hardstyleChamp 0 Napisano 14 Marca 2014 Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Mam problem z uruchomieniem systemu. Mianowicie podczas ładowania systemu wyskakuje komunikat : "reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key". Żadna z opcji załadowania systemu na ostatnich poprawnych ustawieniach, czy też uruchomienia w trybie awaryjnym nie działa. Po utworzeniu na innym komputerze dysku naprawczego z takigo samego systemu co zainstalowany nie ma możliwości naprawy - wyskakuje błąd niezgodności wersji. Dodam, że laptop nie by w żaden sposób modyfikowany ani pod względem hardware, ani BIOS - od nowości nie tknięty fizycznie, ponieważ jest na gwarancji. Chciałbym odzyskać dane z dysku przed jakim kolwiek instalowaniem systemu na nowo. Czy macie jakieś pomysły jak mógłbym uruchomić komputer chociażby do trybu awaryjnego lub konsoli naprawczej Windows - tak, aby móc zachować dane nie rozbierając komputera? Może polecacie jakiś użyteczny boot disk? System: Windows 7 Home Premium 64bit Dysk: Hitachi 500GB HTS545050A7E380 Dysk2: SanDisk SSD i100 24GB Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17837 Napisano 14 Marca 2014 Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Sprawdziłeś czy w Biosie jest dysk widoczny ? Jaki to laptop ? Cytuj Link to post Share on other sites
hardstyleChamp 0 Napisano 14 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Jak wejdę w opcję SATA to wszystkie dyski są widoczne. W opcjach bootowania tylko widzę Hitachi.Laptop: Asus S56C Bios: American Megatrends v 203 Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17837 Napisano 14 Marca 2014 Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Ten SSD pełni rolę cache'u więc raczej nie będziesz miał do niego dostępu. Płytki z systemem nie posiadasz ? Cytuj Link to post Share on other sites
hardstyleChamp 0 Napisano 15 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Też tak myślałem. Płyty z systemem nie posiadam, ale na pożyczonych nie mogłem uruchomić opcji naprawiania. Tak samo na utworzonym dysku naprawczym, jak wspomniałem wcześniej. Instalacja jest możliwa, ale nie chce tego robić, bo mam trochę danych na pulpicie. Jakieś podpowiedzi? Podczas próby uruchomienia jakiegokolwiek systemu uruchamianego bez instalacji z płyty brak efektu.Mini XP nie uruchomiło się - błąd stop: 0x0000007b (0xf78d6528, 0xc0000034, 0x00000000, 0x00000000) Ubuntu uruchomiło się jednak dyski są niewidoczne. Cytuj Link to post Share on other sites
jarkko 262 Napisano 18 Marca 2014 Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Cześć Próbowałeś naprawić bootloader za pomocą komendy bootrec.exe /FixMbr ? Cytuj Link to post Share on other sites
hardstyleChamp 0 Napisano 19 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Tak jak wspomniałem wcześniej nie posiadam dysku naprawczego, a wypalony z innego komputera z tym samym system niestety nie działa - błąd niezgodności systemu. W chwili obecnej udało mi się uruchomić system za pomocą Hiren's BootCD - gdzie jest opcja Boot from HDD - Windows 7/Vista (bootmgr). Jednak po ponownym uruchomieniu komputera znowu wyskakuje Windows Recovery Error z opcjami:- Launch startup repair -Start Windows normallyCo niezależnie od wyboru owocuje błędem: reboot and select proper boot device.....Wydawałoby się, że po uruchomieniu systemu przy pomocy Hiren's BootCD mógłbym nagrać dysk naprawy systemu, jednak nic z tego.Ciekawy też jest wpis w bootloaderze w ustawieniach uruchamiania systemu, poniżej zdjęcie. W BIOSie mam też opcję bootowania z UEFI - jednak jeśli wybiorę tą opcje wyskakuje błąd shell64 not found (czy jakoś tak), czy to ma jakieś znaczenie? http://images.tinypic.pl/i/00511/7m1qjkjdcw7e_t.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
jarkko 262 Napisano 19 Marca 2014 Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Nie wiem jak działają te płyty z Win, ale ja w sytuacji problemu z bootowaniem (np. po usunięciu True Crypt albo drugiego systemu) korzystam z Win 7 na bootowalnym pendrivie, wchodzę w system repair > command prompt i dalej jak w artykule który wcześniej podałem bootrec.exe /FixMbr. Jeśli to laptop to powinna byc partycja z instalacją systemu i jakimiś dodatkami od producenta. Zwykle wchodzi się w to przez klawisze "F" podczas uruchamiania. Oprócz narzędzi Windows typu Win repair, powinny byc także narzędzia diagnostyczne którymi mógłbyś sprawdzić HDD (przynajmniej w moim HP jest UEFI z takimi możliwościami). Masz chociaż dostęp do HDD od spodu laptopa aby go wyciągnąć i przegrać dane? Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 19 Marca 2014 Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 (edytowane) Bardzo dziwna sprawa, że nagle od tak sobie nie możesz odpalić systemu. Wygląda to tak jakbyś usunął partycję. Co raczej jest mało prawdopodobne. Może zmieniłeś ustawienia kontrolera SATA w bios z AHCI na RAID albo IDE. Popróbuj ustawień może to ich wina, że system nie chce wystartować. Spróbuj użyć takiego obrazu LiveCD do przeniesienia ważnych danych http://windowsmx.pl/download/Narz%C4%99dzia-Serwisowe/WinPEae-3.1/ Po ściągnięciu wypal na płycie i uruchom bootowanie z napędu DVD. Edytowane 19 Marca 2014 przez gepardmak Cytuj Link to post Share on other sites
hardstyleChamp 0 Napisano 19 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Jeśli próbuje naprawić system z płyty to za każdym razem wyskakuje błąd, że płyta jest niezgodna z wersją systemu.Korzystałem z programu MbrFix ze wspomnianej wcześniej płyty, jednak przy wpisaniu komendy: Mbrfix /drive 0 /partition 1 fixbootsector win7 Wyskakuje błąd: Invalid OS version specified. Funcion failed. Error 10: środowisko jest niepoprawne. Mam ukrytą partycję Recovery, ale nie mogę przywrócić systemu do stanu fabrycznego... może wiesz jak dostać się do tej partycji i może fizycznie podmienić jakieś pliki odpowiadające za rozruch systemu? I jak wspomniałem nie mogę uruchomić UEFI jak wspomniałem.Dostęp do systemu mam za pomocą wspomnianej płyty - tylko z nią uruchamiam normalnie system - wszystko działa jak powinno, jednak jak chcę uruchomić system normalnie wyskakują wspomniane błędy.Co z tym bootloaderem, który jest pusty na załączonym wyżej zdjęciu?Poniżej załączam obraz moich partycji: http://pics.tinypic.pl/i/00511/8ssuhcc7abhr_t.jpg Kwestia jest taka, że z partycjami nic nie modyfikowałem, także powinno być wszystko na swoim miejscu. Z kontrolerami też powinno być wszystko, ok - resetowałem z resztą ustawienia biosu i nic to nie zmieniało. gepardmak - niestety podany adres pliku do ściągnięcia nie istnieje.Dorzucam jeszcze obraz bootloadera z msconfig: http://images.tinypic.pl/i/00511/m36avcuzxu21_t.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 19 Marca 2014 Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Wywaliłeś partycje rozruchową tzw. obszar zarezerwowany przez system. I odzyskanie tego systemu nie będzie już możliwe. Jeśli nie zrobiłeś kopi czeka Cię format. Skopuj ważne pliki obrazem i niestety musisz instalować system do nowa. Cytuj Link to post Share on other sites
hardstyleChamp 0 Napisano 19 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Właściwie to moją partycją rozruchową jest dysk C: tak czy nie?A co z partycją recovery - nie można za jej pomocą, lub plików w niej zawartych przywrócić tego?Najbardziej ciekawe jest to, że ja cały czas działam na moim systemie w chwili obecnej, jednak tylko i wyłącznie przy rozruchu z płyty hiren's bootCD, która prawdopodobnie tylko wrzuca standardowy dla win7 MBR.... Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 19 Marca 2014 Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 To, że na partycji C masz zainstalowany Windows oznacza tylko, że tam jest system. Pliki rozruchowe mogą być na innej partycji tzn. MBR lub partycja UEFI. A ty właśnie taką partycję usunąłeś to 128MB nie przypisanego miejsca. A te 25GB nieprzypisanego miejsca to partycja Recovery, która też wywaliłeś. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
hardstyleChamp 0 Napisano 19 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 generalnie ja nic nie usuwałem, ani nei mieszałem w partycjach...do partycji recovery mam dostęp z poziomu MiniXp z hiern's bootCD i jest zapełniona. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 19 Marca 2014 Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 To co takiego się z tymi partycjami stało, że są nie przypisane ? Może to efekt innych działań przy próbie odzyskania systemu. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts