siemaraz 3 Napisano 20 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Siema, mam problem otóż ostatnio procek (wiatrak) zaczyna nagle głośno chodzić na max, i po jakiś 2 sekundach znów normalnie.. powtarza się to bez przerwy co jakieś 20 sekund. Co to może być? D: Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 20 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 (edytowane) Teoretycznie to prędkość chłodzenia wzrasta wraz ze wzrostem silnym temperatury procesora.Użyj HWinfo i zobacz co się dzieje.Są też inne programy do tego.Może dostaje jakiegoś niekontrolowanego "kopa"? No i jeszcze są programy do płyty głównej na których można kontrolować i sterować obrotami.Może tam jest jakiś błąd? Jednak przy tak małej dawce informacji jaką przekazałeś to można by ładnych parę stron napisać.co,jak i ewentualnie dlaczego....Zajrzyj do podglądu procesów czy coś się niezależnie nie włącza... Edytowane 20 Lutego 2014 przez jarrino Cytuj Link to post Share on other sites
Gornik Steve 218 Napisano 20 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Nie, prędkość chłodzenia wzrasta wraz z obciążeniem. Może dobrze by było zrobić skan? Ewentualnie płyta główna zawodzi. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 20 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 (edytowane) @up No dobra masz rację ale wydaje mi się,że wraz ze wzrostem obciążenia wzrasta temperatura.Na swojej płycie w regulacji obrotów mam tylko podaną do wyboru prędkość a na drugiej osi temperaturę procesora.Dlatego tak napisałem... Edytowane 20 Lutego 2014 przez jarrino Cytuj Link to post Share on other sites
siemaraz 3 Napisano 24 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Ale tak się zaczęło dziać nagle.. Przedtem tak nie było, dodam też że mam wirusy na komputerze których nie mogę się pozbyć.. Cytuj Link to post Share on other sites
SKEEPER 16089 Napisano 24 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Prędkość obrotowa wentylatora coolera CPU, jest uzależniona od temperatury procesora, a nie od jego użycia/obciążenia. Gdyby była zależna od użycia/obciążenia, to wentylator wariowałby jak szalony zgodnie z chwilowym użyciem CPU. siemaraz - sprawdź w BIOS'ie ustawienia dotyczące chłodzenia CPU. Może być tak, że po przekroczeniu jakiegoś progu temperatury, nawet o 1 stopień, wentylator coolera przyspieszy np. z 40% do 100%. Odinstaluj wszelakie programy kontrolujące prace coolera CPU, niech tą kontrolą zajmie się tylko BIOS. P.S. - pozbądź się wirusów Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts