havok 8 Napisano 28 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Witam, czy ktos moze mi polecic jakies dobre wentylatory 140mm wykluczam Noctue bo juz mam, Jeden na przod obudowy wdmuchujacy, jeden na spod obudowy wdmuchujacy, jeden na dach do wyciagania i jeden na tylko do wyciagania, obudowa Fractal Design XL wiec jest dosyc cieplo w srodku ze wzgledu na szczelne zabudowanie, zalezy mi na dobrym przewiewie przy zachowaniu w miare mozliwej ciszy. Obecnie w budzie sa seryjne wentyle Fractal R2 140 i je bym chcial wlasnie wymienic. Co polecacie? Cytuj Link to post Share on other sites
genisuken 540 Napisano 28 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Nie podałeś budżetu. Tutaj masz listę polecanych wentylatorów: http://forum.benchmark.pl/topic/88671-lista-polecanych-wentylator%C3%B3w-120mm-140mm/ Cytuj Link to post Share on other sites
havok 8 Napisano 28 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Widzialem liste ale po pierwsze nie jest aktualna chyba juz, po drugie brakuje podzialu na Wydajne, Ciche, Uniwersalne itp..., przydalo by sie obok kazdego rowniez info technicze bo na stronach producenta czasami ciezko cos znalezc, co do ceny to 60-70zl, zalezy mi bardzo na wydajnosci ale rowniez na kulturze pracy. Cytuj Link to post Share on other sites
genisuken 540 Napisano 28 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Jeżeli cena ta to za jedną sztukę to warto by się rozglądać za bitfenix spectre pro (50-60zł) są całkiem ciche około 21dBA i zapewnią całkiem dobry przepływ powietrza. Są ich różne wersje, białe, czarne i z podświetleniem led. A jeżeli ci nie przypadną do gustu to bierz jakieś be quiety, np shadow wings albo od Enermaxa. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
havok 8 Napisano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 A jak z wydajnoscia? Widze ze Noctua ma 115.5 m3/h na 12v chyba a Shadow Wings 101.9 m3/h, czy jest w ogole jakis wentylator ktory osiagnie taka moc jak Noctua zachowujac przy tym cisze czy ona jest po prostu bezkonkurencyjna? Znalazlem jeszcze Xigmatek XAF-F1451 - 140mm i on wypada najlepiej jesli chodzi o wspolczynnik glosnosci do przeplywu powietrza 90.3 CFM (max), 18 dB(A) (max) Cytuj Link to post Share on other sites
sebex2ooo 1 Napisano 1 Marca 2014 Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Polecam http://www.komputronik.pl/product/113979/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/SilentiumPC_Mistral_140_mm.html Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 1 Marca 2014 Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 @up, w której kategorii ten wentylator jest dobry? Chyba jedynie pod względem ceny. Ani to wydajne, ani ciche. Ot wyrób wentylatoropodobny. Ze względu na Twoje wymagania - albo BeQuiet albo Noiseblocker (lub Noctua jeżeli nie przeszkadzają Ci jej barwy). Szumu powietrza przy wydajności nie ominiesz ale będziesz miał niemal bezgłośne łożyska. Jeżeli chciałbyś zaoszczędzić to polecam Slip Streama 140XT od Scythe. IMO świetny pod względem wydajność/cena. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
havok 8 Napisano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 @up, w której kategorii ten wentylator jest dobry? Chyba jedynie pod względem ceny. Ani to wydajne, ani ciche. Ot wyrób wentylatoropodobny. Ze względu na Twoje wymagania - albo BeQuiet albo Noiseblocker (lub Noctua jeżeli nie przeszkadzają Ci jej barwy). Szumu powietrza przy wydajności nie ominiesz ale będziesz miał niemal bezgłośne łożyska. Jeżeli chciałbyś zaoszczędzić to polecam Slip Streama 140XT od Scythe. IMO świetny pod względem wydajność/cena. Mam 8 szt Noctua i 2 dodatkowo w obudowie zamontowane i nie jestem z nich zadowolony, co do wygladu to i tak nie mam okna wiec mnie to lotto, wazna jest wydajnosc a Noctua mnie troche zawiodla, cisza jest ale brak dobrego dmuchania jednak jest Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 1 Marca 2014 Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Zatem nie wiem czy NB/BQ również Cie zadowolą. Może PK3 albo właśnie 140XT 1700RPM (oba powyżej 150 m^3/h) ale przy tych prędkościach obrotowych to już łożyska będzie słychać ale chociaż będzie tornado w obudowie. Cytuj Link to post Share on other sites
havok 8 Napisano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Obudowa jest wyciszona ale tez niechce przesadzic z glosnoscia bo tez z nia walcze, szukam zlotego srodka, Noctuy mam 120stki i jedna 140stke i owszem sa ciche ale z tym 'dmuchaniem' to dla mnie raczej legenda, a moze Air Penetrator? Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 1 Marca 2014 Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 AP jak najbardziej ale na cooler/chłodnicę przez wysokie ciśnienie statyczne, do obudowy nadają się średnio gdyż nie "dmuchają" one jakoś super mocno. No i najważniejsze, nie są to najlepsze sztuki pod względem kultury pracy. Cytuj Link to post Share on other sites
havok 8 Napisano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 To co polecasz do budy za 60-70szt. cos co jest lepsze od Noctuy w dmuchaniu a podobne w ciszy? Cytuj Link to post Share on other sites
Blue Devil 5 Napisano 1 Marca 2014 Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Jeżeli cena ta to za jedną sztukę to warto by się rozglądać za bitfenix spectre pro (50-60zł) są całkiem ciche około 21dBA i zapewnią całkiem dobry przepływ powietrza Witam, posiadam takowego Bitfenixa Spectre Pro 140mm i szczerze mówiąc, to wcale nie jest on taki cichy. Pod względem przepływu powietrza - znakomity, ale wydaje z siebie dość charakterystyczny odgłos (przy czym nie jest to terkotanie). Ten odgłos szczerze to kwestia gustu, jednemu będzie przeszkadzać, drugiemu nie, mnie nieco drażni (choć mam zamontowanego na kołkach) - mówiąc krótko, ten wentylator ma taki "styl" pracy. Nie wiem czy to wina np. kontrolera obrotów. W najbliższym czasie spróbuję nietypowego eksperymentu, tj. wsadzę do pozostałych 4 otwórów drugi zestaw kołków, może pomogą. Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 1 Marca 2014 Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 @@havok, a jaką masz tą 14 centymetrową Noctuę? NF-A14 PWM przy 1500 RPM ma ~140 m^3/h przepływu powietrza, PK-3/140 XT przy 1700 RPM ~156 m^3/h, BQ kończą się na ~105 m^3/h więc IMO dla Ciebie one odpadają. Enermaxy także są nastawione na cisze niż wydajność. Cytuj Link to post Share on other sites
havok 8 Napisano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Mam dwie 140stki, jedna z seryjnego coolera NH D14 bez pwn i jego obecnie mam na boku obudowy z w tyczka low noise a na miejsce jego na coolerze jest teraz 140stka z PWM NF F14 Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 1 Marca 2014 Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 F14? Nie czasem P14? On ma 110 m^3/h w peaku i 83 m^3/h z adapterem L.N.A. Myślę, że czy to Noctua A14 PWM czy Noiseblocker PK3 zadowolą Cie pod względem wydajności. Cytuj Link to post Share on other sites
havok 8 Napisano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 A tak z ciekawosci cos bialego mozna znalezc o dobrych parametrach? Noisblocker i jego design jak z Noctua haha z deszczu pod rynne Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 1 Marca 2014 Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 PHANTEKS PH-F140SP - Jacek czy Biafra mają je w Enthoo Primo i chwalili je. Przy 1200 RPM mają ~139 m^3/h. http://www.skapiec.pl/site/cat/73/comp/8916935 Cytuj Link to post Share on other sites
havok 8 Napisano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Kupilem 4szt, PHANTEKS PH-F140SP na caseking.de zobaczymy co z tego bedzie Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts