Skocz do zawartości

intel i7 960 czy watro

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Centik,

Recommended Posts

Witam zastanawiam się nad kupnem intel i7 960 i płytę główną ASUS P6T DELUXE V2 aktualnie posiadam:

Procek-Phenoma II x6 1045t

Ram-Crucial 8gb 1600

Dysk-ssd-Kingston v300 120gb

Grafika-Gigabite Gtx 760

Zasialcz-Chiftec 500 Watt

Procesor ma służyć do codziennego użytku i oczywiście do grania w nowe gry bez zamiaru podkrecania mój budżet to max 600/700 zł max czy warto warto go kupić i czy spełni moje oczekiwania.Pozdrawiam

Edytowane przez Igoruss
Ortografia!!

Myślę że ten I7 960 będzie szybszy od tego Phenoma II X6 ale ta płyta co napisałeś jak dobrze widzę niema SATA III do tego Kingstona SSD 120GB wiec musiał by zwolnić gdzieś o 1/3 do prędkości SATA II.

Jak komp do codziennego użytku to kup lepiej jakiegoś I5 i płytkę. Jak dobrze poszukasz to wyrwiesz I5 2400 za 400zł i do tego płytkę np http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=41318 lub jakaś na Chipsecie B75

Będziesz miał bardziej energooszczędne podzespoły, cisze (nawet box z I5 SB, IB czy haswell jest cichy), SATA III do SSD oraz gwarancje jak kupisz nową lub w miarę nową płytę

• Popieram 1

Ta platforma to przeżytek i nie warto się w to pakować jedyna słuszna opcja na dziś to socekt 1155/1150 to powinno rozwiać twoje wątpliwości z i3 na i5 zawsze łatwo się przesiądziesz np. :).

• Rozwiązanie

Gornik Steve co ty piszesz że SSD nie zwolni jak mój Plextor M5S zwolnił przez SATA II z 520/210 na 270/210.

Takiego I5 2400 na tej płycie co ci napisałem http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=41318 możesz nieco podkręcić, dać mu mnożnik o 4 czy 5 (nie pamiętam) większy to jest dziecinnie łatwe i łatwiejsze niż w starszych platformach.

I5 jest stworzony do gier.

Jak masz wątpliwości to poluj na 2500K za 500-600zł i kręć na 4,5 (bardzo łatwe) i niech "moc będzie z tobą" jak powiadał Lord Vader z Gwiezdnych Wojen :D

I7 960 za 300 zł ma dobry stosunek ceny do mocy ale biorąc po uwagę drogie płyty, często brak SATA III, brak gwarancji na płytę i ogólną prądożerność platformy to już średnio się opłaca.

• Popieram 1