Pitbull 0 Napisano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Witam. Zastanawiam się, których sterowników z tej listy nie warto instalować: http://i.cubeupload.com/hDQfa2.jpg Na pewno muszę zainstalować: Sterownik audio Realtek High Definition Sterownik INF Sterownik Lan ASMedia SATA3 Driver Sterownik Intel USB 3.0 Sterownik VGA (domyślam się, że są to sterowniki do zintegrowanej grafiki, jeśli używam oddzielnej karty [GTX 780] mimo to instalować?) Co z resztą? Sterownik Intel Management Engine Intel Rapid Start driver Intel Smart Connect driver AppCharger Sterownik Intel Rapid Storage Technology and utility Nie chcę syfić systemu niepotrzebnym badziewiem. Z góry dziękuję za pomoc, Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
Czarnoskrzydly 25 Napisano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 To już są jakieś dodatkowe bajery , ja bym nic z tego nie instalował. Cytuj Link to post Share on other sites
kamil_18_19 499 Napisano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Resztę też musisz zainstalować, możesz sobie tylko odpuścić AppCharger no i VGA bo to integra. Bo inaczej będziesz miał znaki zapytania To już są jakieś dodatkowe bajery , ja bym nic z tego nie instalował. Bajer to tylko App a reszta to normalne sterowniki. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 (edytowane) Intel Management Engine - Zdalny pulpit. Narzędzie dla administratorów sieci komputerowych. Intel Rapid Start driver - ma za zadanie wybudzenie komputera z głębokiej hibernacji w niespełna 6 sekund. Intel Smart Connect driver - służy do automatycznych aktualizacji w czasie rzeczywistym danych użytkownika zgromadzonych w Internecie np. na kontach pocztowych, na portalach społecznościowych itp. Działa również gdy komputer znajduję się w stanie wstrzymania - wybudza się z niego na czas aktualizacji po czym ponownie "zasypia". App Charger - wg producenta ten soft ma powodować szybsze o 40% ładowanie baterii do urządzeń przenośnych np. iPod, iPhone, iPodTouch nawet wtedy, gdy komputer przejdzie w tryb hibernacji, Suspend to RAM (czyli uśpienie wszystkiego prócz zgromadzonych danych w kościach RAM), w stan czuwania lub gdy jest wyłączony. Intel Rapid Storage Technology - instalowanie tego ma sens głównie wtedy, gdy w komputerze pracuje więcej niż jeden dysk twardy. Funkcja optymalizuje ich pracę tak aby zwiększyć wydajność oszczędzając przy tym energię elektryczną i oczywiście chroni przed utratą danych. Patrz: macierz RAID. Edytowane 26 Stycznia 2014 przez Marqvs Cytuj Link to post Share on other sites
IronFe 221 Napisano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 (edytowane) @UP Co do Intel Rapid Storage Technology to jego trzeba instalować jeśli ma się dysk ssd przyspieszy zapis i odczyt. W niektórych przypadkach dopiero po jego zainstalowaniu włącza się TRIM Edytowane 27 Stycznia 2014 przez IronFe Cytuj Link to post Share on other sites
jeomax.co.uk 173 Napisano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 (edytowane) ASMedia SATA3 driver - to niepotrzebne pewnie, nawet mozesz wylaczyc kontroler w BIOSie. Przeciez bedziesz podlaczal wszystko do kontrolera Intela (szybszego), czyz nie ? Sterownik VGA - niepotrzebny. Rapid Storage & Utility - niepotrzebne. Masz RST w OROMie, to tylko update i utility, zupelnie nieprzydatne. Niektorym poprawia (pewnie tym, co nie maja OROMu, jakies lapki itp), ale niektorym pogarsza start systemu. CO do osiagow - nie powinno byc zmian, bo wszystko masz w OROmie, a widnowsowe sterowniki AHCI chodza dobrze. SMart Connect i APpCHanger - kolejne, niepotrzebne bajery. Edytowane 27 Stycznia 2014 przez jeomax.co.uk Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 (edytowane) ASMedia SATA3 driver - dodatkowy niezależny od Intela kontroler Serial ATA tajwańskiej firmy ASMedia Technology Inc. Nie zalecam instalować, jest mniej wydajny od Intela o około 20-25%: http//www.guru3d.com/articles_pagesprinter/corsair_neutron_and_neutron_gtx_ssd_review,7.html są problemy podczas kopiowania danych np. może uszkadzać MFT i chyba nie obsługuje RAID. A ja odkryłem, że do ukladu Realteka ALC1150 są dwa różne (?) sterowniki (tu: Win 8.1 64-bit) Audio Realtek High Definition wersja:6.0.1.7004 ze strony ASRocka 500 MB po rozpakowaniu (!) - co tam jest napchane? i Realtek High Definition Audio Codecs wersja 2.73 ze strony Realteka 255 MB po rozpakowaniu. Co powiecie na to? Edytowane 27 Stycznia 2014 przez Marqvs Cytuj Link to post Share on other sites
Pitbull 0 Napisano 30 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Zdążyłem już niestety zainstalować ten ASMedia SATA3 Driver zanim przeczytałem, że nie warto. Wyłączyłem już to w BIOSie, czyli wszystko powinno być OK? Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Dlaczego niestety? Odinstaluj i po kłopocie:) Cytuj Link to post Share on other sites
steel116 169 Napisano 3 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Również jestem posiadaczem tej płyty Czyli wychodzi, że tylko powinienem zainstalować Audio, INF, Management Engine, Rapid Start, usb, lan jesli dobrze dedykuje? ;d Cytuj Link to post Share on other sites
s2awek 53 Napisano 3 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Przez ktoryś z sterowników dyski wyświetlają mi się w TRAY-u jak podpięty pendrive.. i pisze że mogę je odłączyć płyta ASRock Z77 Extreme 4 , to przez stery od usb 3.0 ? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts