Skocz do zawartości

Recommended Posts

Quotermain,popatrz u mnie w spojler a zobaczysz identyczny zestaw.Programem Smart6  wskakuję spokojnie na 3,8-3,9.Przy karcie,którą mam gry śmigają aż miło.Wgrywałeś ostatni bios?Moim zdaniem ta płyta,choć nie nowość ale u mnie spisuje się świetnie.Bawię się w fotografię i procesor spisuje się bardzo dobrze.Też myślałem o zmianach tak jak Ty ale po przemyśleniach powiedziałem sobie: jeszcze rok.Wracając do płyty.Zacząłem jako laik bawić się niedawno w podkręcanie i powiem jedno.Trudno tę płytę spalić.Ma dobre zabezpieczenia i dual bios co parę razy mnie ratowało z głupich decyzji.

Pozdrawiam

Jeszcze jedno.Przy kręceniu procka smartem6 trzeba wyłączyć w biosie turbo boost i xmp w pamięciach jeśli masz.....

Edytowane przez jarrino

Nawet po oc nie ma szans dogonić haswella starym i5/i7 1 generacji. Sam się przesiadłem z i5 760 (po oc) na i7 4770k i różnica jest spora. Inna sprawa w grach nie będzie identycznej różnicy, w grach z naciskiem na gpu różnice będą małe, ale gdy cpu jest ważne, sporo. Nowszy procesor zwyczajnie jest w stanie utrzymać wyższy średni/minimalny fps, co ma znaczenie.

Jednak powiedz mi czy zmiana CPU dla powiedzmy 10kl's jest warta wydania prawie 1500zł?

(po sprzedaży za realną cenę starego zestawu sprzeda może za 550zł/600zł)

to prawie 1000zł dla 10/15kl's (bo więcej nie będzie)

A do autora. Powiedz nam ile z niego wycisłeś! :)

• Popieram 1

Prawda jest taka, że to dobry moment na sprzedaż takiej platformy póki jest coś warta. Za kolejny rok czy miesiące ludzie będą wyprzedawać coraz nowsze modele procków, a cena starszych modeli będzie spadać. Może sobie ktoś wywalić cenę z kosmosu, ale wątpię czy znajdzie kupca. Czy się opłaca? praktycznie nigdy się nic nie opłaca kupować, ale i tak wszyscy raz na parę lat modernizujemy sprzęt. Na upartego nadal by się grało na core2duo.

Ale z core2duo wymiana nam daje bardzo dużo, a z i7 już nie koniecznie...

Duo ma 2 rdzenie a i7 cztery :) Jest ogromna przepaść wydajnościowa między 4 gen a 1 gen. Czwarta jest lepsza o conajmniej 30-40%.  Teraz generacje starsze niż 2 tanieją bardzo szybko. Za swój zestawik powinieneś z ~600 zł otrzymać( płyta+ proc)

Powiedz co robisz na tym kompie. Jak grasz to ja bym sie zastanowil. Wykrecic ile sie da i zobaczyc. Ja tam wole zjechac troche z ustawien niz wywalac minimum 1000pln na te pare fps i "ultra granie" .

Procka podkręciłem bez problemu, bez zmiany napięcia na 3,8 Ghz. Co ciekawe testyjuąc ssd w programie AS SSD po podkręcaniu procka wydajnosć dysku znacząco wzrosła dla próbki 4K

Chciałem zmienić platformę, ponieważ nie mam na płycie Sata III ora usb. 3.0. I najważniejsza rzecz czy ten procek po podkręceniu do 3,8 Ghz nie będzie wąskim gardłem dla GTX 770 ??