Skocz do zawartości

Problem z podkręcaniem na płycie ASUS P5B-E

Recommended Posts

Witam. Mam problem z OC na płycie ASUS P5B-E. Nie da się ustawić ręcznie timingów pamięci. Jak tylko przestawiam opcję na ręczne ustawienia to nawet przy ustawieniach producenta RAM pamięci wyrzucają błędy. Muszę tę opcję mieć na AUTO, ale niestety nie da się wtedy uzyskać wyższego FSB. Maks 415 mhz później znowu pamięci wyrzucają błędy. Procek robi wtedy około 3.3GHz a dałoby się spokojnie więcej. O co tu chodzi?

Konfiguracja:

CPU: Core 2 Duo e8200
GPU: GeForce 8800GTX
MOBO: ASUS P5B-E
RAM: 2x2GB Kingston 800MHz
PSU: ModeCom Volcano 1000 Watt

Dodam jeszcze, że przy podkręcaniu Core 2 Duo e6300 nie dało się przekroczyć 350 mhz FSB.

Podnosząc FSB podnosisz taktowanie pamięci, jeśli masz taki problem z pamięciami jedynie co by dało szanse na dalsze O.C. to zmianę SPD pamięci RAM z 400 (800 MHz efektywne) na 333 (667 MHz efektywne lub na najniższe 266MHZ(533 MHz efektywne).

Inna sprawa to że płyta jest już leciwa i nominalnie chipset Intel P 965 nie obsługuje FSB 1333 MHz tylko FSB 1066/800, stąd moje pytanie jaką wartość FSB widzisz w CPU-Z gdy nie masz O.C.?

Drugie pytanie o napięcia dla CPU RAM, FSB i chipsetu, i jakie masz chłodzenie procesora.

Co do tego co pisali Tobie na "pclolu" raczej bym olał stosunek FSB do SPD RAM-u, bo to służy jedynie do optymalnej pracy w O.C. Oczywiście wszystko zależy od tolerancji samej płyty głównej, może być tak że będzie pracowała jedynie w trybie 1:1.

EDIT

By sprawdzić do jakiej wartości masz tzw zjawisko "FSB wall" zmniejsz na najniższy mnożnik procesora i kręć FSB, spróbuj stabilność płyty na normalnym ale i niższym SPD.

Edytowane przez MESSER
  • Popieram 1

SPD pamięci mam ustawione najniżej jak płyta pozwala i przy OC na 3.33GHz pamięci mają 830 mhz. Bez OC mam 1333 mhz FSB. Napięcie procesora pod obciążeniem około 1.35-1.38V (płyta ma dość duży v-drop). Napięcie FSB termination Voltage 1.4V. Napięcia chipsetu nie moge zmieniać (starsze wersje BIOS z tego co wiem to miały takie opcje).

Chłodzenie procesora Arctic Freezer 13 PRO.

Spróbuj jak pisałem wyżej znaleźć granicę taktowania FSB/RAM, choć podejrzewam że O.C. ogranicza RAM i niestety dużo zrobić się nie da i jeszcze napięcia pod chipset są nie do ruszenia :/

Zostaje jeszcze podmiana RAM na 533 MHz (1066 MHz efekt.) może płyta rozpozna je jako 400 MHz i ruszy.

Na wydłużeniu czasów dostępu do RAM i tak można było by zyskać tylko kilkadziesiąt MHz.

• Popieram 1

Ustawiłem proca na 3.2GHz a pamięci pracują na ustawieniach producenta. Tak jest stabilnie po kilku godzinach testów. Spróbuję jutro i w ciągu najbliższych dni wyciągnąć coś więcej.

Problem jest już jasny... Na 100 procent winne są moje RAMy. Dla próby włożyłem inne pamięci, które mam tj. Geile Ultra 667mhz 3-4-4-8 2x512mb. Procek poszedł na niecałe 3.9GHz, FSB 485 a pamięci 950mhz. Płyta daje radę wyciągnąć wyższy FSB, ale Geile już się zaczynają sypać. Szkoda, że nie mam lepszych pamięci bo jak widać zarówno stara płyta jak i Core 2 Duo e8200 mają potencjał...

Myślę, że sprzedam te Kingstony 2x2GB i dołożę do jakichś mocniejszych pamięci 2x2GB.

Przypominało mi się o jeszcze jednej możliwości ustabilizowania RAM-u, czyli o podniesieniu ich napięć, oczywiście dobrze żeby RAM-y do tej operacji posiadały założone radiatory bo na podwyższonym napięciu robi się cieplej.

Te Kingston-y jakie mają napięcia domyślne (powinno być na etykiecie podane z szybkością i CL)

Na starej LGA 775 miałem Kingstony co prawda 533 (1066 MHz efekt.) i już tam napięcia były 2.0-2.2V  CL 5.

• Popieram 1

No to faktycznie RAM do wymiany, para do dual chanel 2x2 GB to wydatek coś w okolicach 200 zł, spróbuj wsadzić 533 MHz, po zmniejszeniu SPD będziesz miał duże pole do przetaktowywania nie martwiąc się o czasy dostępu .

@ UP

Pisałem o podwyższeniu napięć RAM wyżej.

Edytowane przez MESSER