Prawiczek 0 Napisano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Cześć, mam laptopa ASUS K50C z windowsem Home Premium 32bity. Problem w tym ze wolno on chodzi skanowałem antywirusem i nic nie znalazło, mam mało wgranych programów z 4 może. Nie wiem co zrobić brałem Ccleaner wyczyściło ale nic to nie zmieniło proszę o jakąś pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17818 Napisano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Problem w tym ze wolno on chodzi co masz na myśli ? Wolno się aplikacje wczytują, nad czymś pracujesz konkretnie ? Może wystarczy dołożyć pamięci RAM, jeśli masz np.2GB obecnie. Sprawdź stan dysku za pomocą np. HD Tune (pełny skan + benchmark) i stan SMART w Crystal Disk Info. Screeny wrzuć tutaj. Cytuj Link to post Share on other sites
Warren1987 670 Napisano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Screeny z HD Tune tak jak pisze kolega wyżej w pierwszej kolejności. Potem kiedy komp będzie zamulał to uruchom menadżer zadań, daj na procesy i wyślij screen z pełną listą. Dopisz pełną specyfikację laptopa. Cytuj Link to post Share on other sites
Prawiczek 0 Napisano 16 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Proszę oto zdjęcia: http://fotki.odnet.pl/images/crystal.png http://fotki.odnet.pl/images/hdtunebenc.png http://fotki.odnet.pl/images/menedzerza.png Windows 7 HomePremium 32bity, dawniej wszystko oki chodziło, a nie chce formatować bo to nie rozwiązanie jak po x czasie znowu to samo będzie Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17818 Napisano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Już widać że coś z dyskiem zaczyna się dziać niedobrego. Zapuść jeszcze Error scan w HD Tune, ale pełny - nie quick. Trochę potrwa, ale dobrze zrobić. Cytuj Link to post Share on other sites
Neon1992 0 Napisano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Na dysku masz bady i w 90% to one powodują zamulanie. Ściągnij sobie Hiren's Boot, wypal na CD i zbootuj z tej płyty kompa. Przejdź do Hard Disk Tools i odpal DRevitalize niech przeczesze cały HDD. Cytuj Link to post Share on other sites
Warren1987 670 Napisano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Ja bym polecał ściągnięcie programu MHDD lub HDD Regenerator (w mojej opinii lepszy), wypalenie na CD i przeprowadzenie procedury naprawczej dysku. Jest jakaś szansa że program naprawi dysk i będzie on jeszcze przez jakiś czas sprawny. Z mojego doświadczenia jednak wiem, że na takim "leczonym" już dysku, zwłaszcza jeśli jest na nim system - prędzej dojdzie do wywalenia kolejnych relokacji sektorów i w konsekwencji badów aniżeli byłby to np. tylko dysk z danymi. Jako że masz laptopa to na Twoim miejscu skłaniałbym się do kupna nowego dysku - a stary, w zależności od efektów naprawy - przerobiłbym sobie na dysk przenośny. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts