Skocz do zawartości

mistrzowie doradzajcie

Recommended Posts

http://forum.benchmark.pl/forum-28/announcement-14-jak-poprosi%C4%87-o-pomoc-w-dziale-karty-graficzne/
Jakbyś mógł się zastosować, pomimo tego, że podałeś specyfikację, to jeszcze potrzeba nam, do czego służyła będzie karta graficzna(na 90% pod gry). No i jeśli masz jakieś specjalne wymogi, to je zaznacz.

Na wstępie mogę tutaj doradzić 7770, nic więcej nie będzie potrzebne, gdyż karta będzie się po prostu nudziła. I czy będziesz robił OC? Gdyż nawet przy 7770 zwiększy się wydajność całego komputera.
http://www.agito.pl/karta-graficzna-gigabyte-radeon-hd-7770-oc-1gb-ddr5-pci-e-box-84-587615.html?attr=248-509618

Edytowane przez Tridefy

Jeżeli grasz w BF4 lub Thief to w założonym budżecie zmieści się R7 260X z obsługą Mantle np. http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-r7-260xoc-1gb-ddr5-pci-e-128bit-gv-r726xoc-1gd-622506/ chociaż nie będzie ona w pełni wykorzystywana to da możliwość skorzystania z tej technologii.

Pomyśl też nad zmianą procesora na jakiegoś quada i OC - chyba że planujesz zmianę platformy bo do nowszych gier byłaby wskazana.

Jeżeli nie grasz w w/w gry i nie planujesz dalszych modernizacji to kup hd7770 - będzie to najrozsądniejszy wybór.

HD7770 będzie tutaj idealnym wyborem. Nawet gdyby nastąpiło tutaj jakieś OC, to i tak nie będzie ono wiele znaczyło w przypadku c2d i wszystko powyżej HD7770 będzie ograniczane.

Edytowane przez Darius.

DziEkuje za podpowiedzi mialem na uwadze radeona R7260 X R7 260 I GTX 750 ALE NIE WIEM CZY BEDZIE GRAFIKA W PELNI WYKORZYSTYWANA MONITOR BENQ 24  CALE I NIE WIEM CZY KARTA GRAFICZNA 2GIOWA STARSZY MODEL CZY 1GIGOWA NOWSZY MODEL WCZESNIJ MIALEM GTSA 250 GAINWARD 512MB I WSZYSTKO SMIGALO. RAM DDR 3, 2RAZY PO 4G-1333 OBUDOWA LOGIC.A KOMPUTER CHCIALBYM DO GIER CHOC SZALU NIE MA EWNTULANIE MOZE JAKIAS PODPOWIEDZ CO DO PROCESORA.Z GÓRY DZIEKUJE

Edytowane przez tiestozx

@3up - akurat Q6600 idzie już wyrwać na allegro za ~150 zł ^^ nie raz też zdarzy się ciekawsza okazja. Wtłaczany jest też tutaj 260x, ogólnie to taka nowsza wersja 7770, jednak obydwie karty w danym budżecie i do danych zastosowań są dobre, której tylko nie wybierzesz to decyzja ta nie będzie błędem ;) @edit - zasilacz da radę bez problemu ;)

Edytowane przez Darius.

Autorze napisz konkretnie i realnie ile masz kasy na sprzęt lub będziesz miał w najbliższym czasie. Jeżeli planujesz kupić quada to czy masz chłodzenie, które pozwoli na jego OC, bo to kolejne koszty 50-100 złotych. Jak to ustalimy to trzeba się zastanowić na którą opcję będzie Cię stać i która jest dla Ciebie bardziej opłacalna:

1. quad + OC (chłodzenie?) + r7 260x - najwydajniej i najdrożej

2. quad + OC (chłodzenie?) + hd 7770 - jak kasa jest ograniczona a 4 rdzenie są

3. e6500+ OC (chłodzenie?) + r7 260x - karta na wyrost ale wybór przyszłościowy i zbierasz na quada

4. e6500+ OC (chłodzenie?) + hd 7770 - mieścisz się w budrzecie i zostaje Ci trochę kasy

Ja na Twoim miejscu kupiłbym r7 260x i zbierał na quada lub nową platformę (najbardziej sensowne) - ram masz ddr3, zasilacz też da radę, napisz jaki masz dysk na sata czy ide? jeżeli na sata to jest OK i z tego co czytam to gdybyś sprzedał swoją płytę z procesorem za 100-150 pln i dołożył 200-300 złotych (tyle co na quada) to kupiłbyś nową platformę lga 1150

np.:

http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-h81m-dgs-603248/

http://www.morele.net/procesor-intel-pentium-g3420-3m-cache-3-20-ghz-box-bx80646g3420-603037/

Zestaw na szybko - budżetowa płyta z 4 fazową sekcją zasilania i procesor 3,2 GHz - bardzo opłacalny do gier w kategorii cena/wydajność oczywiście z nowych

Edytowane przez olo163

kolego chcialem co miesiac dokupowac napierw karta a pozniej procesor chlodzenie na boxoskie w e 6500. budzetowo tak do 1000 zl co do mojej plyty to nie chciabym jej zmieniac tylko procesor karta no i moze chlodzenie zeby w miare chodzilo.zastanawiam sie nad radiatorem do tego quada bo nie wiem czy na boxie nie bedzie sie grzal

Edytowane przez tiestozx

Z takim budżetem kupno quada to kompletna strata pieniędzy. Pytanie tylko jaki dokładnie masz ram (ddr3 1333 ?) oraz dysk (chodzi mi o złącze sata czy ide ?).

Teraz spokojnie możesz kupić gigabyte 260x za te ~410zł a za jakiś czas i3+płyta. Jeśli zajdzie taka potrzeba to jeszcze ram. To będzie najlepsze wyjście.

Do 1000 to moim zdaniem kupuj r7 260x i zbieraj na całkowitą zmianę platformy!

Jak teraz wydasz 450 na kartę to ile mniej więcej zajmie Ci uzbieranie kolejnych 500pln? Wówczas sprzedaj swoją płytę z procesorem to 100 miniumum zyskasz i złożysz coś wydajniejszego od q6600 na nowszej platformie na upartego to za 600pln (pod warunkiem że dysk masz sata) to kupisz i3 4130 oraz płytę np. Asrosk H81M i masz zestaw który bije stare quady 6600 i 95xx Jak dobrze wyczytałem to ramu masz 8GB to zestaw jak ta lala z r7 260x na podobnym zestawie gram w nowe gry na ustawieniach średnich/wysokich zależnie od tytułu z fps średnim 50+

To moim zdaniem rób tak jak radziłem w poprzednim poście - teraz lepsza grafika a jak uzbierasz płyta i procesor. Dysk się nada, ram też, zasilacz też, później jak będziesz chciał to będziesz modernizował dalej (lepsza obudowa, większy dysk itd.) Dla pewności dobrze by było abyś podał dokładne nazwy/symbole modelu dysku, pamięci, zasilacza aby mieć pewność że wszystko będzie OK.

• Popieram 1