Skocz do zawartości

Problem z płytą Asrock Z87 Extreme 6/AC

Recommended Posts

Witam

Kupiłem nową płytkę Asrock Z87 Extreme 6/AC i do niej i5 4670K. Poskładałem wszystko, włączam przycisk zasilania i chodzą tylko wszystkie wiatraki. Nawet wyświetlacz kodów błędów nic nie wyświetla. Płyta wydaje się być martwa. Czym to może być spowodowane? Jeśli by coś było z procesorem, pamięciami to powinien być wyświetlony chyba kod błędu a u mnie nic nie wyświetla się! Jakby płyta nie była podpięta do prądu.

Pzd.

Zasilanie podłączone oczywiście. Dodatkowo jak odpalę kompa to dysk twardy taki dziwny dźwięk wydaje, takie tykanie, jakby prądu miał za mało. Dziwne to ale nie jest to problem z zasilaczem (Fractal Integra R2) bo podłączyłem kable pod starą płytkę (Asrock 970 Extreme 3 z Phenomem II x4) i wszystko działa. Dysk twardy również.

Wygląda na to, że chyba płytę martwą dostałem. :(

Jeszcze takie pytanko, czy jeśli byłby to problem z procesorem albo z soketem np. wygięte piny czy coś w tym stylu to płyta powinna się chyba uruchomić i wejść do biosu albo przynajmniej pokazać mi jakiś kod błędu na tym wyświetlaczu?

Zauważyłem kolejną ciekawą rzecz, z dwóch wiatraków przy moim chłodzeniu działa tylko jeden. Chyba coś jest nie tak z zasilaniem.

Edytowane przez stasimon

Wszystko wyglądało ok na płycie. Zresztą nawet gdyby piny były wygięte jakoś to sama płyta powinna się raczej uruchomić i wyświetlić błąd jakiś a ta wygląda jakby miała skopaną sekcję zasilania stąd martwy drugi wentyl procesora. Najgorsze jest to, że amazon nie ma płyty na stanie i na wymianę będę czekał ponad półtora tygodnia! :(

Zauważyłem, że po wyjęciu karty graficznej (Nvidia GTX 660 Gigabyte) płyta się normalnie uruchamia. Dziwne bo karta jest sprawna i na poprzedniej płycie pod AMD nie było problemów. Zasilacz chyba wystarcza i na poprzedniej płycie działa ok (Fractal Integra R2 750W)

Ciężko zdiagnozować co jest nie tak z tą płytą lub z czymś innym?

Edytowane przez stasimon

Zasilacz mam od lipca. Jeśli podepnę go pod starą płytkę Asrock 970 Extreme 3 z Phenomem II x4 965 BE podkręconym na 4.0 z tym Gtx 660 to wszystko działa, zero problemów. Karty nie przekładałem do innego portu bo to i tak nic nie da. Płyta bez karty potrafi się raz uruchomić po czym wyłączę kompa, uruchomie go za pare minut i znowu nie działa. Wypinam kabel od zasilacza na parę minut i czasem to pomaga a czasem uruchamiam po kilka razy zanim płyta zaskoczy. Płyta działa, wyłączę kompa, podpinam jeden wiatrak pod nią i znowu nie działa. Po kilkukrotnym uruchamianiu i wyłączaniu potrafi się uruchomić z tym wiatrakiem. Jak się nie uruchamia to kręcą się same wiatraki i to nie wszystkie. Kręcą się te od obudowy i np. 1 od procesora. Albo na procesorze stoją a kręcą się te od obudowy tylko. Dziwne to jest i to bardzo.

Mam podobny problem. Na 99% walnięta sekcja zasilania w Extreme ale 4. Być może zimny lut powoduje, ze gdzieś nie łączy ale ustalić gdzie to jest bardzo trudno. :( Coś te płyty ASRocka dają ciała a przecie tanie nie są.

Edytowane przez Marqvs

Wszystko wyglądało ok na płycie. Zresztą nawet gdyby piny były wygięte jakoś to sama płyta powinna się raczej uruchomić i wyświetlić błąd jakiś a ta wygląda jakby miała skopaną sekcję zasilania stąd martwy drugi wentyl procesora.

Zupelnie bledny wniosek. Socket ma 1150 pinow, a Ty sobie obstawiasz, ze niewygiete sa akurat te, ktore podaja zasilanie na procesor ??

AKurat w tym przypadku na 99% bedzie to inna usterka, ale piny zawsze warto sprawdzic, chocby przy okazji przesadzenia (reseat) procesora. W niektorych plytach to pomaga - jakosc podstawki, niestety.

Skoro mozesz odpalic kompa bez grafiki, to sprawdz, czy ma najnowszy BIOS.

BTW, juz pisalem o tym - wiatraki to w Holandii, a w kompach - wentylatory. Dac obrazek porownawczy ? ;-)

Edytowane przez jeomax.co.uk
  • 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Heja, w poniedziałek przyszła do mnie płyta Z87 Extreme 3 i miałem podobny problem, próbowałem wszystkiego , zmieniałem pamięci , procesor ze swojego kompa,zasilacz Corsair 800W model CMPSU-800GEU, obecnie jest OCZ 550W, zewnętrzbną grafikę HD7770 i nic.W końcu zadzwoniłem wczoraj do sklepu, powiedziałem w czym problem i powiedzieli ,że może być to problem z sekcją zasilania lub zasilaniem płyty i kazali mi ją odesłać na gwarancję. Ciekawe jak długo będę czekał?

Witaj jakiś tydzień temu przerabiałem ten temat u Kolegi Złozył zestaw właśnie Asrock Z87 Extreme 6/AC i prockiem I7 4770K zasilacz miał Seasonik KM 750W Ram Gskila ale mniejsza o reszte podzespołów identycznie płyta się zachowywała Czyli nie można było uruchomic brak błedów na wyświetlaczy Kręciły sie 'śmigiełka" Wentylatorów Szybka reklamacja i wczoraj przyszła nowa juz sprawna. W protokole napisane było że Sekcja zasilania uszkodzona brak mozliwości naprawy wymina na nowa płyte  Nowa działa w 100% więc szybko reklamuj bo po co się meczyć