Kroju 42 Napisano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Witam, od niedawna posiadam nowy monitor http://www.euro.com.pl/monitory-led-i-lcd/iiyama-prolite-g2773hs.bhtml?from=ceneo&p=1449.00&cr=0, kupiłem również środek do czyszczenia monitora, jednak po każdym czyszczeniu (szmatką albo ręcznikiem papierowym) zostaje ogromna ilość smug i jakiś zacieków, zgodnie z instrukcją daje niewielką ilość tego środka na szmatke i czyszczę monitor. http://s6.ifotos.pl/mini/CAM00686j_exnrrna.jpg Może ktoś polecić naprawdę dobry środek do czyszczenia tego monitora? albo jakąś technikę (jakaś specjalna szmatka albo coś)? Pozdrawiam. Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 szmatka niepyląca plus dowolny delikatny detergent do czyszczenia szyb lub plastików, pianki niestety zostawiają smugi chyba, że się bardzo starać Link to post Share on other sites
zombie44 2 Napisano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 tu masz dobry sposób na czyszczenie monitora, ja używam zamiast ściereczki od okularów zwykłą dołączoną do telewizora i nie ma żadnych smug. Link to post Share on other sites
Ktosnatopatrzy 4 Napisano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) Hej.Jak zobaczyłem ten temat na forum, i brak właściwej odpowiedzi, postanowiłem odzyskach hasło do mojego starego konta i napisać tego posta.To tak, jedyny słuszny środek do czyszczenia matryc to IPA - Izopropanol (Alkohol izopropylowy)Do tego jakaś miękka chusteczka, według mnie najlepsze są zwykle, nie duże, ściereczki (kwadraty) z mikrofibry. Były na allegro z tego co widzę, nie będę podawał linków, bardzo prosto wszystko znaleźć.Matryce po czyszczeniu wyglądają jak nowe,zero smug, ten alkohol paruje bardzo szybko, oczywiście wszystko jak powierzchnie nie są porysowane, wtedy po zabiegu, po prostu rysy są łatwiejsze do zauważenia Ps. Ja tez kupiłem sobie kiedyś w markecie jakieś chusteczki do czyszczenia monitorów lcd, po użyciu nie miałem nigdy tak upie....go ekranu jak wtedy. Wtedy jednak nie znalem jeszcze tego magicznego środka i pałowałem się bodajże w jakieś płyny z zawartością alkoholu, żeby to wyczyścić. Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez Ktosnatopatrzy 1 Link to post Share on other sites
Kroju 42 Napisano 9 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 a to jest bezpieczne dla tej powierzchni? Link to post Share on other sites
philips 78 Napisano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Zwilżona i sucha szmatka z mikrofibry. Efekty zaskakujące. ;-) Żadnych smug, kurzu, niczego. 3 Link to post Share on other sites
bullseye 73 Napisano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Aż mnie zaskakują odpowiedzi niektórych ludzi Albo Izo-propanol jak kolega wyżej wyżej napisał, albo zwykła wilgotna szmatka z mikrofibry jak kolega wyżej. Unikaj wszelkich super magicznych płynów i detergentów... od lat mój sprzęt komputerowy czegoś takiego nie widział i od lat jest czysty. Link to post Share on other sites
philips 78 Napisano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) Aż mnie zaskakują odpowiedzi niektórych ludzi ...albo zwykła wilgotna szmatka z mikrofibry jak kolega wyżej. Czyszczę w ten sposób cały sprzęt, począwszy od monitora, plazmy, błyszczącego panelu amplitunera, a na stoliku z "czarnego szkła" kończąc. Zwilżoną mikrofibrą zetrzesz ładnie kurz, usuniesz ewentualne zabrudzenie, a następnie suchą mikrofibrą delikatnie "wyglancujesz" i efekt tego taki, że wszystko jest czyste jak łza. ;-) Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez philips 1 Link to post Share on other sites
bullseye 73 Napisano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Zaskakują że polecają te wynalazki O dziwo po mikrofibrze wcale tak szybko kurz nie osiada też. W zasadzie w ten sposób myję nie tylko PC, ale tak jak mówisz... meble, blaty i wszystko to co nie jest jakoś mega tłuste, ba nawet wnętrze auta tak czyszczę i jest przyjemnie matowe (kokpit, i fotele skórzane). Link to post Share on other sites
philips 78 Napisano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Ojj chyba czas się położyć spać. :-) Dokładnie, sam byłem tym zaskoczony. Wcześniej panele przednie, bądź ekrany łatwo kurz do siebie przyciągały, z kolei po czynnościach wyżej wymienionych kurz tak łatwo już się nie osadza. Jakieś voodoo pewnie. ;-) Tak czy siak fajna sprawa, do tego jeszcze mam zamiar zaopatrzyć się w jakąś miotełkę z mikrofibry, by co dzień, dwa przelecieć zleksza i też wydaje mnie się, że powinno to wzmocnić utrzymanie czystości tego typu urządzeń. Link to post Share on other sites
Kroju 42 Napisano 29 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Wreszcie zabrałem się za wyczyszczenie monitora, sposób ze ściereczkami z mikrofibry (mokrą i suchą) przerósł moje oczekiwania, monitor wygląda jak nowy, zero smug i nieczystości Link to post Share on other sites
philips 78 Napisano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Jak już monitor wyczyściłeś i chciałbyś utrzymać jego czystość przez dłuższy okres czasu to możesz zaopatrzyć się dodatkowo w poniższy gadżet. Jest to włochata mikrofibra na patyku, delikatna i przyjemna w dotyku, która z pewnością Ci w tym pomoże. A ze ściereczek skorzystasz dopiero wtedy, gdy pojawią się brudy wymagające ich użycia. Można by powiedzieć, że sprzęt pozostanie już wiecznie czysty, wystarczy tylko tym czymś machnąć co dwa-trzy dni w zależności od ilości osadzonego kurzu. Przetestowane przeze mnie, polecam. Koszt tylko/aż 5 zł, a efekty zdecydowanie tego warte. Link to post Share on other sites
Berlinek 41 Napisano 27 Maja 2014 Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Wiesz co, ja czyszczę monitor zwykłym płynem do szyb i wycieram do gazetą Nie wiem czy jest to takie dobre ale szyba czysta na glanc Link to post Share on other sites
karpek 2 Napisano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Ja używam, tej zwykłej wilgotenj hustoeczki do wycieracznia kurzów. Jak do tej pory wszystko działa na tip-top Link to post Share on other sites
egron02 1 Napisano 24 Października 2014 Udostępnij Napisano 24 Października 2014 Wilgotna chusteczka u mnie się nie sprawdza, ale sprobuję tej mikrofibry, jeżeli polecacie. Jeżeli to jest tak mały koszt, to chyba nie ma co się zastanawiać 1 Link to post Share on other sites
verul 373 Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Ja mam spray w psikadelku do czyszczenia ekranow TFT. Pryskam tym na ekran, potem lece szmatka z mikrofibry do okularow i jest czysto, bez smug i bez paprochow. Sama wilgotna szmatka nie pomoze jak na ekranie bedzie tluszcz. Link to post Share on other sites
Madryt 0 Napisano 9 Marca 2015 Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 też używałem ale zostałem przy wilgotnej szmatce Link to post Share on other sites
kakadu 0 Napisano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 ja czyszczę zwykłym płynem do mycia szyb od kilku lat monitory wszystkie i nic złego im się nie dzieje zazwyczaj wycieram papierowym ręcznikiem, czasami poprawiam ściereczką z mikrofibry, bo ona lepiej wszelkie "paprochy" zbiera. Link to post Share on other sites
fxjerzy 166 Napisano 2 Maja 2015 Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 http://images67.fotosik.pl/855/8e7242008d8b809bmed.jpg 60 saszetek czyszczę nim wszystkie LCD - w domu nikt nie ma okularów Do znalezienia czasem w biedronce Link to post Share on other sites
TessM 0 Napisano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Ja używam albo ścierki z mikrofibrą, ale czasami korzystam z mokrych chusteczek do czyszczenia okularów Link to post Share on other sites
TaRuda 1279 Napisano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Ścierki z mikrofibrą rządzą! Jedna lekko wilgotna a druga do sucha, żeby usunąć pyłki. Link to post Share on other sites
ola_prz 0 Napisano 22 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Ja też polecam środek IPA, do tego ściereczka z irchy i wszystko ładnie się ściera Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 22 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 izporopanol na panel to nie do końca dobry pomysł, wyłączając sytuacje, gdy panel jest zasyfiony tłuszczem i detergent nie pomaga raczej unikałbym alkoholi technicznych (i nie technicznych tez ) Link to post Share on other sites
GosiaMilska 1 Napisano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Ja polecam produkt Esperanza - kupiony w cerfurze za kilka złotych a daje rade Link to post Share on other sites
welina 0 Napisano 5 Października 2015 Udostępnij Napisano 5 Października 2015 wyłącznie chusteczki z mikrofibrą Link to post Share on other sites
Recommended Posts