Skocz do zawartości

Karta graficzna pod zestawik z i5 4670k

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Breaky83,

Recommended Posts

-Kiedy dokonujesz zakupu i jaką kwotą dysponujesz: Zakup planuje w ciągu najbliższego miesiąca. Budżet ok. 1000 zł +- ( jeśli będzie warto dołożę).

-Zastosowanie: Głównie gry (najnowsze tytuły) oraz internet.

-Model i moc zasilacza: CHIEFTEC Arena GPA-500S8 500 W

-Reszta specyfikacji komputera 

CPU - i5 4670k + HR-02 MACHO B&W (w przyszłości planuję OC)

RAM - Crucial Ballistix 2x4GB

MOBO - ASRock Z87 Extreme 4

BUDA: Fractal Design Arc Midi R2

GPU: Nvidia GeForce 9800 GT :D

-Rozdzielczość monitora w której grasz! 1920x1080

-Dodatkowe wymogi: Myślę, że tradycyjnie. Chciałbym aby karta miała dobre chłodzenie, ale zarazem nie wyła przy większym obciążeniu, taki kompromis. A także fajnie współgrała z wyżej wymienionym procesorkiem.

-Inne: Osobiście bardziej rozważałem karty od "zielonych" GTX 760 lub GTX 770. Wydaję mi się, że opłaca się dołożyć do 770, ale czekam na Wasze opinie.  Co do producenta to głównie myślałem nad MSI lub Gigabyte, chociaż dużo czytam na forum o piszczących cewkach itd. i sam już nie wiem, który byłby najlepszy, więc także proszę o sugestie. Jestem otwarty na różne propozycję. 

Pozostaje jeszcze kwestia zasilacza. Wydaję mi się, że będzie on za słaby. Jeśli tak, proszę od razu propozycję jakiegoś fajnego modelu w przyzwoitej cenie do tego zestawu (nie chcę już zakładać osobnego wątku w dziale o zasilaczach).

Edytowane przez BasQK

BasQK  w takim razie dobrze planujesz. Co do GTX 770 to jak masz zamiar grać w metro 2033 lub w crysis 3 opłaca się dopłacić, no i ta karta jest wydajniejsza, dlatego na przyszłość bedzie lepsza bo wydajniejsza. Oprócz MSI i gigabyta zastanów sie także nad gainwardem phantomem GTX 770. Piszczące cewki niestety mogą sie zdarzyć w każdej karcie graficznej bez względu na producenta. Teraz co do zasilacza powinien wystarczyć, ale kartę będziesz musiał dodatkowo podpiąć pod molexa, ewentualnie zmienić zasilacz, ale okresl budżet na niego bo nie wiem jaki to jest dla Ciebie fajny model w przyzwoitej cenie. Pozdrawiam :)

• Popieram 1

Autorze jezeli masz budzet ok 1000zl to lepiej kupic GTX760 i jakis zasilacz bo ten ma juz swoje lata, jezeli mozesz wykroczyc poza budzet ok 100zl to kup tez zasilacz np: XFX CORE 550w

BasQK  w takim razie dobrze planujesz. Co do GTX 770 to jak masz zamiar grać w metro 2033 lub w crysis 3 opłaca się dopłacić, no i ta karta jest wydajniejsza, dlatego na przyszłość bedzie lepsza bo wydajniejsza. Oprócz MSI i gigabyta zastanów sie także nad gainwardem phantomem GTX 770. Piszczące cewki niestety mogą sie zdarzyć w każdej karcie graficznej bez względu na producenta. Teraz co do zasilacza powinien wystarczyć, ale kartę będziesz musiał dodatkowo podpiąć pod molexa, ewentualnie zmienić zasilacz, ale okresl budżet na niego bo nie wiem jaki to jest dla Ciebie fajny model w przyzwoitej cenie. Pozdrawiam :)

Autorze jezeli masz budzet ok 1000zl to lepiej kupic GTX760 i jakis zasilacz bo ten ma juz swoje lata, jezeli mozesz wykroczyc poza budzet ok 100zl to kup tez zasilacz np: XFX CORE 550w

Dzięki za wypowiedzi. Jestem w stanie dołożyć do tego GTX 770, jeśli ma być to bardziej przyszłościowy zakup i odczuję różnicę w grach. Jeśli chodzi o Gainward, to mam mieszane uczucia, bo kiedyś miałem kartę graficzną od nich i była "średniej" jakości. Chodź nie wiem jak to jest teraz u nich. Nic nie wykluczam.

Co do zasilacza, mam na niego przeznaczone oddzielne pieniądze. Myślę, że tak max. do 300 zł udało by się kupić jakiś ciekawy, czy trzeba przeznaczyć więcej? I teraz jeszcze pytanie, bo na oficjalnej stronie Nvidii, do wyżej wspomnianych kart polecają zasilacz min. 600 W, więc jak to jest w praktyce? Chodzi też, o to aby było trochę zapasu tej mocy, w przyszłości planuję też OC procesora. Więc nie lepiej szukać byłoby już tego 600 watowego? Wiem, ze będzie droższy, ale z drugiej strony nie chcę wymieniać go za pół roku znowu bo będzie brakowało mocy. Czekam na Wasze rady i sugestie. Z góry dzięki.

Edytowane przez BasQK

Więc tak, wezmę chyba tego GTX 770, tylko zastanawiam się czy od Gigabyte czy od MSI.  

Co do zasilacza, wspomnieliście o dwóch XFX  i Thermaltake. Który z nich byłby lepszy w tym wypadku? Czy może powinien wziąć jeszcze coś innego? Widziałem na forach, że polecają też coś takiego CM. Mam mętlik w głowie, więc prosiłbym o rady. 

Edytowane przez BasQK

Zdecydowanie MSI. Troszkę cieplejsza, ale mniejsze prawdopodobieństwo trafienia w felerną sztukę z piszczącymi cewkami, artefaktami w 3dmark itp. Wyroby Gigabyte z reguły mają najniższą cenę i znikąd to się nie bierze.

• Popieram 1

Zdecydowanie MSI. Troszkę cieplejsza, ale mniejsze prawdopodobieństwo trafienia w felerną sztukę z piszczącymi cewkami, artefaktami w 3dmark itp. Wyroby Gigabyte z reguły mają najniższą cenę i znikąd to się nie bierze.

Ok, dzięki za sugestię. Pozostaję mi tylko do rozważenia kwestia zasilacza :)

• Rozwiązanie

BasQK ja tez za MSi dokładnie taki model jesli gainward phantom GTX 770 odpada  tutaj w dobrej cenie  http://www.agito.pl/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-770-oc-twin-frozr-iv-gaming-2gb-ddr5-pci-e-box-84-858892.html?utm_content=858892&utm_source=skapiec.pl&utm_medium=Feed&utm_campaign=wszystkie  . Teraz co do zasilacza to jesli zamierzasz korzystać ze stanów energetycznych c6 c7 warto pomyśleć nad  COOLER MASTER G550M pół-modularny, DC-DC i wysoka sprawność 5 lat gwarancji,  tutaj w bardzo dobrej cenie, chociaż koszty wysyłki dość wysokie także musisz skalkulować czy gdzieś nie jest taniej z kosztami wysyłiki  http://etanto.pl/produkt/p/23430  ,a najlepiej kupić oba te podzespoły w jednym sklepie w jak najlepszych cenach. Zastanów się także nad zasilaczem Corsair CS550M  http://www.net-s.pl/index.php?id=3&c=649&g=419854&n=Corsair-zasilacz-CS550M&w=c  - pół-modułowość, oparty na przetwornicy DC-DC, certyfikat GOLD. Pozdrawiam :)

Edytowane przez Breaky83
  • Popieram 2

BasQK ja tez za MSi dokładnie taki model jesli gainward phantom GTX 770 odpada  tutaj w dobrej cenie  http://www.agito.pl/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-770-oc-twin-frozr-iv-gaming-2gb-ddr5-pci-e-box-84-858892.html?utm_content=858892&utm_source=skapiec.pl&utm_medium=Feed&utm_campaign=wszystkie  . Teraz co do zasilacza to jesli zamierzasz korzystać ze stanów energetycznych c6 c7 warto pomyśleć nad  COOLER MASTER G550M pół-modularny, DC-DC i wysoka sprawność 5 lat gwarancji,  tutaj w bardzo dobrej cenie, chociaż koszty wysyłki dość wysokie także musisz skalkulować czy gdzieś nie jest taniej z kosztami wysyłiki  http://etanto.pl/produkt/p/23430  ,a najlepiej kupić oba te podzespoły w jednym sklepie w jak najlepszych cenach. Zastanów się także nad zasilaczem Corsair CS550M  http://www.net-s.pl/index.php?id=3&c=649&g=419854&n=Corsair-zasilacz-CS550M&w=c  - pół-modułowość, oparty na przetwornicy DC-DC, certyfikat GOLD. Pozdrawiam :)

A czy te 550 W na pewno wystarczy, nawet po OC procesora? Jeśli wystarczy, to któryś z tych dwóch biorę.

Ta strona to syf. Twój zestaw po OC nie weźmie więcej niż 450W, zasilacz 550W spokojnie wystarczą.

Heh, motacie mną konkretnie Panowie. Ale, też mi się wydaje, że 550W wystarczy.

Edytowane przez BasQK

Tyle pobiera prądu GTX770 z 2600k

http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/chaostheory/2013/05/gtx_770/charts/power_load.png

TAK WYSTARCZY ZDECYDOWANIE. POZDRAWIAM :)

550 wat starczy do GTXa 780,więc Twoją konfigurację pociągnie bez problemu.

Dobra, dzięki Panowie za pomoc. Rozjaśniliście mi sytuację najlepiej jak można było.

PS. Bardzo dziękuje wszystkim za dobre rady i pomoc w wyborze. Pozdrawiam. Temat do zamknięcia.

Edytowane przez BasQK
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...