Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nigdy bym nie pomyślał, że będę zwracał się do kogoś o pomoc z uruchomieniem komputera...

Jednak sam sobie nie pomogłem, internet również nie doradził, a sam się przecież nie naprawi.

Może przedstawię na początku całe zdarzenie. Otóż, aktualnie zajmuje się przerabianiem starego Powermaca G5 pod standardy normalnych komputerów i całego go moduję. Potrzebne były mi wszystkie wymiary pod rozstaw śrubek i wycięcie zaślepki na tylny panel, więc postanowiłem użyć swojego P75 Pro3. Wyjąłem normalnie (co robiłem zresztą niezliczoną ilość razy), a po skończonych przymiarkach tylko przykręciłem zostawiając kabelki na później. Jednak dziś naszła mnie chęć na postrzelanie do znajomych i sprawdzenie nowego Mantel w BF4. Nacisnąłem Power i nic, nie uruchomiła się. Zaglądam do środka - 24pin i 4pin niepodłączone. No dobra, ok. Wsadziłem, odpala się, lecz grafa powoli się wyłącza (cały czas czarny ekran na monitorze). Cholera, o co chodzi?! No to odpiąłem wszystko, podłączyłem znów (nawet panel I/O), startuje i znów czarny ekran. Wyjąłem baterię na kilka minut, wsadziłem i znowu nic. Dodam jeszcze, że co 2-3 razy dzieje się tak, iż grafa włącza się, a po chwili wyłącza. Jak załączy, to chodzi na 100%. Oczywiście wszystkie dyski, wentyle na procku i w budzie chodzą.

Pomóżcie przyjaciele...

Edytowane przez iDaft

Jakieś 3 miesiące temu składałem znajomej komputer, wszystkie części nowe prosto ze sklepu.

Podczas instalacji windowsa obraz zrobił się czarny, a wszystko inne działało nadal, okazało że grafika padła mimo że nie było czuć od niej żadnej spalenizny. Po włożeniu swojej grafiki wszystko działało dalej.

Kilka lat temu w moim Radeonie zmieniałem chłodzenie, po ponownym włożeniu karty do gniazda też był czarny ekran. Okazało się dosłownie minimalnie karta nie weszła w gniazdo pomimo zatrzaśnięcia się klipsu zabezpieczającego przed przypadkowym wypadnięciem karty.

Tak jak najbardziej jeśli okaże się że to wina grafiki, ja po odesłaniu grafiki która spaliła się przy instalowaniu windowsa dostałem całkiem nową sztukę dokładnie była to karta HD7850 2gb ram chyba asua

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Witam ponownie,

Oddałem kartę na gw w marcu, dzisiaj przyszła, ale okazało sie, ze w gb zrobili to na odwal i jej nie wziąłem... Jednakże mam teraz obok siebie jakieś dwie stare karty z pasywnym chłodzeniem. Żadna po włożeniu do pc nie działa - uruchamia komputer, kręcą sie wentyla na cpu i w budzie, ale obraz sie nie pokazuje i komp sie wyłącza. Potem znowu włącza i wyłącza - tak w kółku. Co jest przyczyna?

Kolego kup sobie izopropanol , pędzel szerokosci 1cm z twardym włosem i porządnie wyczyść gniazdo pciex16.

Ewentualnie sprawdz jeszcze styki tam. czy ktoryś jest nie kompletny, dociśnij karte troszkę mocniej :D

Można też na spokojnie popatrzeć jeszcze na podłaczenia kabelków bo rutyna gubi, niewiem jak u ciebie ze składaniem i innymi rzeczami ale mniejsza o to.

Pozdrawiam

Odinstalowałeś sterowniki ze starej karty?

Gdybym tylko mógł... Karta padła nagle.

Próbowałem podlaczyc tez nowy, prosto z pudełka modularny BQ i zero efektów. Także to chyba nie dotyczy zasilacza.

Kolego k3nsky jak nie wiesz to nie wprowadzaj ludzi w błąd, jeśli karta ,płyta i pozostałe podzespoły są sprawne to obraz pokaże się bez sterowników, bez systemu, a nawet bez dysku twardego. Sterowniki ładują się dopiero po wczytaniu systemu, tak więc sam bios, uefi nie potrzebują żadnych sterowqników.

Edytowane przez kosmita

Włączyłem raz, a pózniej jak na filmiku.

P75 Pro3, PCI-E X16

Karta nawet nie mam pojęcia jaka dokładnie, w morelach dali mi jedyna jaka mieli (prawdodpobnie jest to Radeon z serii 3xxx). Mam jeszcze druga, tez nie mam pojęcia jaki to model:

http://img.tapatalk.com/d/14/04/11/sugebyhy.jpg

Edytowane przez iDaft

Spróbuj włożyć kartę gniazdo wyżej, chociaż nie wiem czy to coś da.

k3nsky wreszcie coś ciekawego napisał ! bo takie pierdoły pociska że szok, tu nie chodzi o spróbuj tylko włóż kartę w ten wyższy slot bo jest on podstawowy.

Napisz jakie objawy po zmianie, zapytam jeszcze? karty na pcix wkładasz czy może jakieś starsze standardy ?

Gniazda podobne ale pinów więcej tudzież mniej :D

Jaki directx masz wgrany?

Komp sie uruchamia na monitorze ciemno a ty z dx wyskakujesz ?, no stary

• Popieram 1

k3nsky wreszcie coś ciekawego napisał ! bo takie pierdoły pociska że szok, tu nie chodzi o spróbuj tylko włóż kartę w ten wyższy slot bo jest on podstawowy.

Napisz jakie objawy po zmianie, zapytam jeszcze? karty na pcix wkładasz czy może jakieś starsze standardy ?

Gniazda podobne ale pinów więcej tudzież mniej :D

Komp sie uruchamia na monitorze ciemno a ty z dx wyskakujesz ?, no stary

To miał być hejt, bo nie rozumiem? Staram się pomóc na wszelkie sposoby, nie mam tego komputera koło siebie i od razu nie powiem o co chodzi...

Karta jest włożona w najwyższy slot. To sa karty na pci-e normalnie.

DirectX najnowszy, gdybym miał możliwośc w ogóle wejścia w bios, to wgralbym starszy.

Zidentyfikowalem karty - jedna to GF7600 od GB, natomiast druga 8600GTS.

Edytowane przez iDaft

Tnttbb przyznaję Ci rację.Coś dzisiaj ze mną nie tak.Przeczytałem wszystko jeszcze raz i wniosek jest tylko jeden.Wszystkie karty są uwalone.Pomyślałem tak jak doczytałem,że z kartą od kolegi ruszyło.To chyba wniosek prosty.....

Edytowane przez jarrino

Miałem podobny problem. Ale u mnie winny był procek . A bez grafiki próbowałeś ? Czy sprzęt nie pozwala?.

Widać na filmie że karta startuje więc moim zdaniem winna zasilania, czy jak kolega wkładał kartę to zobaczyliście że działa i tyle, czy trochę komputer pochodził?

w poście się nie pojawiło ale może warto spróbować -wymień baterie :D może coś da

nie to nie może być wina karty jak patrze po filmie - jak komputer nie działa zobacz może masz ten sam dziwny przypadek co ja. Opisze go sam oceń i zobacz czy warto sprawdzać. zakupiłem nową obudowę wyjąłem części. płytę główną z założonym boxem bo po co odkręcać :D, zasilacz itp. bo włożeniu do nowej budy ten sam problem. Pojechałem na giełdę komputerową. Rozebrałem cały komputer z chłopakami wsadzaliśmy z wszystko co mieli :D. Po pewnym czasie stwierdzone że żadna karta graficzna nie działa więc zobaczymy płytę, po kolei odkręcamy box wyjmujemy procek a tu w socecie jednego pina brakuje jak by zniknął nic nie powyginane tylko jednego brak. Sprawa wyjaśniona dlaczego nie działał tylko niech ktoś mi napisze jakim cudem to się stało  :roll: