Skocz do zawartości

Komputer do nagrywania/gier/tworzenia filmów i muzyki

Recommended Posts

Z3 to fajna buda, ale do kompa za 2-3k, a nie do i7 i ewentualnego SLI. 

Zgadzam się, obudowy często są na ostatnim miejscu na liście zakupów - "byle jaka, aby była". Pamietaj jednak ze obudowa ma:

- Wpływ na cyrkulacje powietrza, głośność zestawu (odpowiednia wentylacja nie wymusi zakupu miliona wentylatorów które będą pracowały na maksymalnych obrotach aby zapewnić rozsądne temperatury)

- Estetykę, wewnątrz (kable) i na zewnątrz.

- Możliwości rozbudowy (dyski, SLI, chłodzenie wodne czy wysokie chłodzenie powietrzne)

Obudowa to jeden z nielicznych komponentów bezpośrednio nie wpływających na wydajność, mądrze wybrana może służyć długie lata i stanowić podstawę dla dalszej rozbudowy naszego PC.

• Popieram 3

Bez uraz Panowie, ale po co się powtarzacie jeden pod drugim? Skoro już było to powiedziane na początku tematu przeze mnie i BlueMike, i jeszcze raz pod koniec, to nie, jeszcze muszą być 4 praktycznie identyczne posty jedne po drugim, a do tego wzajemne plusowanie się (no bo przecież elita musi mieć najwięcej PH) ^^ Naprawdę?

Edytowane przez Sir Kafarus

Np po to, że autor pomimo waszych sugestii dalej pcha się w Z3 (to tak jakbyś nie zauważył). Wszyscy mają tu na uwadze tylko dobro autora. Jeśli trzeba to okupić aż 4 podobnymi postami to jakoś forum to przeżyje. Jeśli tak bardzo Cie to boli to po zamknięciu tematu usunę te powtarzające. Walne nawet Twój na różowo- jeśli tylko ma to pomóc autorowi. Jak na razie skoro nie masz nic sensownego do dodania to chociaż nie spamuj.

@UP

Piękny sarkazm, osobiście mam te PH gdzieś tak samo co nabijanie postów (chociaż niektórzy bez nich nie umieją żyć ^^ ), jestem na forum dla siebie i innych, czegoś się zawszę nauczę, albo komuś pomogę. Oh... wait...  widzę że ruszyło Cię to co powiedziałem, a jednak prawda w oczu kuje :)

Pozdrawiam!

PS: To był mój ostatni post w tej pustej dyspucie, jeśli chcesz coś jeszcze dodać to zapraszam na priv.

Edytowane przez Sir Kafarus
  • Popieram 1

Nie wiem na ile złożone są Twoje sesje muzyczne i ile z tego miksujesz, ale warto rozważyć zakup karty z DSP na pcie, jakiś UAD na przykład. Jeżeli priorytetem są tutaj gry w komputer i sklejanie filmów na jutuba to nie ma tematu ;)

Rozdzielczość mojego monitora : 1680x1050 (w przyszłości dołożę też FHD)

Po pierwsze, układ SLI GTX 780 pod FullHD to zdecydowanie za dużo, chyba że kupisz szkiełko 120 / 140 Hz. 

co do SLI to cały czas się nad tym zastanawiam i jest to bardzo możliwe za jakiś rok czy coś

Za rok czy więcej lepiej będzie sprzedać obecnego GTX 780 i kupić coś nowego. Takie założenia najczęściej idą w łeb z czasem. 

Moja propozycja  byłby tutaj zestaw nienastawiony pod multi_GPU z porządną obudową razem z monitorem 24 cale FullHD na matrycy VA w kwocie 5700 zł, oczywiście tak samo wydajny jak Twój zestaw wychodzący cenowo 200 zł ponad budżet. 

• Popieram 1

Kajtek. w takim razie poproszę o Twoją propozycję - rozważę ją... Obudowy nie zmienię, bo jeśli o SLI chodzi to po zastanowieniu będę jednak wolał jedną dobrą kartę niż 2, a po 2 to ta zmiana zasilacza na taki z mniejszą mocą akurat obniży koszty do 5500, więc nawet jakbym bardzo chciał to nie dam rady wziąć innej budy. Co do estetyki wewnątrz mało mnie ona interesuje, co do rozbudowy i tego SLI to przed chwilą pisałem, a jeśli chodzi o przewiewność itd. to spędziłem naprawdę dużo czasu na czytaniu o budach i różnica pomiędzy Z3 a czymś 2x droższym nie jest warta ceny wg mnie... Dzięki wszystkim za uświadamianie - spokojnie, nie jestem takim idiotą, żeby pchać 2 karty do tej budy skoro wszyscy piszą, że nie da rady  :)

Edytowane przez FrasZWC

Nie wiem na ile złożone są Twoje sesje muzyczne i ile z tego miksujesz, ale warto rozważyć zakup karty z DSP na pcie, jakiś UAD na przykład. Jeżeli priorytetem są tutaj gry w komputer i sklejanie filmów na jutuba to nie ma tematu ;)

popieram :D znaczy ja sam robię muzykę i zaczynałem na staaarym athlonie i zintegrowanej karcie, latencja nie dawała mi spać nocami i prześladowała na każdym kroku, ale jakoś sobie radziłem, ale skoro składasz komputer w takim budżecie to powinieneś rozejrzeć się za porządnym interfacem audio, żeby wykorzystać potencjał komputera. procesor DSP na karcie może na razie sobie odpuść, bo to spory wydatek, ale dobry przetwornik na dźwiękówce musi być. jaki interface to zależy od budżetu, twoich potrzeb, czy nagrywasz wokale, gitarę, klawisze, czy zgrywasz sample ze starych płyt winylowych, ile chcesz śladów na raz nagrywać itp.

tu masz dobry poradnik jak wybrać interface audio http://zakamarkiaudio.pl/2010/11/jaki-kupic-interfejs-audio.html

polecam całego bloga, bo to kopalnia wiedzy. nic tylko kopać.

Mam dla ciebie 2 rady. Po pierwsze też uważam, że białe budy są ładne, ale zółkną i wyglądają obrzydliwie. (chyba tylko dentyści są przyzwyczajeni patrzeć na taką żółć) a druga rada to zamiast brać tego i7-4770 to jeżeli nie zamierzasz podkręcać to wziąłbym xeona 1230v3 albo 1240v3, bo nie będziesz koystał z integry, a po co za nią płacić. Niesie to również ze sobą jeszcze niższe temperatury procesora a co za tym idzie dłuższą jego żywotność.

procesor - Intel Core i7-4770K 3.5GHz BOX

Czy będę podkręcać sprzęt? : tak

jeżeli nie zamierzasz podkręcać to wziąłbym xeona 1230v3 albo 1240v3

Który do gier nadaje się jak pięść do nosa.... Radziłbym czytać wszystkie posty w danym temacie, a już na pewno chociaż pierwszy, bo powyższa wypowiedź świadczy, że nie zrobiłeś nawet tego.

ale interface budżetowy kup, bo będziesz się wkurzał na to że wydałeś kupę kasy na komputer z mocnym procesorem a w DAW będziesz miał dużą latencję i słyszał trzaski. nawet budżetowy interface audio od m-audio czy alesisa będzie to niebo a ziemia w porównaniu do integry.

Bardziej mi chodzi o typowo amatorskie nagrywanie, więc jakiegoś tam specjalnego sprzętu nie potrzebuję, ale dzięki za rady :)

Zapomnij o zgraniu czegokolwiek w rozsądnej jakości przez zintegrowaną kartę dźwiękową, chyba że zadowala Cię nagranie na mikrofonie od skype ;)

Do wokalu Realtek się zupełnie nie nadaje, wejścia liniowe zwykle też pozostawiają wiele do życzenia (samplowanie czy puszczenie sygnału z zewnętrznego mixera). Mało tego, różnica w odsłuchu pomiędzy interfejsem a zintegrowaną kartą będzie odczuwalna. Ja czułem różnice nawet przed kupnem monitorów odsłuchowych.

Mazmazik dobrze Ci radzi, może nawet nie teraz, ale za jakiś czas warto się zainteresować jakimś prostym interfejsem, nawet dwukanałowy będzie wystarczający. Dorwiesz taki z drugiej ręki za ~300pln. Nie wiem tylko jaki masz odsłuch, bo zwykle takie interfejsy mają wyjście 2xRCA albo 2xJack

Sprzęt będzie miał kumpel to ewentualnie pożyczę, albo w przyszłości sobie dokupię. Na prawdę teraz nic takiego nie potrzebuję :)

Niestety mój budżet został ograniczony do 4500zł więc zdecyduję się na zestaw z i5-4670k, R9 290, 8GB RAM i zasilaczem be quiet! PUREPOWER L8 630W. Mam tylko jeszcze pytanie jaka jest różnica między zasilaczem który podałem (http://techplanet.pl/produkty/zasilacze/be-quiet-purepower-l8-630w,26206.html) a tym http://techplanet.pl/produkty/zasilacze/be-quiet-purepower-l8-700w,39059.html , oprócz mocy i "modularności" oczywiście  :)

Edytowane przez FrasZWC

Jak wygląda ostatecznie cały zestaw?

Bo patrząc na ostatnią propozycję można spokojnie w budżecie 4,5 tys zmieścić lepsze zasilacze (w zestawie i5-4670K + R9 290 + SSD 240GB + 8GB RAM + HDD 1TB): http://www.morele.net/inventory/info/KcwwvC/ - 4505zł

W zestawie Corsair RM650 - certyfikat Gold, w pełni modularny, cichy.

Alternatywne obudowy:

- z oknem: Corsair Carbide 300R Windowed

- wyciszona: Corsair Carbide Series 330R

Dokładnie taki zestaw:

procesor - i5-4670K
chłodzenie - Macho HR-02

płyta gł. - Asrock Z87 EXTREME4

RAM - Crucial Ballistix Sport 2x4GB 1600MHz CL9

dysk - WD Blue 1TB
dysk SSD - Crucial M500 240GB
grafika - Asus Radeon R9 290
obudowa - Zalman Z3 Plus biała

zasilacz - be quiet! PUREPOWER L8 630W

Razem w sklepach techplanet i agito z przesyłką 4488zł + pasta na procesor ok. 40zł

Jeśli już ma zostać Z3 Plus to w moim zestawie zmień obudowę na: Obudowa Zalman Z3-Plus Midi-Tower Biały i masz zestaw z lepszym zasilaczem. Karta od Asusa ma chłodzenie porównywalne pod względem kultury pracy z Sapphire więc może zostać (ale serwis Asusa w PL ma dość złe opinie) Jakieś mocne argumenty za tą Z87 Extreme4 w tym zestawie?

Dobrze, w takim razie zmienię MOBO na ASRock Fatal1ty H87 Performance i dorzucę do zasilacza. Ten Corsair RM650 będzie najlepszym wyborem? 

I jeszcze pytanie odnośnie pasty na proc. - czy Gelid GC-Extreme będzie odpowiednia?

Edytowane przez FrasZWC
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...