Skocz do zawartości

Komputer do nagrywania/gier/tworzenia filmów i muzyki

Recommended Posts

Witam wszystkich, chciałbym prosić o pomoc w wyborze kilku podzespołów do zestawu, który planuję kupić.

Zastosowanie komputera : Głównie gry i ich nagrywanie, tworzenie filmów i muzyki,
Maksymalna kwota : ~5000 - MAX. 5500
Których części potrzebuję : cała buda
Czy będę podkręcać sprzęt? : tak
Rozdzielczość mojego monitora : 1680x1050 (w przyszłości dołożę też FHD)
Specjalne wymagania : 
Części z poprzedniego komputera :
Własna propozycja zestawu : podam części pewne, reszta niżej

procesor - Intel Core i7-4770K 3.5GHz BOX

chłodzenie na proc. - Thermalright HR-02 - Macho - Black White

płyta główna - Asrock Z87 EXTREME4

RAM - Crucial DDR3 2x8GB 1600MHz CL9 Ballistix Sport

dysk - WD Blue WD10EZEX 1TB

obudowa - Zalman Z3 Plus Biała

Inne : tutaj podam części pomiędzy którymi się waham 

grafika - Radeon R9 290 lub GeForce GTX 780

dysk SSD -  Plextor PX-M5S Series PX-128M5S lub 

Crucial M500 240GB [CT240M500SSD1]

zasilacz - jakiś Seasonic bądź Super Flower, nie wiem, czekam na propozycje, byleby                                                                          nie trzeba było wyłączać stanów C6 i C7 (często usypiam kompa)

Z góry wszystkim dziękuję i czekam na propozycje, a części będę kupował w różnych sklepach (agito, morele, esc, alsen, 3kropki) - policzę jak mi wyjdzie taniej.

Edytowane przez FrasZWC

Dokładnie % tego nie podam (dopiero zamierzam się tym zająć posiadając odpowiedni sprzęt), jednak na 100% biorę i7 :D a co do SLI to cały czas się nad tym zastanawiam i jest to bardzo możliwe za jakiś rok czy coś (ja i tak wolę mieć np. zasilacz z zapasem) :)

a co do SLI to cały czas się nad tym zastanawiam i jest to bardzo możliwe za jakiś rok czy coś

W takim razie obudowa do wymiany (na np. Corsiar 500R, Fractal ARC R2). Chociaż nawet bez SLI Z3 trochę kłuje w oczy w budżecie 5,5 tys.

Co do obudowy to jestem zdecydowany (zakładałem już kiedyś inny temat odnośnie obudowy i dostałem odpowiedź, że jak się podoba to git, a da radę), chcę białą, a taka co mi się podoba kosztuje ponad 400zł - za dużo jak na budę. A to nie zmieszczą się do tego Zalmana 2 karty? To najwyżej wymienię ją jak się zdecyduję już na SLI...

Edytowane przez FrasZWC
  • Popieram 1

Zalman Z3 to budżetowa obudowa, takie minimum do budżetowych zestawów. W budżecie 5,5 tys. po prostu nie przystoi sprzętu wkładać do takiej budy ;) W Twoim budżecie celowałbym w Fractala Core 3000 / Corsaira 300R/330R jako taką obudowę "minimum" (przyjmując zestaw z 1 GPU). To jakościowo klasa wyżej niż Zalmany Z3/Z9. Niestety nie są białe.

Jeśli masz zamiar to SLI robić i chcesz białą obudowę to jest biały 500R: Corsair Carbide Series 500R (white) . Na obudowie nie należy zbytnio oszczędzać, zwłaszcza jeśli się myśli o multi-GPU.

• Popieram 2

Jeśli chcesz białą również możesz wziąć Fractal R4, o wiele solidniejsza i z 3 klasy wyżej niż Z3  :) To co z tym SLI? Nie chodzi o samą obudowę, tylko o MOBO i ZASILACZ :)

Edytowane przez Sir Kafarus

O ile wcześniej czytałem to w ogóle nie opłaca się kupować droższej płyty niż Asrock Z87 EXTREME4 czy do SLI czy nie... A jakieś konkretne zasilacze pod SLI 780? Żebym mógł ceny zobaczyć  :)

Edytowane przez FrasZWC

To jeszcze został wybór karty... Zawsze byłem za GeForce, ale tańszy 200zł Radeon to akurat do zasilacza dopłata... No i to będzie najtrudniejszy wybór...

A no i jeszcze ten dysk SSD :P

Edytowane przez FrasZWC

Jesli SLI, to wez na razie jedna Gtx 780 :) Nie baw sie w CF. Osobiscie bralbym Cruciala 240, nie odstaje od Plextora, a jest tanszy o 200 PLN. W grach nie odczujesz roznicy, nie do tego jest SSD :) Wg mnie lepiej wziac wziac Cruciala :)

No Crucial droższy ok 100zł z tym, że 2x taka pojemność prawie, więc wg mnie też lepszy wybór... Właśnie przeglądam testy i lepsze SLI więc zdecyduję się na GTX 780... Jeszcze przydałby się jakiś model zasilacza nie biorąc pod uwagę SLI, żebym miał wybór jak to wszystko podliczę :) A ten Corsair RM850W jest kompatybilny ze stanami C6 i C7 tak?  

Zauważyłem teraz że GTX 780 z Zotac'a ma 5 lat gwarancji... Mam dylemat co wybrać Zotac czy Asus :/

Ostatecznie to jeszcze zobaczę jak z funduszami, bo są przekroczone ponad 200zł, ale raczej będzie tak:

procesor - Intel Core i7-4770K 3.5GHz BOX

chłodzenie na proc. - Thermalright HR-02 - Macho - Black White

płyta główna - Asrock Z87 EXTREME4

RAM - Crucial DDR3 2x8GB 1600MHz CL9 Ballistix Sport

dysk - WD Blue WD10EZEX 1TB

obudowa - Zalman Z3 Plus Biała

grafika - ASUS GeForce GTX 780

dysk SSD - Crucial M500 240GB

zasilacz - Corsair RM850W (może ulec zmianie na inny o mniejszej mocy).

Pod SLI nie schodź poniżej 850W, szkoda ryzykować :)

Naprawdę nie zmienisz tej obudowy? Nie jestem pewien czy zmieści Ci się druga karta na dole, jak zachcesz SLI i może nie obyć się bez demontażu koszyka na dyski. Naprawdę to kuje w oczy, ale Twój wybór.

• Popieram 1

to jakaś komedia

Raczej groteska ;)

Jeśli nie Fractale' to zerknij chociażby na ofertę Corsair'a lub Thermaltake. Z3 to fajna buda, ale do kompa za 2-3k, a nie do i7 i ewentualnego SLI. 

• Popieram 4

Dokładnie tak jak mówią koledzy powyżej. Z3 jest "ok i da radę" w tańszym zestawie, z mniejszymi oczekiwaniami. Zestaw komputerowy należy składać z głową, tak aby komponował się w całość, a nie pchać karty po ~1800zł do obudowy za ~180zł. 
To się nie godzi. Ostatecznie zrobisz jak chcesz, ale poza doradzaniem, jesteśmy tu także od wybijania głupich pomysłów z głowy, a takim jest pchanie SLI z high-endowych potworów do obudowy tej klasy.

• Popieram 3
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...