Skocz do zawartości

Przejście na AMD i niedosyt

Recommended Posts

Witam,

muszę pochwalić się downgradem i przy okazji pochwalić się sukcesem w spaleniu grafiki (furmark, hd4890 voltage na 1.425 1100@4600, chłodzenie referencyjne i papa), moje szczęście, że sklep uznał gwarancję i dostałem drugą sprawną... :oops:

Z i5 750 zszedłem na coś takiego:

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2010-05/d ... e.jpg.html

Szczerze to początkowo byłem średnio zadowolony.

"Stary" zestaw na i5 750 (procesor+płyta+pamięci) sprzedałem ze stratą 100PLN i przez pewien czas obyłem się bez żadnego komputera...

Już wiem, że rzeczywiście bez komputera da się żyć.

To co widać kosztowało mnie ~1400PLN

-Procesor Phenom x2 555 355PLN (byłem wstanie zaryzykować, że w razie czego zostaje z przeciętnym dwurdzeniowcem, jak widać mam przeciętnego czterordzeniowca)

-Asus M4A77TD Pro 305PLN

-A-Data XPG X-Series 4GB (2X2) 380PLN

-Windows 7 Home Premium 64bit OEM 388PLN (w sumie nie powinienem go liczyć, bo kupiłem go pod i5)

Podkręcanie grafiki sobie odpuszcze, bo raz już taką lekkomyślnie upaliłem, a poza tym pracuje i gram w rozdzielczości 1280x1024 (monitor CRT), także raczej nie bardzo jest sens o/c radka 4890.

Procesor boję się kręcić cokolwiek więcej, bo jest na boxie (który swoją drogą wygląda makabrycznie) i ma według biosu jakieś 43 stopnie, a w stresie 54 (orthos), jak na mój gust to sporo.

Poza tym czuję, że dalsze o/c będzie tylko dla sportu i wolę puścić wszystko na mniejszym napięciu.

Mam też profile (fusion i overdrive) by oszczędzić więcej prądu gdy nie gram.

Moje pytanie brzmi, czy mogę wyraźnie poprawić wydajność nie ponosząc makabrycznych kosztów?

A dziwisz się że upoaliles karte przy takim napieciu ??

tak zapytam po jaką cholere zamieniles i5 na 2 rdzeni ?? bo tego nie jestem w stanie zrozumiec?

Tak kupujac chlodzenie za makabryczne 150-200zl i krecic do 3,8 - 3,6 albo probowac odblokowac 2 rdzenie.

nie widzisz ze odblokował rdzenie? każdy sie uczy na błedach a potem jest ostrożniejszy ale do czasu potem znowu bierze górę ciekawośc i znowu zaczyna sie zabawa z kręceniem ile to pójdzie itp itd znam i rozumiem sam spaliłem 4850:) tzn nie ja tylko battlefield 2 mi ja wykończył ja tylko chciałem grac po małym OC:) mi chodzi 4x3,7 ale mam chłodzenie katana 3 teraz za 80 zł można kupic fajne chłodzenia poczytaj tutaj na forum są rożne opinie ostatnio czytałem cos o jakims spartanie ludzie polecali bo tani i swietnie sobie radził z temp ja w stresie przy 4x3,7 1,41v ,mam ok 60-62 st więc luz

co do procka jeszcze zaktualizuj bios bo czytałem na prolinie że to w jakis sposób komus pomogło i temp spadły ale bez zakupu chłodznia do kręcenia powyżej 3,4-3,5 sie nie obejdzie chyba że tyle Ci nie wystarczy

Jak dla mnie nie masz na co narzekac. Kupiles tanio procka i płytę, sporo taniej niz za i5 i jeszcze odblokowales 2 rdzenie, wiec niezle. Fakt ze wydajnosc jest nizsza niz i5, ale jak ktos tylko gra to duzej roznicy nie zauwazy. Kup mu dobre chlodzenie np. Zalman performa lub SilentiumPC Fortis i bedzie cacy. Sporo chlodniej i ciszej.

Pierwszy raz widzę takiego posta. Powinieneś napisać w dziale "co mnie boli - wypłakiwania" :)

Generalnie i5 są w większości przypadków szybsze od Phenomów (nie licząc x6Thubanów i topowych AMD),Ale ty po odblokowaniu rdzeni, masz teraz Phenoma II 955 co z konfrontacji z relatywnie słabym i5 750 wypada mimo wszystko nie najlepiej (2,6/3.2 Vs 3,2Ghz.) W grach walka jest dużo bardziej wyrównana i czasami prowadzi Phenom.

Pytanie na ile uda ci się podkręcić taki procesor (zablokowane rdzenie mogą się słabo, lub wcale kręcić)

Natomiast i5 pogoniłbyś na duże wartości bez wysiłku.

Generalnie zamieniłeś siekierkę na kijek i chyba się z tym liczyłeś prawda?

Kup porządne chłodzenie i pogoń go tyle ile się da (procesora tak łatwo jak grafiki nie spalisz)

W grach tak jak ktoś powiedział nie odczujesz różnicy, bo Phenom x4 sprawdzi się wyśmienicie.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, jasne że narzekam. :wariat:

Z i5 zszedłem na słabszy zestaw, bo potrzebowałem szybko gotówki na operację psa, dlatego sprzedałem komputer, a miesiąc potem złożyłem to...

Kokosów nie zarabiam, a jestem na tyle silnie uzależniony że nie wytrzymałbym dłuższego oczekiwania.

Poza tym komputer robi mi także za archiwum i musiałem coś sklecić...

Z chłodzeniem zaszalałem i to ostro, bo zakupiłem Mugen II za 160PLN.

Na 1.35 @4.2Ghz (ale z 3 rdzeniami, gubi się jeden rdzeń powyżej 4.1Ghz) komputer wstaje i generalnie rzecz biorąc działa, ale po godzinie z orthosem się sypie, stabilnie chodzi na 3.6~3.9 na HTT 300 i HT/NB 2400, temperatury można powiedzieć, że nie uległy zmianie (wyższe taktowanie). :]

Prawdę mówiąc 3.6Ghz wystarcza w zupełności do wszystkich gier jakie posiadam, a jest to najwyższe taktowanie na którym procesor chodzi na 1.25, więc tak już zostanie.

Z ciekawości próbowałem puścić wyżej pamięci (1800/2000 Mhz) przy standartowych ustawieniach procesora i wychodzi na to że kontroler pamięci nie pozwala na więcej niż 1700.

W gruncie rzeczy strata żadna, bo poza marginalnym wzrostem w paru syntetykach guzik to daje...

Wiem, że i5 750 jest konstrukcją wydajnieszą od phenomów (nowy x6 zdaje się niewiele tu zmienia, chyba że w aplikacjach wielowątkowych które używają skutecznie wszystkie dostępne rdzenie), ale jak napisałem (niewiele) wyżej, zmiana była niejakim przymusem.

Nie bez powodu opisałem to jako downgrade. :P

Jest jeszcze jeden problem, RAID.

Nie działa on tak pięknie jak na "taniej" płycie intela.

Czy możecie polecić mi jakiś dobry i tani kontroler RAID (cztery dyski po 500GB - 1xSeagate 7200.11 i 3xF3 500GB, swoją drogą chciałbym jeszcze z dwa dokupić za parę miesięcy)?

Dalej nęci mnie podkręcenie radka dla sportu, ale nie chcę znowu go skatować.

Pobawiłem się trochę w overdrive i stabilne max (bez dodatkowych voltów i niebezpiecznych skoków temperatury) dla rdzenia to 960 z 900, dla pamięci 4400 z 4000.

Poprzednia chodziła na 1000, ale na 1.35v (fabrycznie), a ta ma 1.313v.

Jak zastosuję chłodzenie cieczą albo azotem tudzież czymś równie sympatycznym to spróbuję podkręcić tą kartę na coś więcej.

Do tego czasu zostawię na nominale co jest, bo i tak nie zauważe żadnej różnicy, a mogę już nie mieć tyle szczęścia z gwarancją następną razą. ;)

Co do poprzedniego 4890:

Może to i głupie, ale liczyłem, że to barwione aluminium, z miedzianym rdzeniem z trzema heatpipami i turbiną na 6000rpm da radę schłodzić kartę tak by temperatura oscylowała na max 90 stopniach (wiem, sporo to), ale to się akurat udało.

Ale liczyłem również na to że rdzeń przeżyje takie napięcie (oprogramowanie asusa pozwala na podniesienie do 1.45), cóż...

Myliłem się.

Swoją drogą zysk żaden, ale cyferki wyższe. :)

stabilnie chodzi na 3.6~3.9 na HTT 300 i HT/NB 2400)

Jak będziesz sprzedawał, biorę w ciemno! Cóż za egzemplarz! Masz naprawdę super sztukę!

Poważnie mówisz o 3,9Ghz na 1,35Vcore? :P;) Ogólnie jak dla phenama na powietrzu to super wynik.

Reasumując phenom x4 @ 3,6Ghz +4890 to zestaw przy którym na pewno(prócz syntetyków) nie odczujesz różnicy po przesiadce z i5 (też kręciłeś? ile wycisnąłeś ? )

Z i5 zszedłem na słabszy zestaw, bo potrzebowałem szybko gotówki na operację psa

Też bym się nie wahał :] Niestety mój psiak już jest tam gdzie trafiają wszystkie psy :wariat:

proszę Cie chyba nie wierzysz w te napiecie dla 3,9 ...

Przecież dlatego pytam czy poważnie mówi

Różne już cuda widziałem. :wariat: Kto wie, może ma jakiś super egzemplarz.

Ja musiałbym chyba z 1.55 wrzucić, żeby zbliżyć się do takiego wyniku.

no ja więcej niz 1,43v przy 4x3,7 nie preferuje chociaż raz przez pomyłke dałem więcej bo najpierw dałem w biosie +0,1 v a potem jeszcze zwiekszyłem w amd overdrive i puscielm go na 1,5v ale po co go tak katowac na powietrzu nie ma sensu te 3,6-3,7 przy 4 rdzeniach jest wystarczające...znowu przy dwóch dla mnie barierą jest 3,8 boję sie więcej grzac:):wariat: ogólnie to pełen wypas za płyte dałem 245 zł za procka 316 czyli za 516 zł mam 4 rdzeniowy sprzęt z który spokojnie radzi sobie z grami a do tego przysżłosciowy (jakby co 6 rdzeni tez wejdzie) a taki i5 sam kosztuje 800 stów więc o czym my tu rozmawiamy....

sorry zwracam honor to chyba mozliwe prawdopodbnie dlatego że to seria C3 i może tym się charakteryzuje że można na niższych napięciach więcej wycisnąc może ktoś wie cos węcej:):P:)

Jest jeszcze jeden problem, RAID.

Nie działa on tak pięknie jak na "taniej" płycie intela.

Czy możecie polecić mi jakiś dobry i tani kontroler RAID (cztery dyski po 500GB - 1xSeagate 7200.11 i 3xF3 500GB, swoją drogą chciałbym jeszcze z dwa dokupić za parę miesięcy)?

Duzo sie tym interesowalem ostatnio i moge smialo stwierdzic jedna rzecz:

Nie istnieje cos takiego jak tani dobry kontroler RAID.

Ceny tych dobrych kontrolerow dla takiej ilosci dyskow zaczynaja sie od 1000 pln a koncza na 8 tys pln.

Mozesz sprobowac pokombinowac cos z np. http://www.komputronik.pl/index.php/pro ... SWT4I.html

Ale watpie zeby wyniki byly zadowalajace (4 kanaly)

EDIT: Jeszcze znalazlem cos takiego: http://www.komputronik.pl/index.php/pro ... SMF8I.html

Ne dziwcie się tymi napięciami. Na pclabie użytkownik memel (swoją drogą momentami strasznie irytujący, czasami skarbnica wiedzy) odblokowane C3 kręci podobnie jak autor tematu. A pamięci powyżej 1800MHz obecnie tylko Thuban jest w stanie pociągnąć.

Wy tak poważnie?

Myślałem, że to słaby egzemplarz... :D

Na wyższe napięcia od 1.35 pozwolić sobie nie mogę, bo procesor niebezpiecznie szybko nabiera temperatury.

Na 1.4 to do 60 rozpędza się w trzy sekundy. :menda:

Być może to jest właśnie mankament tego procka.

Swoją drogą marzyło mi się powtórzenie ~4.1Ghz na powietrzu, ale na Phenomie. :P

Będzie musiało to poczekać na inne lepsze czasy.

Obudowę mam Chieftec SH-01 (zależało mi na łatwym dostępie do flaków, poza tym zapłaciłem za nią 110PLN), mam 3 wentylatory 120 mm (jeden z tyłu, drugi zamocowany naprzeciwko płyty głównej za pomocą adaptera 80->120 na perforacji ścianki na drut, te dwie 120 to scythe 1900rpm, te co mają ~111 cfm na max obrotach (i tak są ciche w porównaniu do wentylatora hd4890 referent na 6000 rpm), trzecia 120 siedzi na mugenie (dołączona do radiatora) i wydmuchuje powietrze w kierunku tego wentylatorka z tyłu.

Mam jeszcze 2 wentylatory 92 mm przy stacji dokowania dysków i jeszcze jeden 92 na froncie.

Producent prawdopodobnie nie przewidział takiej konfiguracji... :)

Na płytę na mosfety szukam kawałka blachy miedzi z nagrzewnicy, zobaczymy czy poprawi to możliwości płyty (bo jak na razie HTT 310 to max, niestety niestabilne)

Cena kontrolera mnie przeraża...

Chyba chwilowo zadowolę się gorszym transferem i czterema dyskami po 500GB...

Nie mniej gotowiznę będę odkładał, bo miejsca skromnie się robi. :wariat:

htt 300 ciekawa sprawa i mowisz że idzie no w weekend to potestuje bo trzeba będzie sie powabic z pamieciami mam ddr2 800 44412 ale pracują przy 2,2v na 1066 55515 (cruciale) ja kręce tylko mnoznikiem czyli 200x....wczoraj do testów poscilem dwa pierwsze rdzenie 3,8 i dwa 3,7 przy 1,43 ale lipa w 3dmarku przy tescie proca zwiecha dwa razy

nie wiem czy tak w ogole można ustawiac i czy dwa pierwsze rdzenie to te że tak powiem z rodowitego procka a dwa pozostałe to te doblokowane? ktos to może wie? bo własnie przy dwóch rdzeniach najwiecej ile poszedł to 3,8 a przy 4 tylko 3,7:) chciałem pokombinowac dla tych kilku punktów w smarku nowy rekord to 16672:) jutro robie porzadek na dysku tak żeby te 17000 pobic:):D

mam 120 scythe 1100 obr i swietnie sie sprawuje jak na zakup chyba za 10 zł na allegro:)

powiedz mi te 1900 obr są słyszalne?

powiedzcie mi taka sprawe czy będzie jakas róznica wydajnosci w grach czy benchmarkach jak krece samym mnoznikiem a przez fsb???dajmy na to ram ustawie (1000) procek taktowanie końcowe też (3700) i czy jest jakies ewentualnie sensowne wytlumaczenie tych różnic?

niektore aplikacje lubia wieksze FSB

Roznica bedzie rowniez w dzielniku pamieci... i czasami te kilka % roznicy moze byc miedzye jednym dzielnikiem a drugim.

Ogolnie - najlepiej sprawdzic, ale najczesciej roznic nie bedzie albo beda one bardzo male.

Inna sprawa ze procek moze miec inne max oc przy kreceniu FSB i mnoznikiem.

no sprawdzę to przez weekend i podam wam c0 mi wyszło

no przy kręcenie mnożnikiem pamięc będzie 5,33x200

a przy fsb 4x250...260...270

inne mam tez pytanie ta magistrala czy jak jej tam hypertransport czytałem że ma byc w oklicach 2000 czy może byc duzo poniżej ? np 1900 ma to jakies znaczenie? a nie pzekraczac jakiej wartości np 2040 bedzie ok?

FROG czemu masz taki niski wynik w 3dmarku?

No to po kolei

Co determinuje taktowanie proca, ramu, itd. w AMD:

podstawą jest szyna HTT - nominalne taktowanie 200MHz,

taktowanie procka = jego mnożnik x szyna HTT

taktowanie ramu = jego mnożnik x szyna HTT

taktowanie HT = jego mnożnik x szyna HTT

taktowanie NB = jego mnożnik x szyna HTT

lepiej nie przekraczać HT powyżej 2000 - 2100 MHz bo stracimy stabilność. Podkręcenie NB do 2400-2700 MHz da większą wydajność dla L3.