Skocz do zawartości

Black Pearl Aquarius - Chantaz

Recommended Posts

Cześć i czołgiem,

Nadeszła pora i na mojego mini workloga, ponieważ nadciągają zmiany. 

Zmiany nie tyle w w samym sprzęcie ale i estetyce, a to dlatego iż Czarna Perła wypływa z portu.

http://images.wikia.com/pirates/images/archive/6/60/20111020200643!Black-pearl.jpg

Po wielu za i przeciw postanowiłem zwodować R4'kę. LC zawsze było jakoś nie tyle moim marzeniem, ale czymś czego zawsze chciałem spróbować.

Zaczynałem od AiO (H60, H80i, H100i, Kuhler 620) ale postanowiłem w końcu postawić na wodę z prawdziwego zdarzenia.

Dysponuję następującym sprzętem :

I5-3570k 

Asrock P67 Pro 3

MSI GTX 680 OC

Thermaltake Smart SE 530W  

2x 4GB Corsair Vengeance 1600

Define R4 Black Pearl 

Procek stabilnie pracuje na 4,5 ghz ale podejrzewam, że prosi się o troszkę więcej. Grafika również będę podkręcał aby osiągnąć jakieś korzyści. Na stockowym chłodzeniu poszła już troszkę w górę ale jednak temperatury przeszkadzają.

Plany na najbliższy czas : 

1. Zwodowanie całości, w tym instalacja bloku na GTXie. (sprzęt już do mnie jedzie)

2. Wymiana kabli sata (sprzęt już do mnie jedzie)

3. Zainstalowanie nowych taśm led (również w drodze)

4. Zaprowadzenie jeszcze większego porządku w obudowie.

5. Przemalowanie nieużywanych wentylatorów 120 mm do chłodnic

Z czasem :

Oploty na kablach.

Układ LC zawiera :

2x Chłodnice 240 (Nexxos i Coolgate HD)

1x Blok CPU (EK Supremacy)

1x Blok GPU (Watercool Heatkiller)

1x Pompka (EK-DCP 4.0)

1x Rez (EK DCP.40 X-Rez)

Całość będzie w kolorze... uwaga... niebieskim  :D  Taki niepopularny, że hej. Ale myślę, że będzie to jakoś razem wszystko wyglądać :)

A na koniec zdjęcie, z gwiazdą wieczoru - BOXEM!

http://i40.tinypic.com/149387p.jpg

To jest autentycznie chyba drugi raz w moim życiu kiedy siedzę na boksie. Boje się cokolwiek odpalić :D

Planowane dostawy większości sprzętu : przed końcem tygodnia

Planowany czas montażu : weekend :)

PS. Chciałbym podziękować Biafrze, Jackowi oraz Natsu za wszelką pomoc udzieloną mi w sprawie LC :)

Edytowane przez Chantaz
  • Popieram 1

Z pierdołami typu złączki, płyn itd wychodzi coś koło ~8 stów.   :o

Miałem trochę pecha z pompką i rezem, bo trafiłem na okres kiedy EK wycofało z dystrybucji DCP 4.0 + REZ kombo i zastąpili to nową wersją reza (o nazwie X-Res), to z kolei spowodowało wzrost ceny zestawu o 50 zł i brak tego produktu w Polsce.  :/  Stąd opóźnienie w robieniu projektu niestety. 

Jak ktoś będzie składał zestaw przez dłuższy czas i wyhaczy używki , to koszt zestawu na pewno spadnie.

Natomiast koszty można mnożyć i mnożyć, bo coś jest lepsze, ładniejsze, bardziej dostępne :<  :menda:

Kurier przyjechał  :menda:

http://i42.tinypic.com/110lve8.jpg

Edytowane przez Chantaz
  • Popieram 2

blablablabalba

Kurier przyjechał  :menda:

blablablablabal

Jak ja bym już chciał żeby blok gpu zawitał do mnie, ale typowi nawet dupska nie chce się ruszyć i nadać go od poniedziałku ...

Edytowane przez PatrykT

Nowa mobo już podpięta, kable ułożone na nowo, miejsce pod instalacje sprzętu gotowe :)

Mała zmiana co do bloczku CPU, zamiast 

http://www.ekwb.com/shop/media/catalog/product/cache/1/image/5e06319eda06f020e43594a9c230972d/e/k/ek-supreme_ltx_csq_cp_detail_800_1.jpg

Będzie coś lepszego czyli :

http://www.ekwb.com/shop/media/catalog/product/cache/1/image/5e06319eda06f020e43594a9c230972d/e/k/ek-superemacy-clean-csq_cp_front_800.jpg

Z Angelą wynikła nie miła sytuacja odnośnie sprzętu EK, nie wiem czyja wina dokładnie, w każdym bądź razie dzięki nim zmarnowałem tydzień bo wolą okłamywać klienta, niż powiedzieć jak jest... A nie przepraszam, to EK ich okłamało  :rotfl:

Będą też nowe nabytki czyli : 

http://content.hwigroup.net/images/products/xl/049531/noiseblocker_nbblacksilentfan_xl1_120mm.jpg

Standardowo Cooling.pl i Morele.net - obsługa na najwyższym poziomie :) Jutro (jak dojedzie dwóch kurierów) montowanko.  :D

• Popieram 1

Myślałem, niestety w R4 jest za mało miejsca na długość i szerokość. O ile z długością można pokombinować poprzez całkowite wycięcie górnych półek na napędy, o tyle z szerokością już nie bardzo (radiatory na mobo i ramach). Nawet głupie H100i musiało być przesunięte.

• Popieram 1

Myślałem, niestety w R4 jest za mało miejsca na długość i szerokość. O ile z długością można pokombinować poprzez całkowite wycięcie górnych półek na napędy, o tyle z szerokością już nie bardzo (radiatory na mobo i ramach). Nawet głupie H100i musiało być przesunięte.

A patrzyłeś na wersje slim 29mm grubości? Razem z wentylatorem wychodzi 54mm

szerokość? 240 i 360 ma taką samą szerokość...

Tam jest przesunięcie (widziałem tylko na zdjęciach) ale po długości po usunięciu zatok powinna wejść 360?

Mylę się? Poprawcie.

Edytowane przez Azarus

Po usunięciu zatok owszem wejdzie ale nie mam gdzie dać napędu oraz kontrolera do wentylatorów. Nawet 280 na front ma problemy, ta buda po prostu nie jest stworzona do takich buildów. 

A też nie chce jej demolować, bo za jakiś czas dokupię pewnie coś większego ;)

• Popieram 1

Po usunięciu zatok owszem wejdzie ale nie mam gdzie dać napędu oraz kontrolera do wentylatorów. Nawet 280 na front ma problemy, ta buda po prostu nie jest stworzona do takich buildów. 

A też nie chce jej demolować, bo za jakiś czas dokupię pewnie coś większego ;)

Kontroler wentylatorów nie jest już wbudowany w tej obudowie?

Dopytuję tak bo mam niecny plan wstawić na top 420 w wersji slim ale wcześniej trochę zdemolować obudowę.

Edytowane przez Azarus

Jest, ale go odłączyłem ;) Lubię mieć pełną kontrolę nad wentylatorami a przede wszystkim możliwość całkowitego ich wyłączenia.

A możesz zmierzyć jaka jest odległość między topem a płytą główną? Miejsce na chłodnicę i wentylatory bez przesunięcia. Tzn jak "gruba" może być chłodnica plus wentylator zanim oprze się o płytę.

Edytowane przez Azarus
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...