wonskyy 1 Napisano 4 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Witam takie pytanie który duet szybszy w Battlefield 4 wliczając Mantle, czy Radeon pokona gf 780 ti. Reszta gier z testów wynika ze gf 780 ti szybszy czy Mantle przechyla szale? procesor taki mam więc pozostaje kwestia grafiki. Cytuj Link to post Share on other sites
k3m0t 642 Napisano 4 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Jak dla mnie brał bym gtx 780Ti. Dlaczego?? Ponieważ jedna gra nie powinna mieć znaczenia. W reszcie testów 780Ti ma przewage i kierował bym się ogółem nie jedną grą która i tak dla mnie jest skopana. Ale to już kolegi portfel. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wonskyy 1 Napisano 4 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 tak tylko chodzi o to że gdyby jakimś cudem amd się przebiło przez nvidie i Microsoft to może być więcej gier i ciekawe czy wtedy gf 780 ti nie dostanie po tyłku? Cytuj Link to post Share on other sites
eVerest 1092 Napisano 4 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 gf 780 ti nie dostanie po tyłku? GTX 780 Ti to bardzo mocna karta.Wydajności jej nie będzie brakować. Cytuj Link to post Share on other sites
muniek 4 Napisano 4 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Karty porównywalne ale osobiscie wybrałbym R9 290x .Tylko tu trzeba szukać o odpowiednim chłodzeniu bo mozna nie wytrzymać tej presji Cytuj Link to post Share on other sites
wonskyy 1 Napisano 4 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 bardziej jestem zainteresowany czy ktoś widział test z Mantle gdzie był 780 ti ja nie znalazłem choć jest już ich dużo, Ciekawi mnie czy Mantle jest wstanie pochylić zwycięstwo na stronę Radeona. Czy będzie więcej gier nie wiadomo coś będzie ale ja i tak czekam na watch dogs i wiedźmin a z tego co wiem to nvidia macza palce więc dla mnie i tak bardziej gf albo 780 albo 780 ti. Jeszcze jakby ktoś się wypowiedział o wentylatorze tym zwykłym stockowym czy jak to się nazywa , dla mnie oc nie istnieje chyba że jakieś kosmetyczne. Cytuj Link to post Share on other sites
eVerest 1092 Napisano 4 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 (edytowane) czy ktoś widział test z Mantle gdzie był 780 ti łap http://www.purepc.pl/karty_graficzne/battlefield_4_mantle_vs_directx_11_test_r9_290x_vs_gtx_780_ti Edytowane 4 Lutego 2014 przez eVerest Cytuj Link to post Share on other sites
muniek 4 Napisano 4 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 (edytowane) Jak chcesz testy to jednak poczekaj bo na pclab wyszło im całe 0.5% na plus a np na pure pc to z 60% i do tego na podobnej konfiguracji chyba. Cuda są rózne 2000 lat temu chodzili pany po wodzie wiec i to możliwe http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/chaostheory/2014/02/mantle/charts/bf4_sp_gpu_2560.png i to łap Edytowane 4 Lutego 2014 przez muniek Cytuj Link to post Share on other sites
wonskyy 1 Napisano 4 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 na purepc napisali ze nvidia jakby chciała to może wypuścić sterowniki pod Mantle , ciekawe czy ich karty mogą to wykorzystać ? no i ciekawe czy coś w ogóle zrobią bo narazie nic nie mówią, chyba dla nich było by prościej jakby Microsoft zoptymalizowany DirectX jak to obiecują od dawna i było by po sprawie, a tak to nie wiadomo co nvidia zrobi czy ma wszystkich gdzieś czy czeka i zaraz coś wymyśli. Cytuj Link to post Share on other sites
daniel 12 33 Napisano 4 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Tak samo jak nvdia z technologia tress fx w grach takich jak np. tomb raiderze Sa gry ze lepiej nvida chodzi a sa ze amd .W jednych ma wieksza przewage amd w drugich nvdia. Cytuj Link to post Share on other sites
michal07901 32 Napisano 4 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 To jest nie prawda. NVIDIA jest wydjaniejsza. Poprostu procesor ją ogranicza. Zobaczcie testy (całe) na Pclab.pl Cytuj Link to post Share on other sites
wonskyy 1 Napisano 4 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 a ma ktoś z was gf 780 lub 780 ti na stockowym coolerze? jeżeli nie bawię się w oc da się przeżyć? Do tej pory miałem windforce od gigabyte więc czy nie dostanę zawału od hałasu i temperatury? Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 4 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Referencyjne chłodzenie u NV jest całkiem sprawne, ale zakup referenta 780Ti, by trzymać go na stock'u to strata kasy. Podkręcona autorska 780-tka będzie miała zbliżoną wydajność przy niższej cenie i lepszej kulturze pracy coolera. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
remi.88 50 Napisano 4 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Ja mam 2 sztuki gtx 780ti, jeśli idzie o głośność bez OC to nie ma najmniejszego problemu. Karty nie kręcą wentyla wyżej niż na 50%i jest to lekki szum, mniejszy nawet niż moja noctua D14 na procku, z tym że temperatura nie przekracza ustawionej granicy 82 stopni, co tym kartom nie przeszkadza, bo przy tej temperaturze jest na rdzeniu ok 930-945Mhz Cytuj Link to post Share on other sites
nivr1 1 Napisano 5 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 (edytowane) To jest nie prawda. NVIDIA jest wydjaniejsza. Poprostu procesor ją ogranicza. Zobaczcie testy (całe) na Pclab.pl jak testowali na pentium 4 to oczywiście, że ograniczał //edit Nie spamuj! dad Edytowane 5 Lutego 2014 przez dadulek Cytuj Link to post Share on other sites
Wooojciech1983 854 Napisano 5 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 (edytowane) To jest nie prawda. NVIDIA jest wydjaniejsza. Poprostu procesor ją ogranicza. Zobaczcie testy (całe) na Pclab.pl Nie traktuj PClaba jako wyroczni, warto przejrzeć też testy na innych portalach, na PPC wyszły inne zależności, tam Radeon 290X z Mantle wyprzedził wyraźnie 780Ti na platformie z 4670K, osobiście bardziej ufam wynikom Pure. Chociaż PClolek testował na Win8.1 który używa znacznie mniejsza ilość graczy, a Pure na wiodącym Win7 i stąd też mogą wynikać różnice w wynikach (według lolka BF4 działa o wiele lepiej na Win8 niż 7). Natomiast co do wyboru karty miedzy tymi dwoma to i tak wybrałbym 780Ti, Mantle jest obiecujące ale na chwilę obecną nie dopracowane, ludzie skarżą się na problemy z przycięciami i z gorszym obrazem na Mantle w BF4. Edytowane 5 Lutego 2014 przez Wooojciech1983 1 Cytuj Link to post Share on other sites
muniek 4 Napisano 5 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Chociaż PClolek testował na Win8.1 któy używa znacznie mniejsza ilość graczy, a Pure na wiodącym Win7 i stąd też mogą wynikać różnice w wynikach. Ta a pclab na 8.1 to tak jakieś testy że bf4 w MP o 50 % szybszy od 7 w DX11 .Dochodzi do tego że fx i gtx to zgodne małżeństwo a radeon to tylko nałożnicą z I5 a teraz w ten trójkącik dołacza Mantle .Co to małżeństwo na wzór mułzumanów gdzie można 4 żony .Ale focus bedzie miec używanie .Teraz to już nic nie bedzie wiadomo Cytuj Link to post Share on other sites
wenflon 13 Napisano 5 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Hey.Przy procesorze i7 3770 brał bym GTX 780Ti.Matle w BF4 daje większą ilość kl/s ,ale trzeba też dodać że na tą chwilę pomimo wyższej ilości fps występują niemiłe przycięcia o,których piszą internauci Cytuj Link to post Share on other sites
sadys 116 Napisano 5 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Po 1 gdyby te karty kosztowaly tyle samo to polecilbym 780Ti ;-) Po 2 - jesli Ci sie nie pali to poczekaj na stabilna wersje sterownikow do mantle. Po 3 - jesli masz winde 7 to sklanialbym sie ku mantle ( win 7 nie dostanie zadnego nowego directxa ), jesli 8 to sprawa jest bardziej skomplikowana ;-) Cytuj Link to post Share on other sites
lebenschmerz 17 Napisano 5 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 1. Purepc testowal na windowsie 7 to jest powazny merytoryczny blad, tak na prawde bf4 ma powazne problemy z plynnoscia na tym systemie. 2. 90 fps w tescie cpu wydusili z nie kreconego i5 na 780ti, od dawna poleca sie ta karte wylacznie do podkreconych cpu. Mantle zalatwi problem slabego cpu przy 290x w tej grze ale pozostanie 10 innych dla ktorych warto podkrecic. 3. Po wlaczeniu msaa na pierwszym planie jest czysta wydajnosc graficzna, nawet na tak slabym cpu jak nie krecony i5. I na koniec; Jak na razie mantle wymaga dopracowania, spadki plynnosci sa nie do zaakceptowania pod tym API na obecnych sterownikach. Bf4 jak narazie dziala optymalnie w dx11 pod windowsem 8. Cytuj Link to post Share on other sites
muniek 4 Napisano 5 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 1. Purepc testowal na windowsie 7 to jest powazny merytoryczny blad, tak na prawde bf4 ma powazne problemy z plynnoscia na tym systemie. Mam ,gram ,nie mam . A czy poważny naet gdyby to była prawda ? Chyba wiecej ludzi ma 7 niż 8 Cytuj Link to post Share on other sites
sadys 116 Napisano 5 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 ad 1. Testowi na najbardziej popularnym obecnie systemie - nie wydaje mi sie ze to blad. Przeciez mantle tez wlaczyli na windows 7. Blad by byl jakby directa wlaczyli pod win 7 a mantle pod win 8 Cytuj Link to post Share on other sites
lebenschmerz 17 Napisano 5 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 (edytowane) Podkrecona 780 NIE bedzie miala tak dobrej kultury pracy jak referent na stockowych ustawieniach. Referent dochodzi do 55% (2300rpm) i jest tak samo cichy jak windforce x3 przy 1800-2000 rpm. Przy 70% na turbinie mozna spokojnie podkrecac, jest dosc glosno ale przy 1.163v mozna osiagnac nawet 1200 MHz jesli gpu pozwoli. Nadal 3000 rpm na turbinie oznacza jedynie glosny szum powietrza, bez odglosow lozysk, rezonansow itp ceregieli. I przede wszystkim bez piekarnika w obudowie. Arbitralne stwierdzenie, ze niereferent sprawdzi sie lepiej to bzdura. Nowy sprzet testuje sie na nowym oprogramowaniu. Rownie dobrze mogliby uzyc starych sterownikow i nie spatchowanej gry, bo wiekszosc ludzi nie aktualizuje. Jak ktos kupuje karte za prawie 3000 zl myslac o konkretnej grze to raczej nie bedzie sie pozbawial swiadomie 20-30% wydajnosci.. Edytowane 5 Lutego 2014 przez lebenschmerz 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Wooojciech1983 854 Napisano 5 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 (edytowane) Jednak większość graczy używa wiodącego systemu jakim jest Win7, tych osób nie obchodzą kompletnie wyniki na systemie którego nie używają, dlatego nie uważam testowania na wiodącym systemie za błąd, poza tym BF4 nie jest jedyną grą w jaką sie gra więc nie widzę sensu przesiadki na system który mi (większości) nie odpowiada specjalnie dla tej jednej gry. Sterowniki zawsze aktualizuje i myślę że większość też tak robi więc nie wiem skąd wziąłeś stwierdzenie że jest inaczej, tak samo z grą, oryginalny BF4 sam sie aktualizuje więc jakim cudem większość miałaby mieć nie spatchowaną wersję. Edytowane 5 Lutego 2014 przez Wooojciech1983 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 5 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Podkrecona 780 NIE bedzie miala tak dobrej kultury pracy jak referent na stockowych ustawieniach. Mam 780-tkę GHz Edition, która nawet po podbiciu o kolejne 100 MHz (łącznie 1120 bez boost) jest cicha, a temperatura nie przekracza 70 stopni. Nie doświadczam odgłosów łożysk i innych ceregieli. Arbitralne stwierdzenie, ze niereferent sprawdzi sie lepiej to bzdura. Bzdurą jest to zdanie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts