatnich czasach bardzo popularna. Chyba przyznacie mi rację że świat zwariował nad "technologią 3D". Pewnie pomyślicie, "o co mu chodzi?" Już wyjaśniam. Chodzi mi o to że technologia trójwymiarowa jest już znana bardzo długo. Była ona wykorzystywana nawet w baaardzo starych grach i tak samo jak i w filmach i jest wykorzystywana nadal, lecz ostatnimi czasy technologia ta jest bardziej rozwinięta. Teraz możemy kupić specjalny telewizor + okulary i możemy cieszyć się nowym wyglądem filmów lub gier. Lecz czemu producenci nie wymyślili innej nazwy, tylko zerżnęli już z dawnego skrótu "3D"? Moim zdaniem powinni Oni wymyślić jakąś inną nazwę. Uściślając, nurtuje mnie pytanie, czemu producenci dali do swoich produktów takich jak np. NVIDIA 3D Vision, nazwę, a tak właściwie to skrót "3D" skoro ta technologia różni się trochę od starego 3D które jest wykorzystywane na co dzień w telewizji, w kinach czy komputerach. Dodam jeszcze na koniec, że jak kiedyś rozmawiałem z koleżankami to jedna z nich powiedziała tak: "Wiecie byłam ostatnio w kinie na Avatarze[...]" na co druga koleżanka spytała ją "A na tym 3D czy 2D?" odpowiedziała że na 2D. Co sądzicie o tym całym "3D"? Cytuj Link to post Share on other sites
Paweł Maziarz 132 Napisano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Dla mnie to całe 3D jest do niczego. Cała technologia opiera się na przesunięciu obrazów względem siebie i zabarwieniu różnym odcieniem - oto całe 3D (używane już 10 lat temu w komiksach Kaczora Donalda). Przyznam się że nigdy nie byłem na seansie 3D w jakimś IMAXie. Za dużo hałasu z tym - takie 3D mam w Cytuj Link to post Share on other sites
Qpers 8 Napisano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Hahah Kaczor Donald w 3D za dzieciaka wprawił mnie w osłupienie - to była radocha! Cytuj Link to post Share on other sites
mICh@eL 335 Napisano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Przyznam się że nigdy nie byłem na seansie 3D w jakimś IMAXie.Boś jest ignorant "Prawdziwe 3D" polega na tym, że (w przypadku filmów) kręcisz kamerą z dwoma obiektywami rozstawionymi o ileś cm (mniej więcej tak jak oczy). Następnie te klatki z tych kamer są wyświetlane w kinie na przemian ( lewe, prawe, lewe), a okulary zasłaniają lewe oko gdy wyświetlana jest klatka prawego i odwrotnie. Byłem na wielu filmach w IMAXie i to jest coś zupełnie innego niż anaglify dodawane do komiksów! Bo właśnie te czerwono-niebieskie okularki to najtańsza metoda symulacji 3D, po prostu przedsmak prawdziwego 3D Cytuj Link to post Share on other sites
Paweł Maziarz 132 Napisano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 po prostu przedsmak prawdziwego 3D Które będzie za 10 lat Cytuj Link to post Share on other sites
WłóczyBlant 0 Napisano 27 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Tak samo śmieszy mnie nazwa tego kina 5D. Cytuj Link to post Share on other sites
mICh@eL 335 Napisano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Które będzie za 10 latKtóre już jest w IMAXie, tylko Ty o tym nie wiesz bo Ci się nie chce d**y ruszyć i zobaczyć to Cytuj Link to post Share on other sites
trueseeker 0 Napisano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 ... Co sądzicie o tym całym "3D"? Mysle ze jak skonczysz podstawowke to przestaniesz zadawac AZ TAK kretynskie pytania. Tak samo śmieszy mnie nazwa tego kina 5D. Bo nie znasz mozliwych znaczen slowa "wymiar". Cytuj Link to post Share on other sites
bchrubas 19 Napisano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Uściślając, nurtuje mnie pytanie, czemu producenci dali do swoich produktów takich jak np. NVIDIA 3D Vision, nazwę, a tak właściwie to skrót "3D" skoro ta technologia różni się trochę od starego 3D które jest wykorzystywane na co dzień w telewizji, w kinach czy komputerach. Akurat nVidia stosuje wg mnie prawidłową nazwę. Całą ta technologia 3D to tylko i wyłącznie kwestia wyświetlenia, wytworzenia wrażenia czyli powiedzmy wizji obrazu trójwymiarowego a więc 3D Vision Tak czy inaczej nie ma co się czepiać nazwy, wiadomo że tak naprawdę nie wymyślają nic nowego, upowszechniają (starają się przynajmniej) coś co jest już znane. Następnie te klatki z tych kamer są wyświetlane w kinie na przemian ( lewe, prawe, lewe), a okulary zasłaniają lewe oko gdy wyświetlana jest klatka prawego i odwrotnie.Z tego co pamiętam to w iMax obraz wyświetlany jest na tej samej zasadzie co w anaglifach ale zamiast rozdziału barwnego stosowany jest rozdział poprzez polaryzację. Dlatego też okulary jakie wypożyczają nie są "dwukolorowe" Tak samo śmieszy mnie nazwa tego kina 5D. Wymiar to nie tylko rozmiar Cytuj Link to post Share on other sites
mICh@eL 335 Napisano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Ja gdzieś czytałem, że sygnał synchronizacji w podczerwieni odbija się od ekranu i do okularów leci... może to inne kino było Z resztą dosyć ciężkie są te okulary Cytuj Link to post Share on other sites
bchrubas 19 Napisano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Ja gdzieś czytałem, że sygnał synchronizacji w podczerwieni odbija się od ekranu i do okularów leci... może to inne kino było Z resztą dosyć ciężkie są te okulary To na pewno nie był IMAX Tam są "zwykłe" polaryzacyjne okularki Cytuj Link to post Share on other sites
mICh@eL 335 Napisano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 A ekran ma warstwę polaryzacyjną Cytuj Link to post Share on other sites
Zeratul 1 Napisano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Bo nie znasz mozliwych znaczen slowa "wymiar". sugerujesz, że jest więcej wymiarów, niż te 4 "Einsteinowskie" a może masz na myśli wymiar jako ilość np. centymetrów co do iMAXa....raz w nim byłem na jakimś filmie (dawno )....wypożyczyli okulary, które wyglądały jak zwykłe przeciwsłoneczne, ale film oglądało się bardzo fajnie... teoretycznie autor wątku ma rację....bo grafika 3D istnieje od dawna, ale z drugiej strony obrazu "wychodzącego z ekranu" nie sposób nazwać czterowymiarowym.... tak czy inaczej ja się nie czepiam nazwy, 3D to 3D i wiadomo o co właściwie chodzi pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Bo nie znasz mozliwych znaczen slowa "wymiar". sugerujesz, że jest więcej wymiarów, niż te 4 "Einsteinowskie" a może masz na myśli wymiar jako ilość np. centymetrów Polecma poczytac o teorii strun. Zaczynając od wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/Teoria_strun A jak zaciekawi to czytać dalej gdzies w internecie i w ksiazkach papierkowych Cytuj Link to post Share on other sites
Szymon331 152 Napisano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Łoch, teoria strun nie wejdzie zwykłemu człowiekowi do głowy od tak. Ale polecam książki Michio Kaku. Ten dopiero potrafi pisać łatwym językiem. TO co wyciągnąłem z jego książek mnie normalnie rozwaliło i przez rok nie mogłem się poskładać. Szkoda że takich rzeczy nie uczą w szkołach. Cytuj Link to post Share on other sites
bchrubas 19 Napisano 1 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 A ekran ma warstwę polaryzacyjną Kto tam ich wie. IMHO kwestia jest w odpowiednim sprokurowaniu klatki filmowej i sposobie jej naświetlania. Z tego co pamiętam (byłem w IMAX jakieś 2-3 lata temu) jeżeli ściągniesz okulary to zobaczysz ze obraz jest lekko rozmyty (anaglifowy ale nie dwukolorowy). To wynik tego że oczy nie filtrują różnych polaryzacji i widzimy jednocześnie obie. Dopiero okulary załatwiają sprawę i odfiltrowują odpowiedni obraz dla danego oka. Cytuj Link to post Share on other sites
WłóczyBlant 0 Napisano 1 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 ... Co sądzicie o tym całym "3D"? Mysle ze jak skonczysz podstawowke to przestaniesz zadawac AZ TAK kretynskie pytania. Tak samo śmieszy mnie nazwa tego kina 5D. Bo nie znasz mozliwych znaczen slowa "wymiar". Tylko tyle mam do powiedzenia. Napisałem ten temat żeby rozwiać MOJE wszelkie wątpliwości i zapytać się o Wasze zdanie. Cytuj Link to post Share on other sites
Gasek 0 Napisano 1 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Co do nazewnictwa to ostatnio w tv usłyszałem, że szczoteczki elektryczne z ruchomą szyjką nazywa się 3D Cytuj Link to post Share on other sites
Paweł Maziarz 132 Napisano 2 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 Fajnie teraz 3D to nawet w Playboyu jest... Za niedługo to będziemy mieli to pieruńskie 3D wszędzie (nawet będzie papier toaletowy 3D) Cytuj Link to post Share on other sites
Istvan 4 Napisano 4 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 Rozmawialem ze znajomym lekarzem - "3D to oszukiwanie mozgu i moze prowadzic do jakichs skutkow". Cytuj Link to post Share on other sites
JohnyRambo 221 Napisano 4 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 Jak byłem na tym Avatarze w "3D" to pomijając ,że film nudny, oczy tak mi się zmęczyły że pier te całe "3D". Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts