derp127 8 Napisano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Wczoraj doszedł do mnie komputer z techplanet z usługą montażu po podlaczeniu go do pradu i odpaleniu zaswieca sie na chwile wiatraczki i odrazu wylaczaja Konfiguracja komputera: Procesor i5 4670k Plyta główna asrock z87 extreme 4 Zasilacz xfx pro 550w Pamiec ram crucial ballistix sport cl9 1600mhz Obudowa zalman z9 u3 @edit Dodaje filmik Edytowane 11 Stycznia 2014 przez derp127 Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Zasilanie CPU podpięte ? Cytuj Link to post Share on other sites
Melman1980 363 Napisano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 wyglada na zwarcie . Zresetuj może najpierw bios wyjmując bateryjkę. Jak to nie da ządnych oczekiwanych rezultatów wymontuj płytę z obudowy i podłącz na tzw pająka na zewnątrz Cytuj Link to post Share on other sites
derp127 8 Napisano 11 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Zasilanie CPU podpięte ? chyba tak Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Posprawdzaj,po dociskaj wszystkie kable do mobo. Edytowane 11 Stycznia 2014 przez chudy131080 Cytuj Link to post Share on other sites
Kameng 9 Napisano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 chyba tak To ten kabelek 8pin obok wentylatora od CPU w lewym górnym rogu, znaczy tam powinien być jeżeli nie to wiadomo co jest problemem. Podepnij go i już, swoją drogą zamówiłeś opcje z montażem więc takie rzeczy nie powinny się wydarzyć bo powinni jeszcze sprawdzić czy wszystko gra i buczy Cytuj Link to post Share on other sites
derp127 8 Napisano 11 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 To ten kabelek 8pin obok wentylatora od CPU w lewym górnym rogu, znaczy tam powinien być jeżeli nie to wiadomo co jest problemem. Podepnij go i już, swoją drogą zamówiłeś opcje z montażem więc takie rzeczy nie powinny się wydarzyć bo powinni jeszcze sprawdzić czy wszystko gra i buczy Sprawdziłem i jest podłączony Cytuj Link to post Share on other sites
Warren1987 670 Napisano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Również podzielam zdanie że wygląda to na zwarcie. Jeśli masz taką możliwość - sprawdź ten zestaw na innym zasilaczu ale najpierw zrób tak jak pisał kolega - wyjmij sprzęt i podłącz samą płytę z procesorem i RAMem na jakiejś bezpiecznej izolowanej powierzchni. Edytowane 11 Stycznia 2014 przez Warren1987 Cytuj Link to post Share on other sites
RafiXll 178 Napisano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Wiatraczki się raczej zakręcą... W sumie wentylatory... Po drugie powinieneś od razu ich zjechać i im to odesłać. Niech się ciule nauczą. A tak sobie możesz problemów narobić jeśli wysłali uszkodzone podzespoły. Cytuj Link to post Share on other sites
LeCzarny 160 Napisano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Sprawdź, czy poprawnie zamontowano radiator na procesorze. Takie usługi składania kompa realizowane są w pośpiechu i często to jest tego przyczyną. Cytuj Link to post Share on other sites
Siwersus 664 Napisano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Dociśnij piny we wtyczce 24pin, miałem podobnie ale to w przedłużce od nztx(gdzieś jakiś przy jakimś kablu nie było styku i efekt był taki sam jak na filmie dołączonym przez autora), po tym zabiegu było już ok, albo też gdzieś może małe zwarcie jest . Cytuj Link to post Share on other sites
derp127 8 Napisano 11 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Może sie to wydawac głupie ale oglądałem całą płytę i jeszcze raz sprawdzalem czy wszystkie kable są podpięte i zauważyłem ze płyta ma wszedzie śrubki tylko nie tutaj: http://zapodaj.net/e2cf71b8a6f1b.jpg.html Czy przez to może byc spięcie ??? Edytowane 11 Stycznia 2014 przez derp127 Cytuj Link to post Share on other sites
Slawlos 38 Napisano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Brak wkrętu nie powoduje zwarcia. A świeci się dioda na płycie w ogóle, że jest zasilanie ? Przycisk na zasilaczu włączony ? Wątpię żeby wysłali komputer który nie działa. Coś musiało się stać podczas transportu. Wiadomo wszystko się przesuwa. Wrzuć trochę fotek które pokażą całość, całą płytę, tył komputera. Edytowane 11 Stycznia 2014 przez Slawlos Cytuj Link to post Share on other sites
Melman1980 363 Napisano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Weź no odkręc tą płytę bo sie moze okazac ze tam gdzie nie ma srubki nie ma tez kolka ktorego gosciu w innym miejscu zamocowal i dotyka gdzieś potencjału plus na płycie głównej pod spodem Cytuj Link to post Share on other sites
derp127 8 Napisano 11 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Przycisk na zasilaczu włączony , tak jak na filmiku tylko mrugną wiatraczki i koniec Brak wkrętu nie powoduje zwarcia. A świeci się dioda na płycie w ogóle, że jest zasilanie ? Przycisk na zasilaczu włączony ? Wątpię żeby wysłali komputer który nie działa. Coś musiało się stać podczas transportu. Wiadomo wszystko się przesuwa. Wrzuć trochę fotek które pokażą całość, całą płytę, tył komputera. Przycisk na zasilaczu włączony , tak jak na filmiku tylko mrugną wiatraczki i koniec@edit propo diody to zdziwilo mnie to ze jak podlaczylem kabel od internetu to mrugała dioda przy nim Edytowane 11 Stycznia 2014 przez derp127 Cytuj Link to post Share on other sites
LeCzarny 160 Napisano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Mówię Ci, jeśli to nowy komputer to sprawdź, czy chłodzenie jest dobrze zamocowane. Edytowane 11 Stycznia 2014 przez LeCzarny Cytuj Link to post Share on other sites
kuba83bb 91 Napisano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Chłodzenie nie ma nic do rzeczy może być nawet bez niego. Może źle podpieli włącznik zasilania do płyty? tzn. odwrotnie (PWR BTN)? Następna rzecz pamięci - wyciągnąć i włożyć ponownie, ewentualnie włożyć do innych slotów, spróbować odpalić z jedną kością. Na odległość trochę ciężko zgadywać. Edytowane 11 Stycznia 2014 przez kuba83bb Cytuj Link to post Share on other sites
LeCzarny 160 Napisano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Jesteś tego pewien? To zdejmij chłodzenie w swoim komputerze i go odpal. Powodzenia. Edytowane 11 Stycznia 2014 przez LeCzarny Cytuj Link to post Share on other sites
kuba83bb 91 Napisano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Jesteś tego pewien? To zdejmij chłodzenie w swoim komputerze i go odpal. Powodzenia. Raczysz żartować? to jak działają radiatory pasywne na CPU? Tak próbowałem komp się odpala bez problemu. Cytuj Link to post Share on other sites
LeCzarny 160 Napisano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 (edytowane) To dobrze, a teraz się obudź. U mnie w serwisie nie uruchamiający się komputer to w 2 na 10 przypadków właśnie źle dociśnięty radiator. Pasywne, czy aktywne nie ma znaczenia, jak jest dobrze dociśnięty. Nie piszę tego bez powodu. Edytowane 11 Stycznia 2014 przez LeCzarny Cytuj Link to post Share on other sites
kuba83bb 91 Napisano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 (edytowane) To dobrze, a teraz się obudź. U mnie w serwisie nie uruchamiający się komputer to w 2 na 10 przypadków właśnie źle dociśnięty radaitor. Pasywne, czy aktywne nie ma znaczenia, jak jest dobrze dociśnięty. Nie piszę tego bez powodu. Człowieku nie masz pojęcia o czym piszesz źle dociśnięty radiator to wyższe temperatury/przegrzewanie po kilku minutach pracy komputera! A nie w 1 sekundzie po włączeniu, nie ma to żadnego związku. Nie wiem w jakim serwisie ty pracujesz....brak słów. Edytowane 11 Stycznia 2014 przez kuba83bb 3 Cytuj Link to post Share on other sites
LeCzarny 160 Napisano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Czemu się ze mną kłócisz skoro tak jest? Nie unoś się dumą, bo to jemu komputera nie naprawi Cytuj Link to post Share on other sites
derp127 8 Napisano 11 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Chlodzenie sprawdziłem i nadal nie odpala ani przez wlacznik z przodu ani przez wlacznik zasilania na plycie Edytowane 11 Stycznia 2014 przez derp127 Cytuj Link to post Share on other sites
LeCzarny 160 Napisano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Wykluczamy, że nie sprawdzali komputera po złożeniu... hmm, a może nie sprawdzali? Najlepiej odeślij. Cytuj Link to post Share on other sites
derp127 8 Napisano 11 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Wykluczamy, że nie sprawdzali komputera po złożeniu... hmm, a może nie sprawdzali? Najlepiej odeślij. i tak chyba muszę zrobic tylko ze dzisiaj jest sobota i nie pracują napisze im email i dam znac w poniedziałek jak dalej sie potoczyło.Raczej powinni przyjąć spowrotem bez problemu ??? A i czy warto załączyc im ten filmik z pierwszego postu ??? @ mam także filmik jak rozpakowywalem komputer Edytowane 11 Stycznia 2014 przez derp127 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts