Skocz do zawartości

780/Ti vs R9 290X

Recommended Posts

Jak w temacie.

Którą kartę wybrać GTXa 780Ti czy Radka R9 290X, a może mocno podkręconą 780tkę ?

Kwota do przeznaczenia: 2000-2500 zł (im mniej tym lepiej)

Monitor: FHD 60 Hz

Zasilacz: Thermaltake TR2 500W

CPU: i7 4770K

Z tego co widzę R9 290X wygrywa o 1% z GTXem 780Ti (przynajmniej wg. wyników z 3DMarka 11 guru3d) przy cenie niższej o około 500-700 zł (zależnie od wersji) ,więc co wybrać ? A może mocno podkręcić GTXa 780 ?

Radeony zawsze lepiej sprawowały się w 3Dmark11 ;)

Moim zdaniem najlepszą opcją jest zakup GTX 780 i zrobienie mocnego OC.

Koszt GTX 780 to 1800zł a GTX 780Ti to 2400zł. 

Dopłacenie 33% do GTX 780Ti za 7-10% większą wydajność (takt vs takt) jest nie zbyt opłacalnym pomysłem ;)

Daj sobie spokój z radeonami - jeżeli budżet pozwala to bierz 780 ti (w okolicach 2500 do dostania jest jakaś konstrukcja niereferencyjna). Mogę w ciemno polecać mojego MSI 780 TI Twin Frozr IV - cichutka, temeperatury grubo poniżej 70 stopni w stresie, na luzie 25-27. Moja sztuka szałowo się nie podkręciła (1090 bazowo - do 1234 w boost, pamięci 1900.), ale i tak daje radę. Do 1080p karta jest aż nadto.

Jeżeli wybierzesz zwykła 780 to zaoszczędzisz około 400-500 zł

JA polecę 780 ghz od gigabyte'a ponieważ ma zasilanie 2x 8pin a nie 6+8pin więc prawdopodobnie się lepiej podkręca chociaż jej zegar i tak tylko trochę się da podkręcić ale pamięć za to leci w górę. http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=71_73&products_id=59786

Lub R9 290x http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=71_86&products_id=60188

Ja moge polecic,akurat posiadam ale juz jest na sprzedaz

Asus GeForce GTX 780 Ti DCII OC

jest to najmocniejsza karta ze wszytskich modeli po podkreceniu oprocz modelu ktory wyszedl niedawno czyli ROG Matrix GTX 780 Ti

Moja kreci sie spokojnie bez podnoszenia napiecia itp na 1114/1875 oczywiscie napwno dalo by sie wykrecic na wiecej ale po co.

Osobiście posiadam R9 290, który na standardowych zegarach zapewnia mi w BF3 średnio 100 KL/s przy ultra detalach, a w BF4 80 KL/s również przy Ultra detalach i FullHD :)

R9 290 można nową kupić za 1550zł np: MSI Gaming z 3 letnią gwarancja i rewelacyjnym chłodzeniem.

W mojej skromnej opinii kupowanie czegokolwiek mocniejszego i droższego to sztuka dla sztuki i niepotrzebnie wydane pieniądze :/

Pozostałą kwotę przeznaczyłbym na wypasiony LCD 120Hz, żeby mieć jakiś pożytek z tak wysokiego FPS :D

Edytowane przez Bakak

Pomijam wypowiedź pielson-a nic nie wnoszącą do tematu. Bakak czy to nie jest bez sensu kupować najpierw umiarkowanie-kosztującą ,a potem bum 120 Hz kupować ? Mi gra się ledwo płynnie przy 45 FPSach, które zapewne w BF 4 byłyby maximum gdybym miał 120stkę.

Dziwne to pytanie?

Ta umiarkowanie kosztująca grafika zapewnia w BF4 przy ULTRA detalach i z 64 graczami na mapie średnio 80 KL/s!

W BF3 ponad 100 kL/s. 

Więc dlaczego 120 Hz monitor miał by być przesadą?

Mi gra się ledwo płynnie przy 45 FPSach, które zapewne w BF 4 byłyby maximum gdybym miał 120stkę.

Powyższego cytatu za grosz nie kapuje :/

Jak w temacie.

Którą kartę wybrać GTXa 780Ti czy Radka R9 290X, a może mocno podkręconą 780tkę ?

Kwota do przeznaczenia: 2000-2500 zł (im mniej tym lepiej)

Monitor: FHD 60 Hz

Zasilacz: Thermaltake TR2 500W

CPU: i7 4770K

Z tego co widzę R9 290X wygrywa o 1% z GTXem 780Ti (przynajmniej wg. wyników z 3DMarka 11 guru3d) przy cenie niższej o około 500-700 zł (zależnie od wersji) ,więc co wybrać ? A może mocno podkręcić GTXa 780 ?

Odpowiedzi już dostałeś tyle że już powinieneś podjąć decyzję.

Wybór ekonomicznie wydajnościowo to GTX780.

OC i tracisz 7-10% tylko na wydajności do kręconej 780TI, naprawdę nie warto chyba że lubisz bić rekordy w benchmarkach.

r9 290X słabo się kręcą i zysk jest mniejszy co jest naturalną rzeczą. 780 vs 290X po OC 780 odskakuje.

Jakiej nie weźmiesz to po OC zapomnij o kulturze pracy bez zmiany chłodzenia.

Dziwne to pytanie?

Powyższego cytatu za grosz nie kapuje :/

Chodziło o to ,że 45 FPS to jest minimum płynności dla mnie, mniej już nie. I napisałem, że R9 290 pewnie ledwo będzie uciągać 45 FPS po zmianie z 60 Hz na 120 Hz, bo nie widziałem ,żebyś napisał ,że te 80 FPS było na 120 Hz.

Jakiej nie weźmiesz to po OC zapomnij o kulturze pracy bez zmiany chłodzenia.

W przypadku kupowania referenta, a ja referentów NIGDY nie kupuję. EVGA lub Asus.

Co myślicie o 780tce SuperClocked od EVGI ?

Chodziło o to ,że 45 FPS to jest minimum płynności dla mnie, mniej już nie. I napisałem, że R9 290 pewnie ledwo będzie uciągać 45 FPS po zmianie z 60 Hz na 120 Hz, bo nie widziałem ,żebyś napisał ,że te 80 FPS było na 120 Hz.

Eeeeeeeeeee.......Hahahahaha......Ty tak na serio? :P 

Częstotliwość odświeżania monitora nie ma nic wspólnego z wydajnością karty :P Jak karta generuje 80 Kl/s to na 120 Hz monitorze wyświetlą się wszystkie, a na 6O Hz będzie tearing, czyli poziome dzielenie się obrazu. Choć na nowych Radeonach R9 290 ten problem zasadniczo nie występuje, a raczej nie jest tak widoczny jak w przeszłości.

Pozdro :P 

• Popieram 2