Skocz do zawartości

noctua nh-u12p se2 jest głośna

Recommended Posts

Wyczyść bardzo dokładnie i równie uważnie przyglądnij się czy o coś nie "zawadza" wiatrak.Możesz również spróbować zmniejszyć obroty ale trzeba przy tym sprawdzić temperaturę procesora.Kilku użytkowników pisało już na forum o ewentualnej możliwości nasmarowania łożyska ale ja tego nigdy nie robiłem.

To chłodznenie jest sporo za słabe do tego procesora. Niby ma wentyle 12cm a co z tego jak ma te 4 hitpipy, po prostu nie daje sobie rady z odprowadzeniem ciepła, dlatego wentylatory chodzą z maksymalną mocą.

Za jego cenę można już kupić nh d14, które by było znacznie wydajniejsze i cichsze.

Edytowane przez Etemity

Problem w tym że wcześniej było ciszej przynajmniej ja mam takie wrażenie że jest głośniej nie tak że wyje ale odczuwalne to jest.

Wstyd trochę się przyznać ale komputer mi spadł i chłodzenie się przekrzywiło mianowicie ta część: http://chlodzenie.net/wp-content/uploads/2009/11/NH-14D_2.jpg dolna podstawka (nie wiem jak to nazwać) wykrzywiła się w lewo trochę. Wyjąłem to i wyprostowałem ale od tamtej pory jest głośniej niestety.

Mam to samo chłodzenie z i7 4770k i owszem jest słyszalne, ale tylko na pulpicie, a podczas gry nie. Nie wiem czy to aż taki problem, u mnie temperatury są w porządku, procek ma w spoczynku 26-28 stopni. Podczas gry ze 40, do 50 max w bardzo wymagających grach. Po oc zauważyłem, że temperatura wzrosła o jakieś 10 stopni około. Wszystko zależy od kabelka sterującego obrotami, a są 3 różne do wyboru.

W occt po godzinie stres najwyższa 75 a średnio tak z 65. Mam nadzieję że nie to jest to wina procka ani płyty. Carroarmato. miałem normalne kable to obroty były cały czas 1300 i w puplicie i w grach i hałas był bardzo słyszalny zmieniłem kabelki na 900 i jest stałe 900 i niestety też znacznie słychac chłodzenie.

Edytowane przez imbatman

Albo mi się wydaje albo te wentylatory nie mają pwm. Obroty można zmniejszać tylko za pomocą tych adapterków, tak to wynika ze specyfikacji na oficjalnej stronie noctua. 

900/1100/1300 takie są możliwości tych wentylatorów.

przy 900 w ogóle nic nie powinno być słyszalne, jest to tak świetnej jakości wentylator. Jedna sztuka kosztuje około 85zł, tak więc nie w kij dmuchał.

Edytowane przez Etemity

Wiem że to dziwna sytuacja ale to niestety wszystko się zaczęło po upadku. Wpięte jest do cpufan 1 i 2. Tak to mniej więcej cały czas wygląda 1300 rpm: http://www.youtube.com/watch?v=BrhrQBe2SFg

przy 900 jest lepiej trochę ale przed upadkiem nie słyszałem chłodzenia prawie wcale.

Edytowane przez imbatman

słychać tylko szum powietrza. Jak chcesz zobaczyć czy jest głośno to weź wszystko po odpinaj tzn wentylatory które masz no i odepnij na chwilkę grafę i zatrzymaj w zasilaczu. Tak po za tym co to za obudowa, i dlaczego masz chłodzenie w tą stronę zamocowaną a nie pionowo, no chyba że masz wentylatory na topie zamocowane.. Kolejne pytanie czy dobrze zamocowałeś wentylatory, może każdy jest w inną stronę skierowany?

Teraz sprawdziłem że każdy z nich osobna jest dosyć cicho dopiero jak włączę dwa to zaczyna się spory szum. Chłodzenie było tak wcześniej zamontowane w instrukcji jest to pokazane i na zdjęciu w necie zauważyłem że też tak niektórzy mają. Nie wiem już z czego to wszystko wynika. Obudowa: http://static.bootic.com/_pictures/1419553/nzxt-apollo-cs-nt-apollo-s.jpg

Przy dwóch wentylatorach możliwy jest mocny szum powietrza. Zdejmij jeden wentylator i sprawdź hałas i temperatury. Często różnica między jednym a dwoma wentylatorami w temperaturach jest marginalna. 

Trudno powiedzieć dlaczego po upadku jest gorzej, może któryś wentylator się lekko przesuną i to zmieniło opór powietrza ? Gdybać można, możesz jeszcze zdjąć wentylatory i sam je dokładnie równo zamontować i sprawdzić.