micky7 0 Napisano 31 Marca 2014 Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Witam. Interesuje mnie różnica między dyskami 120gb za ok. 250 zł np. Kingston v300 i za ok 450 zł np. Samsung 840 pro. Czy różnica w prędkościach zapisu i odczytu ma jakiś wpływ na działanie systemu i konkretnie jaki i czy opłaca się dopłacać te 200 zł. Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17833 Napisano 31 Marca 2014 Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Wszystko zależy do czego będzie komputer wykorzystywany. Moim zdaniem do samego przyspieszenia systemu i podstawowych rzeczy wystarczy ten „wolniejszy". Jakaś skomplikowana obróbka audio i wideo, czy podobne zastosowania na pewno skorzystają na przykładowej wersji Pro. Cytuj Link to post Share on other sites
Melman1980 363 Napisano 31 Marca 2014 Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Tak jak Worm napisał. Główną zaletą SSD jeśli chodzi o komfort użytkowania jest znikomy czas dostępu i to ona sprawia, że praca na SSD jest w moim mniemaniu rewelacyjna. Natychmiast uruchamiajaca sie przegladarka 5 krotne szybsze wczytywanie sie mam w Bf4 itp a czy kupisz dysk za 300 czy 450 zika jeden czort. Osobiście polecam Plextor M5S za 361 złotych w Agito.pl Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 31 Marca 2014 Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Akurat pomiędzy V300, a 840 PRO różnicę z pewnością zauważy się "gołym okiem", ponieważ ten pierwszy dzięki nowym kościom i firmware'owi znacząco ostatnio zwolnił. Dyski na SF mają również dość nieprzyjemną tendencję do zamulania, jeśli zapełnione są powyżej pewnej granicy. Droższych modeli na innych kontrolerach ta przypadłość nie dotyczy. Wypadałoby, abyś podał specyfikację komputera, jego zastosowanie i budżet na dysk. Cytuj Link to post Share on other sites
micky7 0 Napisano 31 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Asrock Z87 Extreme4 I5 4670k Gtx 760 Hyperx beast 8gb 1600 HDD WD black Komp głównie do normalnego użytkowania (internet, czasem jakiś cięższy program np. Photoshop, lub nowsza gra). Kompa składam od zera. Budżet ok 4000 zł, ewentualnie mogę dać więcej jeśli jest sens. Przy czym chce żeby był na długo (5 lat co najmniej). I właśnie nie wiem czy opłaca się dopłacać do 840 pro zyskując tylko kilka sekund przy kopiowaniu plików. Chyba że jest coś więcej o czym nie wiem? Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 31 Marca 2014 Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Kompa składam od zera. Budżet ok 4000 zł, ewentualnie mogę dać więcej jeśli jest sens. W takim razie koniecznie załóż temat w dziale Zestawy. WD Black nie ma żadnego sensu w przypadku kompa z SSD, który jest przeznaczony do użytku domowego, a w takim budżecie to spokojnie mieści się GTX 770. Cytuj Link to post Share on other sites
micky7 0 Napisano 31 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Dlaczego nie ma sensu? Po prostu chce żeby wszystko ładnie śmigało. A dysk jest chyba ważny i im szybszy tym lepiej (a dużej różnicy w cenie tu nie ma jak przy ssd). Wracając do ssd opłaca się pchać w te najlepsze czy zostać przy granicy 300 zł? Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 31 Marca 2014 Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Różnica między WD Blue a WD Black to 100 zł, czyli całkiem sporo. Black ma sens jako dysk systemowy w konfiguracjach bez SSD. W kompie z takim nośnikiem jego zakup to strata kasy, chyba, że pracujesz na dużych plikach video. Do domowych zastosowań nie ma on sensu. Tak jak wspomniałem - załóż temat w Zestawach. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts