PurePower 0 Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Mam do was pytanie. Czy starego windowsa tzn. XP Home Edition można sprzedać np. na allegro? Za niedługo będzie wymiana na winde 7 i nie wiem co zrobić ze starym XP bo raczej nie widzi mi się wrzucenie go do szafy żeby tam wegetował. Istnieje możliwość sprzedania tego systemu lub zrobienie z nim cokolwiek użytecznego aby się nie zmarnował po upgrade na winde siódemkę ? Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 To wersja box, oem? Cytuj Link to post Share on other sites
PurePower 0 Napisano 14 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 No niestety OEM Cytuj Link to post Share on other sites
airborne82 60 Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 więc nie masz możliwości sprzedania ... możesz go sprzedać tylko z komputerem na którym był zainstalowany ... czy cos takiego Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 Ta takie gadanie Jeżeli jak już został raz zainstalowany to co już nie można usunąć z innego kompa i na drugi zainstalować? To tak samo jak zmieniasz płytę główną to też musisz kupić na nowo system? Nie Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 exon681 - taki jest urok OEMmów, że wtedy musisz kupić nowy system, wyjątkiem jest sytuacja gdy poprzednia płyta główna ci się zepsuła. Cytuj Link to post Share on other sites
Qpers 8 Napisano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 To tak samo jak zmieniasz płytę główną to też musisz kupić na nowo system? NieTak. OEMy przypisywane są do konkretnej stacji (najczęściej na podstawie płyty głównej). Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 A kiedyś znajoma pisała na GG z informatykiem i powiedział jej to samo co ja teraz. Nie wiem Lecz wersja OEM moim zdaniem różni się tylko opakowaniem. No to wciskasz kita że się popsuł i tyle. To skoro mój system jest nielegalny (została zmiana płyty i proca- nie zgłoszona) to zaraz instaluje win7 z lapka Ta jeszcze we wakacje będę płytę zmieniał, będzie dożywocie Trzeba sprawdzić to. Może na stronie ms jest? Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 OEM możesz przypisać tylko do jedne komputera JEDEN RAZ. Wersję Box możesz aktywować ile razy chcesz na dowolnym komputerze (ale zawsze na jednym na raz, chyba żę to licencja na kilka kompów). Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Nie wiecie może jaka kara jest za używanie nielegalnych kopi windowsa np 7? Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 W skrócie: z płytą główną możesz sprzedać na upartego, albo najlepiej z całym starym kompem (tam, gdzie naklejka naklejona), jako część zestawu. Taki sam sobie jest bezwartościowy. Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Ja mam orginał ale naklejka nie naklejona Wiecie jakie są kary? Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Jak masz oryginał i masz naklejkę z licencją to jest ok. Cytuj Link to post Share on other sites
sztab antypiracki 0 Napisano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 exon681 Sztab Antypiracki informuje, że uzyskanie programu komputerowego (gry komputerowej) bez licencji (bez zgody podmiotu uprawnionego) – np. jego ściągnięcie lub instalacja w komputerze – w celu osiągnięcia korzyści majątkowej podlega odpowiedzialności karnej w postaci kary pozbawienia wolności od 3 miesięcy do 5 lat. Sprawca musi się także liczyć z obowiązkiem naprawienia szkody. Podstawa prawna: art. 278 § 2 Kodeksu karnego. Ponadto czyn taki podlega odpowiedzialności cywilnej przewidzianej w art. 79 ust. 1 ustawy o prawie autorskimi i prawach pokrewnych, w tym obowiązku zapłaty potrójnej wysokości stosownego wynagrodzenia (opłaty licencyjnej) – jeśli naruszenie ma charakter zawiniony – lub podwójnej wysokości, jeśli jest niezawinione a także wydania uzyskanych korzyści. Policja oraz Prokuratura na bieżąco realizują swoje zadania wynikające z ochrony praw autorskich. O wynikach można przeczytać tu: http://www.slaska.policja.gov.pl/wiadomosci/art6931,tanie-windowsy-z-sieci.html Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Aha instalacja oraz ściągnie np użytkowanie to nie jest korzyść majątkowa a więc można piracić? Jak można naprawić szkodę używania pirata? Cytuj Link to post Share on other sites
Endrju1 4 Napisano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Jak można naprawić szkodę używania pirata? kupić 2 oryginały i jednego oddać biednym/potrzebującym Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Aha instalacja oraz ściągnie np użytkowanie to nie jest korzyść majątkowa a więc można piracić?Używanie płatnego programu za darmo nie nazwiesz korzyścią majątkową? Nie schodźmy tutaj na temat piractwa - kontynuujmy wątek możliwości wersji EOM WinXP Pro. Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 ja tam nie wiem mam wersje oem xp 32 bity zmieniłem w grudniu płyte procka ram i ostanio grafike instalowałem ten sam sytem dałem uaktualnij dane przez internet i jakoś nie widze problemu chyba mi nie powiecie że używam nielegalnie systemu? przeciez za niego zapłciłem mam papiery, naklejke...jnie kopiuje nie rozpowszechniam bez przesady... Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Złamałeś postanowienia licencji MS, bo OEM jest przypisany do komputera. Jeśli zmieniłeś płytę główną to powinieneś kupić nowego Windowsa. Co innego w przypadku gdy stara płyta główna na której miałeś system po prostu ci się zepsuła - wtedy zmiana płyta jest uzasadniona i możesz dalej używać OS-u. To czy używasz teraz takiego systemu to kwestia twojej uczciwości. Jeśli ktoś chce często zmieniać podzespoły w komputerze powinien kupować wersję box. Moim zdaniem OEM-y sprawdzają się tylko na laptopach. Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 to jak przyjdzie policja to mimo iz mam naklejke papiery to będzie wiedziała że mam nielegala? czy wystarczy że powiem że płyta sie spaliła i kupiłem nową? co za kraj... co za prawo bez sensu...nie uważam się za pirata uzywam jednego systemu za który uczciwie zapłaciłem Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Bo to jest MS pały jakich nie wiele. OEM to taka jednorazówka.... To jak już jestem na nie legalu to wolę siedzieć za win7 Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 lukyeti tu nie chodzi o nasze prawo tylko o licencję MS. Po to daje ci tańszgo OEM-a, żebyś mógł go użyć tylko na jednej płycie. p.s. też słucham KoRna Cytuj Link to post Share on other sites
Janke5 7 Napisano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 to jak przyjdzie policja to mimo iz mam naklejke papiery to będzie wiedziała że mam nielegala? czy wystarczy że powiem że płyta sie spaliła i kupiłem nową? co za kraj... co za prawo bez sensu...nie uważam się za pirata uzywam jednego systemu za który uczciwie zapłaciłema ty myślisz, że do walki z piractwem wysyła się panów śledczych od zabójstw a do morderstw informatyków? myślisz, że tylko forumowicze wiedzą co to komputer i Windows? generalnie nie masz czym się przejmować (no chyba, że masz upierdliwego sąsiada i na ciebie doniesie ), ale twój Win w tym momencie nie różni się niczym od wersji torrentowej Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Lecz namierzają Wiecie o tym że za 1 MP3 jest 5zł? Jak by mi policja wbiła to tego twardziela zjem Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts