Skocz do zawartości

Chłodzenie wodne dla początkującego - kilka pytań.

Recommended Posts

Witam!
Powolutku się przymierzam do kupienia/złożenia własnego zestawu LC.
Na wstępie powiem, że budżet jest dość skromny... a nawet baaaardzo skromny - 550zł. I oczywiście im mniej tym lepiej. Chłodzenie dotyczy tylko samego procesora.

Pierwsza sprawa:
Znalazłem na angeli gotowe zestawy do LC. Co o tym myślicie?
http://angela.pl/p10161,alphacool-nexxxos-cool-answer-240-lt-st-set.html

Jest sens pakowania się w coś takiego, czy reputacja takich zestawów jest podobna do gotowych zestawów PC?

Druga sprawa:

przy tak małym budżecie może warto po prostu kupić AIO?
Zastanawiam się między Corsair H105 i Cooler Master Nepton 280L, chociaż ten drugi jest jak na razie zdecydowanym faworytem.

I ostatni dylemat... czy może uda się złożyć jakiś sensowny zestaw z chłodnicą 240mm i będzie to najlepszy krok?

Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam,
Karol. ;)

P.S. Zdaję sobie sprawę, że 3570k może nie jest najlepszym procesorem pod LC (w końcu to "mainstream"), lecz w ciągu roku i tak pewnie zmienię platformę (o ile pojawi się coś, co będzie "upgrade'em", bo zamiana 3570k na 4670k/4770k nie ma dla mnie aktualnie sensu).

EDIT:
Wentylatorów nie uwzględniam w budżecie... ;) nawet w tym gotowcu od alphacool wentylatory będą zmienione.

Edytowane przez Karol1701

Cieżko w tym budżecie coś customowego poskładać weź swifttech-a H220.

Ewentualnie używany blok na CPU. Ostatnio się XSPC raystormy walają po allegro albo koolance koszt takiego bloku to <200zł. Pompka 150zł najtańsza nowa. chłodnica też koło 200zł(2x120 lub slim 3x120). Rezerwuar możesz sam zrobić lub dać trójnik ale jednak pasowałoby żeby był.

Węże masterkleera 10/13 minimum 2m. Złączki nie do wszystkiego będą w komplecie 7zł najtańsza kompaktowa złączka choinka. Wody demineralizowanej z biocide i inhibitorami nie licze.

Przydałyby się wentylatory na chłodnice, które generują w miarę dobre ciśnienie i dobrze wyglądają. Ja mam chłodnice nad obudową i narazie nie wygląda to estetycznie bo każdy wentylator jest inny ale da się znieść.

Zabawa po "złożeniu" też jest fajna. Polowanie na wycieki. Czemu to dalej cieknie? Taśma teflonowa i coś żeby pozaciskać pewnie przewody wymagane. Ewentualnie ciut grubsze oringi jeżeli chcesz użyć nie fabrycznych króćców, a producent wyfrezował na nie miejsce.

Cena takiego chłodzenia nawet używając alledrogo jest wyższa niż założony budżet. Chłodnica slim 2x120 powinna wystarczyć na sam procesor. Zwróć uwagę, że chłodnice bardzo różnią się grubością.

Edytowane przez helfi
  • Popieram 1

Woow... dzięki za szybkie odpowiedzi ;)
Gotowiec, czyli na ten zestaw od Alphacool nawet nie patrzeć?
H220 kosztuje 600zł, a 280L 420zł... z tego, co wiem to CM też można jakoś "rozmontować", więc nie wiem, czy jest sens dawać 200zł więcej na... praktycznie to samo.

I myślę, że jak już miałbym dawać te 600zł na chłodzenie to już chyba lepiej dozbierać do prawdziwego, własnego zestawu LC za powiedzmy 800zł. Dlatego H220 nawet nie uwzględniłem w pierwszym poście... ;)

@Damianos
Wygląd ma dla mnie duże znaczenie... zakrywanie połowy wnętrza jakimś Phanteksem itp. nie uważam za dobry pomysł (mogłem napisać w pierwszym poście). No i nawet najlepsze AC jest słabsze od np. CM 280L... :(

Pozdrawiam! ;)

EDIT: Chyba że H220 jest dużo mocniejszy niż CM. Wtedy może się przekonam, lecz patrząc po testach to raz ten raz drugi jest wydajniejszy...

Edytowane przez Karol1701

Masz dobre miejsce na chłodnicę ;] wydaje mi się, że większą chłodnicę cooler mastera (2x140 aluminiową) też zmieści. Zobacz testy głośności. Zwróć uwagę na prędkości wiatraków w testach. Wątpie żeby zestaw CM z pseudo pompką i amelinową chłodnicą był tak dobry.

• Popieram 1

Helfi, bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi... (teraz zobaczyłem edytę poprzedniego postu) ;)

Cóż... chyba mnie przekonaliście do tego H220... zobaczymy co najbliższe dwa tygodnie przyniosą, bo wtedy budżet będzie trochę bardziej klarowny. Do tej pory mam pewne 400zł na CM, lecz zobaczymy... może dorzucę małe co nieco do Swiftech'a ;)

Mógłby ktoś realnie powiedzieć jaka będzie różnica temperatur pomiędzy NH-D14, a takim H220? Bo w testach raz jest 5 stopni, a raz 15... aż się zastanawiam, czy dla 5 stopni gra jest warta świeczki. Bo skoro różnica jest praktycznie żadna to lepiej mi kupić teraz jakieś H100i/280L, a za jakiś czas, jak budżet będzie większy zrobi się własny zestaw z prawdziwego zdarzenia... ;)

Obecnie na Dark Rock 2 mam maksymalnie 62 stopnie na 4.5 GHz przy 1.17V w BF4. W OCCT (Linpack, AVX i 90% pamięci) 78 stopni. I dla mnie to jest maks. Większych temperatur niż te 80 stopni osiągać nie chcę. Ciekaw jestem o ile spadną te temperatury w przypadku H100i lub Swiftech'a H220. Jeżeli ktoś mniej więcej odpowie mi na to pytanie to będę niezmiernie wdzięczny! :)

Pozdrawiam!

Kiedy z D14 przechodziłem na 360mm chłodnicę różnica wynosiła chyba 2 stopnie na korzyść wody :D Najwięcej z LC ma gpu, proc to bardziej sztuka dla sztuki jeśli to porównywać do topowych chłodzeń powietrznych

• Popieram 2

Ehhh... świetnie.
Teraz to już w ogóle mi narobiłeś problemu... trochę inaczej sobie wyobrażałem wodowanie ;)
W tym wypadku chyba pozostanę przy tym CM... 400zł, wydajność lepsza od Corsair'ów, więc po co mi więcej?
Jeżeli nikt już nie napisze nic złego o tym CM 280L to wybór pada właśnie na niego.

Niemniej jednak chciałbym bardzo wszystkim podziękować za pomoc! W przyszłości na pewno się zgłoszę o pomoc w LC... tym razem mam nadzieję, że pełne - razem z GPU, najlepiej przy nieograniczonym budżecie ;)

Serdecznie pozdrawiam,
Karol. ;)

Możesz jeszcze poczekać na nowego H220 czyli H220X.

Podobno, ma być mniej więcej pod koniec tego miesiąca. Wtedy przejmie cenę H220 (200 USD), a samo H220 stanieje dosyć mocno, może poniżej H100i (~400 zł).

Też może to być całkiem ciekawe ;)

• Popieram 1

Witam, to mój pierwszy wpis na tym forum :-)

Chciałem przestrzec przed H220, jeżeli jesteś zainteresowany kupnem rozkładalnego zestawu kompaktowego, to radziłbym poczekać na nową wersję. Obecna jest masakrycznie awaryjna. Miałem w sumie trzy zestawy H220 i we wszystkich padły pompy. W pierwszym pompa terkotała na obrotach innych niż najniższe (więc praktycznie cały czas i terkotanie było słyszalne za zamkniętymi drzwiami do pokoju w którym stał komputer :-). Panowie z coolinga wymienili mi na nowy zestaw. W drugim pompa przestała działać w ogóle - zaczęła ponownie w serwisie. Wytrzęsienie jej przez pocztę pewnie pomogło, zaczęła natomiast terkotać na wolnych, dlatego teraz cały czas chodzi na maksa i terkotania nie ma, ale jest buczenie... Trzeci zestaw miałem niestety bez gwarancji - też pojawiło się terkotanie od mniej-więcej połowy obrotów do maksa. Tutaj musiałem niestety wpiąć w obieg DDC, a blokopompka służy już tylko jako blok, czyli idea kompaktowości poszła sobie do lasu.

Generalnie jak działało to było super, ale to super szybko się kończyło. Mam nadzieję, że nowa edycja będzie solidniejsza.

• Popieram 1

Może lepiej nie. AiO sprzedawane przez Corsair'a nie należą do najtrwalszych.

Chciałem przestrzec przed H220

W nowej rewizji opisane przez Ciebie problemy już nie występują. 

• Popieram 1

Wszystkie egzemplarze sprzedawane obecnie powinny być już w nowej rewizji. Podstawowa różnica to praca pompy - w starszej wersji dość głośna, w nowej - prawie niesłyszalna.

• Popieram 2

Ok Panowie... dzięki za pomoc, jak zawsze rozwikłaliście wszystkie moje dylematy ;)
Wybór na 95% padnie na CM Nepton 280L. Zakupu dokonam pewnie pod koniec miesiąca, więc jeżeli H220 nie pójdzie w dół do tych 450zł to niestety jest poza moim zasięgiem. Jeżeli potanieje to upewnię się, że będzie to rewizja, o której wspomniał Nowaj.
Pomimo swojej fascynacji produktami od Corsair uważam, że H100i jest zbyt "powszedni", H110 trochę "leciwy", i jedynie H105 ma coś fajnego do pokazania... mimo to CM w testach wypada odrobinę lepiej. Muszę jeszcze poczytać przy jakich obrotach wentylatorów są poszczególne testy wykonywane... w końcu ma być chłodniej i chociaż odrobinę ciszej ;)

Trochę żałuję, że budżet nie pozwala na custom loop.... kolorowa ciecz to jest to! I zapewne bym miał przy tym mnóstwo zabawy... szkoda, jeszcze nie teraz.. ;)

Pozdrawiam i dziękuję,
Karol. :)

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...