Skocz do zawartości

Telefon z WP8 (Nokia Lumia 625 vs 520 vs 720)

Recommended Posts

Witam :) 

Pisałem już tematy odnośnie telefonów ale mam dalej niejasno w głowie patrząc i czytając recenzje wielu telefonów , tym razem wybór padł na Nokię ze względu na system który jest szybki , niezawodny i nie dławi się przy 512mb ramu , do tego ma Nokia Here która mnie osobiście kusi do ich telefonów.

Wracając do tematu na telefonie bd przeglądał internet i słuchał muzyki w większości do tego pisanie masy sms więc telefon nie może się dławić jeśli bd słuchał muzyki i np pisał sms których czasem jest kilka tysięcy w jednym temacie ;) , bateria ma trzymać przyzwoicie i najlepiej jeśli bd możliwość wprowadzenia karty pamięci. Telefon bd użytkował 24 miesiące cały okres umowy więc przez ten czas nie może stracić na wydajności ponieważ szybkość otwierania stron nie może maleć ;) 

akurat tutaj największy ekran ma Lumia 625 bo ma 4,7" natomiast 720 ma "tylko" 4,3"  o ram się akurat nie martwię bo to nie android w którym 1Gb to mało i potrafi się na tym dusić system czasem :/ , a jak wyglądają gry ?Da się pograć spokojnie czy uświadczę lagów i przycięć :/ 

Gry w większości (te co są dostosowane na 515 ram) działają bez lagów. Choć wyboru takiego jak na androidzie nie ma.

Link do marketu: http://www.windowsphone.com/pl-pl/store możesz przejrzeć co jest a czego nie ma. Dodam, że deweloperzy powoli, ale odrabiają zaległości i coraz więcej pojawia się tego co jest u konkurencji.

625 ma wyświetlacz ips led, 720 ips tft, pierwsza będzie miała trochę żywsze kolory. 625 posiada moduł LTE, więc jest trochę bardziej przyszłościowa, posiada również wyżej taktowany procesor co przełoży się na lekko wyższą wydajność. Lumia 720 robi zdjęcia w wyższej rozdzielczości, a 620 kręci filmy w wyższej rozdzielczości. Według mnie lepiej do przeglądania internetu sprawdzi się lumia z większym wyświetlaczem.

Samsung Ativ S, zdecydowanie lepszy od tej Lumii 625, a rozmiar wyświetlacza jest porównywalny.

Jest darmowa nawigacja Yanosik, która ma bardzo dobre oceny i jest bardziej elastyczna od Here Drive - pozwala na punkty przelotowe czy też pokazuje fotoradary.

Edit:

@UP

L720 też ma IPS, w dodatku z całą tą technologią Nokii, co sprawia, że L625<<<L720 jeżeli chodzi o wyświetlacz.

4G jest zbędne, ponieważ 3G+ powinno osiągać 42 Mbp/s, a gdy część ludzi przesiądzie się z 3G na 4G to obecna szybkość używając 3G podskoczy (bo będzie mniej obciążona). L720 ma lepszy aparat/kamerę (optyka Carl Zeiss).

Edytowane przez Tabalan

Właśnie tutaj Nokia ma przewagę ponieważ zależy mi na prostej nawigacji offline ponieważ nie stać mnie na dokupowanie pakietu co chwilę a z nawigacji bd korzystać sporo. 

Jedyną wadą jak dla mnie jest te 512mb i słaba rozdzielczość ale też nwm na co liczę kupując telefon ze średniej półki , zdjęcia robi okej , filmy nagrywa dobre , darmowa nawigacja , 4,7 cala ekran , przyjemne otwierania i szybkie odczytywanie stron , gry działają płynnie przynajmniej te na których mi zależy , możliwość wsadzenia karty sd.

trudny orzech do zgryzienia ale wiem jedno że Androida nie wezmę zawiodłem się zbyt wiele razy wolę sprawdzić WP8 i coś czuję że się nie przejadę skoro telefonu jednak używam do najważniejszych funkcji a nie nie wiadomo czego :) 

W kwietniu.

Według mnie L625 nie opłaca się brać - jest to ostatni smartfon z WP8, który ma 512 MB RAM. Lumia 525 będzie miała 1 GB. Za rok lub dwa lata te 512 MB może bardzo doskwierać przy różnych aplikacjach.

Odnośnie pakietu danych - jeżeli masz go wliczonego w swój abonament to on odnawia się co miesiąc. Więc według mnie wybieranie znacznie słabszego smartfona tylko i wyłącznie dla nawigacji nie jest zbyt dobrym wyjściem.

Wiem że mogę zrobić głupio ale męczy mnie czekanie , w Orange zapewniają mnie że ma dojść jeszcze do nich dostawa Lumi 920 i nwm czy to nie był by najlepszy wybór chyba żeby szukać 820 ponieważ bardzo zależy mi na karcie SD 

a w przypadku Lumi 920 kopiowania muzyki na telefon odbywa się w ten sam sposób co na kartę SD ? 

No tak ale Lumia 820 u mojego operatora jest już wycofana a na 920 muszę czekać bo jeszcze nie dotarła dostawa :/ 

a teraz doszedłem do ciekawej informacji , czy to prawda że nie da się normalnie zmienić dzwonka na np tytuł jakiejś piosenki którą mamy w telefonie jak to jest np w androidzie ?