Skocz do zawartości

Zepsuta sekcja zasilania (?)

Recommended Posts

Witam, komputer mam już jakieś 4 lata i zawsze wszystko działało, ostatnio zmieniłem nawet grafikę i zasilacz - wszystko śmigało bardzo pięknie. Wczoraj podczas pracy na komputerze(pisałem sobie dalszą część mojego programu) postanowiłem sobie zrobić przerwę i poszedłem gdzieś tam po coś tam(na ok 20 minut, PCet byłą włączony). Gdy wróciłem komputer był wyłączony i nie chciał się włączyć. Odłączyłem go od zasilania i próbowałem włączyć ponownie - jedna kontrolka od wlączania migałą tylko ale komputer się nei włączył. Zacząłem od zmiany zasilacza na stary(troche słaby ale działa: Qoltec 520w) ale na nim było to samo. Więc wyjąłem wszystkie podzespoły z obudowy i położyłem je sobie gdzieś tam przy czym płyte główną gołą(z procesorem tylko) podłączyłem do zasilacza(be quiet 450w 80+ bronze) i dzieje się to samo: komputer się włacza dosłownie na 1/4 sekundy po czym się resetuje sam i znów na 1/4 sec i wyłącza. Sądzię, że jest jakieś zwarcie na płycie lub też "poszła" sekcja zasilania. Wszystkie wentylatory itp są odłączone...

PC:
-msi p55-cd53
-intel i5 @750 2.66~3.2ghz
-gigabyte gtx 770
-be quiet: BQ SU7-450w

-2x4gb corsair vengeance 1600mhz(9-9-9-24)
-no i dwa dyski(750gb i 1tb, wd green/seagate

Nie mam gdzie sprawdzić procesora(czy też nie poszedł przy sekcji zasilania) więc troche kłopot. Socket 1156 też już dawno jest "nie na czasie" więc w sklepie raczej nie dostane nowej płyty, na allegro znalazłem MSI p55-gd 80 za 370zł(+20zł przesyłka, wiem, że ta płyta jest lepsza od tej co miałem). Czekam na porady co do mojego kłopotu bo może ktoś miał coś podobnego i może mi to pomoże : )

@: Dodam, że oba zasilacze są sprawne(w innym pcecie działają bez problemu + tak samo jak hdd/ram i gpu).

Edytowane przez Takidamian

Do BIOSu wejść nie możesz, tak?

Płyty rzadko się psują. To może być CPU lub RAM. Reset biosu i spróbuj uruchomić z jedną kością, w odpowiednim slocie.

Oczywiście z GPU.

EDIT:

A jak wyglądają kondensatory przy sekcji zasilania, czy nie są "spuchnięte", to by oznaczało śmierć płyty.

Edytowane przez Blue PiK

Dziękuję za porady ale prosiłbym też o czytanie moich postów : )
jeszcze raz:
Wszystkie podzespoły(cooler, gpu, ram, hdd, dvd i wszelakie wentylatory są ODŁĄCzONE). Płyta główna leży na dekturce i do niej jest połączony zasilacz, w sokecie znajduje się zainstlaowany cpu. Po naciśnięciu guzika POWER na mobo "zestaw" włącza się na 1/4 sekundy po czym się resetuje i nic więcej.

Edytowane przez Takidamian

@: UP: treść o tym, że wszystko jest odłaćzone jest w pierwszym poście nawet ale dobra już : )

Co do CPU - troche dziwi mnie fakt, że płyta się resetuje nawet bez procesora, nie wiem czy dobrym wyjściem jest wsadzienie do niej jeszcze innego procesora. Najchętniej bym sprawdził procesor w innej płycie ale takowej nie mam...

Coś ci powiem. Te beep code jest dobre jak nie ma awarii, Dopiero, z POST code indicator, który mam na swojej płycie, mogę odczytać i sprawdzić co jest nie tak. Pewnie nie wiesz co to, dam screena EVGA x79 DARK

http://www.overclockers.com/wp-content/uploads/2013/08/evga-x79-dark-16-300x156.jpg 

Tak nie wiem co to jest ;) Super że mi to wytłumaczyłeś ;)

Bez podłączonych RAMów  i procka jak chcesz uruchomić PCeta? A bez GPU co zobaczysz na monitorze?

To teraz ja Ci wytłumaczę że nie chciał uruchomić komputera tylko sprawdzić beep code. Przy sprawnej płycie jest szansa na sygnalizowanie braku urządzenia które wpięte powoduje awarię i brak jakichkolwiek beep kodów. Twój post code indykator nic by tu nie zdziałał skoro nie rozpoczyna się procedura post.

Dziękuję za porady ale prosiłbym też o czytanie moich postów : )

jeszcze raz:

Wszystkie podzespoły(cooler, gpu, ram, hdd, dvd i wszelakie wentylatory są ODŁĄCzONE). Płyta główna leży na dekturce i do niej jest połączony zasilacz, w sokecie znajduje się zainstlaowany cpu. Po naciśnięciu guzika POWER na mobo "zestaw" włącza się na 1/4 sekundy po czym się resetuje i nic więcej.

Bez pamięci RAM nie uruchomisz płyty głównej. Podłącz następujące podzespoły do płyty : zasilacz, RAM, procesor  + ewentualnie grafikę jeśli w procku nie ma zintegrowanej i zobacz jaki będzie efekt.

Edytowane przez MSI Team

Dzięki za rady wszystkim. Co do mojego połączania gołej płyty chciałem zobaczyć czy zachowa się inaczej(tudzież sygnalizowałaby brak ramu przykładowo) a ona tak czy siak resetuje się po 1/4 sekundy i efekt jest taki sam. Wszystkie inne podzespoły(tak jak: hddx2, ram, gpu i dvd w drugim pececie działają bezproblemowo, zasilacze też).

pisales ze odlaczyles 4pinowe zasilanie od procka podlacz je i jesli plyta dalej nie bedzie dawac zadnych oznak zycia przez buzer (glosnik) zadnych sygnalow dzwiekowych ze brak ramu grafiki to mobo bedzie uwalone. W swojej karierze overclockera spalilem 2 plyty ( jedna zapialila sie zywym ogniem) ale nigdy nie procesor :) grafika tez moze byc przyczyna nie odpalenia plyty glownej ale tylko wtedy gdy po jej odlaczeniu bedziesz mial sygnal z buzera ze jej brak. a czy przy probie uruchomienia wachales plyte ?? wiem smiesznie to brzmi ale czasem swad jest oznaka uszkodzenia :)

Edytowane przez trybcio86
  • Popieram 1

Twój post code indykator nic by tu nie zdziałał skoro nie rozpoczyna się procedura post.

Bzdura.

Post code indykator monitoruje wszystkie debug table od włączenia PC-ta i zatrzymuje się na błędzie.

Właśnie pokarze czego dotyczy błąd. W moim przypadku opisanym na forum EVGA miałem kod 19. Padł procek. To wszystko na ten temat.

Dzięki za rady wszystkim. Co do mojego połączania gołej płyty chciałem zobaczyć czy zachowa się inaczej(tudzież sygnalizowałaby brak ramu przykładowo) a ona tak czy siak resetuje się po 1/4 sekundy i efekt jest taki sam. Wszystkie inne podzespoły(tak jak: hddx2, ram, gpu i dvd w drugim pececie działają bezproblemowo, zasilacze też).

Moim zdaniem to proc. Kręciłeś i padł. Tak jak napisał trybcio spalona płyta "śmierdzi" lub jak ja napisałem puchną kondensatory.

pisales ze odlaczyles 4pinowe zasilanie od procka podlacz je i jesli plyta dalej nie bedzie dawac zadnych oznak zycia przez buzer (glosnik) zadnych sygnalow dzwiekowych ze brak ramu grafiki to mobo bedzie uwalone. W swojej karierze overclockera spalilem 2 plyty ( jedna zapialila sie zywym ogniem) ale nigdy nie procesor :) grafika tez moze byc przyczyna nie odpalenia plyty glownej ale tylko wtedy gdy po jej odlaczeniu bedziesz mial sygnal z buzera ze jej brak. a czy przy probie uruchomienia wachales plyte ?? wiem smiesznie to brzmi ale czasem swad jest oznaka uszkodzenia :)

No własnie płyta zachowuje się ciągle tak samo(czy z zasilaniem 4pinowym czy nie, czy z innymi podzespołami czy też nie - równiez bez procesora "działa" tak samo). Wąchałem już nie raz : D

Bzdura. Post code indykator monitoruje wszystkie debug table od włączenia PC-ta i zatrzymuje się na błędzie. Właśnie pokarze czego dotyczy błąd. W moim przypadku opisanym na forum EVGA miałem kod 19. Padł procek. To wszystko na ten temat

Ty myślisz ze jak u ciebie tak było to będzie u każdego ? Jeśli płyta jest fizycznie uszkodzona to zarówno beep code jak i numery błędów przez debuger na PCI mogą się pojawić ale wcale nie muszą. Prosty przykład, padną stabilizatory napięcia i płyta nie będzie miała zasilania. Nie ma zasilania nie ma błędów bo płyta jest martwa. Błąd procesora można tym wykryć ale również i procedura post powinna się rozpocząć aż do momentu identyfikacji cpu. Jeśli płyta jest całkowicie martwa to nie ma szans na żadne błędy. Tylko aby to sprawdzić trzeba spróbować, jeśli po włączeniu samej płyty bez CPU reakcją był by beep code na niemożliwe zidentyfikowanie cpu to wiadomo że na 99% problemem jest cpu. Dlatego nie wiem skąd twoje zdziwienie że próbował włączyć "gołą" płytę.