Skocz do zawartości

Modernizacja komputera dla grafika

Recommended Posts

Hej :)

Studiuję grafikę komputerową i chciałabym ulepszyć trochę swój komputer bo ten który mam mocno się grzeje i nie wyrabia na niektórych projektach.Podkręcanie jak najbardziej wchodzi w grę.

• Zastosowanie komputera : grafika tzn. programy typu pakiet Adobe CS5, 3ds max 2010, blender, zbrush, painter. 
  • Maksymalna kwota :2000zł plus ewentualnie to co dostanę za sprzedaż części ze starego zestawu
  • Których części potrzebuję : procesor + płyta + pamięć chyba że zasilacz za słaby to też wymienię na coś lepszego.
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : No ba :P
  • Rozdzielczość mojego monitora : Fullhd (1920x1080 60Hz)
  • Części z poprzedniego komputera :

​Procesor: Phenom II x4 940

Cooler: Thermalright Macho 120

Płyta główna: Gigabyte GA-MA78G-DS3H

Karta graficzna: MSI GTX580 3GB DDR5

Pamięci RAM: Kingston 4x2 GB 667Mhz DDR2

Dysk twardy: Seagate 500GB + 1TB

Zasilacz: Corsair CX500W

Napęd: Asus (nie wiem jaki ale działa)

Obudowa: SPC Gladius M40

Edytowane przez lilla

i7-4770K + H87 Performance + 16GB RAM: http://www.morele.net/inventory/info/Dmvf27/ - 2066,01zł

Standardowo 16GB RAM pod Adobe, 8-wątkowy procesor z możliwością OC pod grafikę 3D.

Grafikę masz dość prądożerną i pomyślałbym nad wymianą zasilacza na np XFX 550W / Cooler Master G550M.

• Popieram 1

4770k da rady ale zawsze lepiej wybrać S2011 z msi x79a-gd65 + i7 4820. Tym sposobem masz high-endową platformę do pracy z opcją upgrade do six-core i7. Problem polega jedynie na tym, że płyty pod S2011 są droższe. 1150zł za procek + 850zł za msi x79 gd6, więc brakuje budżetu na RAM.

Bardziej zajmujesz się pracami projektowymi, czy renderem? Bardzo ciekawy wybór prakietów narzędzi. Szczególnie w przypadku osoby studiującej. Dlaczego akurat 3dsMAX 2010?

i7-4770K + H87 Performance + 16GB RAM: http://www.morele.net/inventory/info/Dmvf27/ - 2066,01zł

Standardowo 16GB RAM pod Adobe, 8-wątkowy procesor z możliwością OC pod grafikę 3D.

Grafikę masz dość prądożerną i pomyślałbym nad wymianą zasilacza na np XFX 550W / Cooler Master G550M.

Zestaw wygląda nieźle, myślę że te 200-300 zł dostanę za moje stare graty więc który będzie lepszy zasilacz z tych które wymieniłeś? 

4770k da rady ale zawsze lepiej wybrać S2011 z msi x79a-gd65 + i7 4820. Tym sposobem masz high-endową platformę do pracy z opcją upgrade do six-core i7. Problem polega jedynie na tym, że płyty pod S2011 są droższe. 1150zł za procek + 850zł za msi x79 gd6, więc brakuje budżetu na RAM.

Bardziej zajmujesz się pracami projektowymi, czy renderem? Bardzo ciekawy wybór prakietów narzędzi. Szczególnie w przypadku osoby studiującej. Dlaczego akurat 3dsMAX 2010?

s2011 odpada, zdecydowanie za drogo i jak na moje potrzeby to za ambitne. 

Tych programów używamy na studiach :)