procek 2 Napisano 27 Marca 2009 Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Jak w temacie, szukam jak najtanszej obudowy z zasilaczem montowanym na dole. Nie znalazlem nic tanszego od CM590 lub Antec Three Hundred (obie po ~240 zł), chyba ze zle szukalem? Zamierzam w wakacje zmienic plyte i procesor na jakiegos Quada (prawdopodobnie Phenom II), i nie chcialbym zeby sie zasilacz grzal od CPU - a moze nie warto sie przejmowac? Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 27 Marca 2009 Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Antec Three HundredCzemu nie ?!... to bardzo fajna buda (za taką kase) http://ptymew.bay.livefilestore.com/y1p ... %20001.JPG No i całkiem nieżle chłodzona. Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 27 Marca 2009 Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Antec Three HundredCzemu nie ?!... to bardzo fajna buda (za taką kase) Buda super aczkolwiek ma jedną dla mnie przekreślającą wadę - tylko 3 zatoki 5,25". Zamierzam w wakacje zmienic plyte i procesor na jakiegos Quada (prawdopodobnie Phenom II), i nie chcialbym zeby sie zasilacz grzal od CPU - a moze nie warto sie przejmowac?Zasilacz na dole to świetny pomysł, mniej hałasuje wyciągając zimne powietrze z poza obudowy (nie tak jak na screenie od multijumpera), a i procesor się nie przegrzewa dzięki wentylatorom z tyłu lub z góry obudowy. Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 27 Marca 2009 Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Buda super aczkolwiek ma jedną dla mnie przekreślającą wadę - tylko 3 zatoki 5,25".Niestety tak, jestem szczególnie wrażliwy w temacie 5.25 (suszary Zalmana). Ale to chyba jedyna wada Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 27 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Wiem ze jest OK, ale mi zalezy na jak najtanszej Duzo w niej nie bedzie: - z kart rozszerzen tylko grafa - 1 nagrywarka DVD - 1 dysk SATA Wiec mala ilosc zatok to dla mnie zaden problem. Jedyna wazna rzecz, aby nie byla szersza niz 210 mm (ale nie za waska, zeby Karakorum wszedl) i dluzsza niz 490 mm (lepiej by byla jeszcze krotsza, bo obecna troche wystaje o 7 cm). I takie pytanko, w takiej budzie z zasilaczem na dole zasilacz lepiej, aby lezal wentylem do dolu (do ziemi), czy do gory? Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 27 Marca 2009 Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Po przeczytaniu kilku opinii zasilacz ustawiłem wentylatorem do dołu by nie "kłócił" się z grafiką o powietrze. Zresztą zasilacz w dzisiejszych czasach już nie musi pełnić roli wyciągu gorącego powietrza z obudowy - większość, nawet tych tańszych ma chociaż jeden wentylator 120mm na tylnym panelu. Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 27 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Nie musi i nie powinien, inaczej bedzie mu goraco i bedzie podkrecac obroty... A czy przy ustawieniu zasilacza wentylem w dol, nie ma problemu z tym, ze nie za bardzo ma on skad zasysac powietrze? I ponawiam pytanie o jak najtansza obudowe z zasilaczem na dole. Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 27 Marca 2009 Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 A czy przy ustawieniu zasilacza wentylem w dol, nie ma problemu z tym, ze nie za bardzo ma on skad zasysac powietrze?Z zasady jest to tak rozwiązane że masz miniwypustke która robi dystans między zasilaczem a dnem budy (tak około 1cm). Jak to jest w Antecu to już nie pamiętam (buda kumpla) Cytuj Link to post Share on other sites
kugelfangxxx 0 Napisano 27 Marca 2009 Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 a wie ktoś jakie obudowy mają piwnice tak jak ta na zdjęciu?? http://www.guru3d.com/imageview.php?image=17178 chciałbym właśnie kupic sobei taką ale nie moge znalezśc takiej z piwnica Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 27 Marca 2009 Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 a wie ktoś jakie obudowy mają piwnice tak jak ta na zdjęciu??Ja bym szukał właśnie informacji na stronkach moddingowych, chociaż wielu z nich robi to we własnym zakresie. A to bez piwnicy ale kawał kloca : http://www.cooling.pl/cooler-master-haf ... 50994.html Tam jest fajne miejsce na chłodnice. Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 27 Marca 2009 Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 A czy przy ustawieniu zasilacza wentylem w dol, nie ma problemu z tym, ze nie za bardzo ma on skad zasysac powietrze?Np. mój CM-690 ma około 2cm nóżki więc jest skąd zasysać powietrze. Co do najtańszej obudowy to poniżej 200zł nie warto schodzić bo i jakość wtedy mocno idzie w dół - rezonans, rezonans i jeszcze raz rezonans. a wie ktoś jakie obudowy mają piwnice tak jak ta na zdjęciu??"Piwnice" głównie mają obudowy SilverStone, np. Raven RV01B, Temjin TJ-07 (na Twoim screenie). Cytuj Link to post Share on other sites
kugelfangxxx 0 Napisano 27 Marca 2009 Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 a to wiadomo HAF to świetna obudowa tylko że zdeczka 600zł to dużo jak dla mnie wolał bym wyciąg do pakerni ale jeszcze na to wodne zbieram kurde Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 27 Marca 2009 Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 ale jeszcze na to wodne zbieram kurdeWitamy w klubie , ja postanowiłem najpierw kupić bude i jakoś to upchnąć a potem wyżygać na WC. Tanio to akurat nie jest ale moim zdaniem to najlepsza buda do takich zadań oczywiście w tej cenie. Co do najtańszej obudowy to poniżej 200zł nie warto schodzićFakt...w końcu to buda dla ciebie a nie dla szwagra np. Cytuj Link to post Share on other sites
kugelfangxxx 0 Napisano 27 Marca 2009 Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 dizęki ale porazka 2200 za obudowe !! ta Haf jest genialna i jest miejsce na chłodnice ;] na dole albo u góry a wtedy zasilacz na dole Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 27 Marca 2009 Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 jest genialna i jest miejsce na chłodniceNo widzisz nie jest tak drogo, ja chłodnice walne na góre tam jest fajny zakątek i masz mocowanie gotowe (żadnych kombinacji) Nawet jak zapodasz wode to i tak będzie luzik. Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 27 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Co do najtańszej obudowy to poniżej 200zł nie warto schodzić bo i jakość wtedy mocno idzie w dół - rezonans, rezonans i jeszcze raz rezonans. Mnie jednak interesuje najtansza, bo za duzo kasy na wszystko nie mam, a teraz i tak mam obudowe za ~100 zł to sie przyzwyczailem. Poza tym na kompie lezy super piszczacy router wiec i tak halas jest i jakos zyje. Dysk tez sobie poskrzeczy co jego. Mi nie zalezy tak bardzo na ciszy, tylko na chlodzie i wydajnosci, no i przede wszystkim cenie (co nie znaczy ze wsadzilbym sobie 5 wiatrakow po 3000 rpm ) Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 27 Marca 2009 Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Mnie jednak interesuje najtanszaMoże być problem jeżeli chcesz z tym zasilaczem na dole, znalazłeś tego Antec-a za 240 zyla więc może z jakimś upustem da sie łyknąć za 220zł. Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 27 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Nom ten Antec wydaje sie najlepszy. Posiada go ktos moze i moglby napisac jak sie sprawuje? Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 27 Marca 2009 Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Chyba Torture coś wspominał że jak by co to może o niej sporo powiedzieć (pewnie ją ma) Tak sprawdziłem Torture ma tego Antec-a. Cytuj Link to post Share on other sites
STALKER__PL__ 4 Napisano 28 Marca 2009 Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 a wie ktoś jakie obudowy mają piwnice tak jak ta na zdjęciu??Ja bym szukał właśnie informacji na stronkach moddingowych, chociaż wielu z nich robi to we własnym zakresie. A to bez piwnicy ale kawał kloca : http://www.cooling.pl/cooler-master-haf ... 50994.html Tam jest fajne miejsce na chłodnice. tak sie sklada ze posiadam tego hafa jak sa jakies pytania to prosze pytac Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 28 Marca 2009 Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 tak sie sklada ze posiadam tego hafa jak sa jakies pytania to prosze pytacFaktycznie, dałeś marne foty i nie poznałem że to HAF. Możesz coś napisać takie tam...wady \ zalety i jak możesz to cyknij fotki tylko dobre, ciekaw jestem jak to wygląda z bebechami. P.S. I napisz co miałeś na myśli w "Rankingach" bo ja mam tylko darmową wersje 3DMarka06 i nie kumam do końca. Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 3 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Wreszcie nabyłem nową bude i tu pytanie, z instrukcji jasno wynika że zasilacz leżący na dole powinien mieć wiatrak skierowany w dół. Ciekawi mnie tylko czy są jakieś przeciw co do odwrotnego usytułowania ?!. Problem w tym że zakładałem kumplowi właśnie tak : http://ptymew.bay.livefilestore.com/y1p ... %20001.JPG A szkoda by było gdyby wiatraczek padł, a gmyrać u niego w budzie czasu nie mam. Myślicie że tak może zostać ? P.S. Fakt że powietrze zasysane od dołu jest lepsze jest dla mnie oczywisty. Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 3 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Może powodować delikatnie wyższy hałas dlatego, że i zasilacz i karta próbują zasysać to samo powietrze. No i delikatnie wyższymi temperaturami. Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 3 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Może powodować delikatnie wyższy hałas dlatego, że i zasilacz i karta próbują zasysać to samo powietrze. No i delikatnie wyższymi temperaturami.W takim razie tak mu to zostawie a zanim zrobi sie naprawde ciepło to zdąże sprawe załatwić. Dzięki Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 3 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Zasilacz został przeniesiony na dół, żeby nie musiał się zajmować chłodzeniem procesora - a ty go tak ustawiłeś, że chłodzi kartę graficzną Lepiej obróć wiatrak w dół, takie maje zdanie. Ale zasilacz fajny, sam bym chciał takiego Tagana. Te kable PipeRock są super Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts