Skocz do zawartości

Podkręcanie procesorów! Jaki masz wynik?

Recommended Posts

Tak jak widzisz 400 MHz, na poprzednim C2D też miałem tyle bo mnożnik był wysoki, a nie widziałem potrzeby kręcić bardziej, bo żadnego dodatniego efektu by to nie przyniosło. Z tego co czytałem ponad 500 jest możliwe do osiągnięcia ale nie próbowałem, bo nie było potrzeby.

co do programów testujących można by dodać Stress Test w programie AMD OverDrive

co do taktowań chwilowo mam 4200 ale potwierdzenie z OCCT albo właśnie z AOD dam gdy przebiję najlepsze taktowanie dla phenoma II 4242 mhz pitera :D

http://img94.imageshack.us/img94/5996/beztytuujpwh.png

trochę to trwało ;D

bawiłem się i musiałem pokombinować aby znów mieć stabilny sprzęt :D

udało się za drugim razem

powinien przejść taki test

to jest najlepszy program do OC procków AMD

stress test odrazu w programie a do tego możliwość zmiany każdego napięcia z poziomu systemu :D

szkoda że nie udało mi się przebić pitera :D

Edytowane przez BluMan

Może to mnożnik turbo?? i5 2400 ma funkcję turbo i możesz zwiększyć maksymalnie turbo podnosząc jego mnożnik o 4 (takie lekkie OC możesz wykonać wtedy). I dlatego możesz wybrać mnożnik 38

Edytowane przez nissky

ustaw mnożnik turbo na 38. Wtedy procesor będzie osiągał taktowanie 3.8ghz. To taktowanie co teraz posiadasz to właśnie dzięki podniesieniu mnożnika Turbo, bo w tym CPU nie można zmienić mnożnika samego procesora, jedynie mnożnik turbo można maksymalnie o 4 podnieść.

• Popieram 1

po podniesieniu szyny powyżej 103.1 wyskakują BSOD'y teraz pytanie. Co to jest licznik ponowień OC? Tam mniej wiecej zapisuje się ustawienia biosiu.

edit. Zaraz zapuszcze 3dmarka11, i w tym nie jarze dlaczego powyżej wartości 103.1 jest dość niestabilnie robiłem testy w OCCT i po kilku minutach wywalił błąd. Niestety przy ustawieniu mnożnika na 38 i włączeniu trybu turbo mam ciągle wartość 3,7GHz

Edytowane przez Ronhard

Czyli mnożnik 36 bedzie dla wszystkich rdzeni, a 38 tylko dla jednego?

edit. Żeby nie przedłużać jeszcze raz się zapytam, co to licznik ponowień OC.

Edytowane przez Ronhard

Overclocking>Profile Overclockingu i na samym dole jest ta opcja, jakby co to mam BIOS'a po polsku akurat była opcja do zmiany języka :D

Co do samego podkręcania, to zaraz przetestuję 105x36 bo 104x36 wyszedł pozytywnie. Tryb turbo zostawię na off, chce mieć takie same wartości na każdym rdzeniu. Max mnożnik dla wszystkich rdzeni jest 36 więc trzeba tak zostawić. Nie wiem czy też przy OC turbo prowadzi do niestabilności systemu.

a to chodzi o to że możesz zapisać sobie profil np 3.8ghz, lub inny i w razie gdybyś musiał resetować bios po prostu wczytujesz profil i nie wprowadzasz wszystkich ustawień od nowa.

Edytowane przez nissky

Dobra już wszystko wiem, napewno nie będę mieć 4.0GHz na wszystkich rdzeniach. :P Potestuje i zapuszcze wynik z 3dmarka11.

edit. http://3dmark.com/3dm11/4028915 dałem 105x36=3780Mhz Niestety burza nadeszła i przerwała mi test. poszedł z 23minuty i nie było błędów.

Edytowane przez Ronhard
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...