Skocz do zawartości

Jaki wzmacniacz/amplituner wybrać.

Recommended Posts

Witam

Ze wstępu chciałbym powiedzieć że jestem zielony, dlatego też zgłosiłem się do was, do ludzi którzy wiedzą co z czym gra. Prosiłbym żebyście też naprostowali mój tok myślenia jeśli jest błędny ;).

Obecny sprzęt jaki mam.
Karta dźwiękowa Asus Xonar U7 - Słuchawki Superlux HD66B i głośniki Genius 6000.
Powiem wam szczerze że cały czas odczuwam niedosyt jakości. Chciałbym to zmienić do takiego poziomu bym czuł zadowolenie.
Zacząć chcę od wyboru amplitunera, głośniki wymienię w późniejszym terminie, bo chwilowo uzbierałem tylko na Amplituner.
Tak jak wspominałem jestem zielony, nie oczytany w tym, niedługo mam się zabrać za wtajemniczanie, bo naprawdę się cały czas interesuję jakością dźwięku.
Na komputerze cały czas zmieniam  EQ pod daną muzykę jaką obecnie słucham.
http://fotkidepo.ru/photo/754506/431548LUP85h0ZB/767694w.jpg
Podbijanie w tym programie wydaję się w odsłuchu trochę płytkie, może przez to że po prostu mam taki sprzęt, a nie inny. Ale nie ma tragedii.

Plan mam taki:
Asus Xonar U7 podłączony pod SPDIF lub przez chich 5.1 (nie wiem jak lepiej) pod wzmacniacz. A do wzmacniacza podłączyć głośniki 5.1 i XBOX'a pod SPDIF lub HDMI IN i OUT do monitora.

Amplituner czy wzmacniacz? Bez różnicy jak dla mnie, ja radia ogólnie nie używam, a PODOBNO jedyna różnica między amplitunerem i wzmacniaczem jest taka że Amplituner ma radio. Ale nie wiem czy to prawda.

Czy istnieją, amplitunery lub wzmacniacze z korektorem graficznym? Gdzieś wyczytałem że są amplitunery w którym można ustawić korektor. A zależy mi na podbijaniu tonów.
Sam chciałem pokombinować i korektor graficzny kupić pod 5.1, ale takich wynalazków nie ma ;).

Pomieszczenie jakie posiadam nie jest za duże, 24M2, poddasze, miejsca w sumie jest mało, ale dałem radę porozwieszać w dosyć ciekawy sposób te Genius'y, że czuć ten dźwięk przestrzenny, ale to naprawdę nie gra roli dla mnie, bo jak już się ustabilizuję, wyjdę na swoje, to pokój się znajdzie na głośniki i dźwięk 5.1 ;).

Muzyka jaką słucham od najczęściej słuchanej do rzadziej.
1. Reggae - Rock Alternatywny
2. Rock
3. Metal
4. Rap

Ile pieniędzy chcę przekazać na amplituner/wzmacniacz. 1800zł? Nie wiem czy w ogóle w takiej sumie coś można wywalczyć. Zależy mi na tym by sprzęt był naprawdę w tej cenie najlepszy jaki mogę znaleźć, kosztowało mnie wiele wyrzeczeń odłożenie takiej sumy, więc proszę was uszanujcie to i pomóżcie mi odnaleźć coś ;). Jeśli to jest za mała ilość, albo warto by było jeszcze parę złotych oszczędzić, to odłożę. Ale chciałbym wiedzieć już na co zbieram ;).

Dlaczego tak jestem uparty na 5.1, uwielbiam dźwięk przestrzenny, jak słucham muzyki i jakieś przejścia, dźwięk przemieszcza się z głośnika na głośnik, daje ciekawy efekt, zresztą czasami filmy też oglądam ;). Jeśli chodzi o to, to zdania nie zmienię, chociaż też teoretycznie, wyczytałem że 5.1 nie służy do muzyki.

Do jakiego efektu dążę. Do takiego naprawdę ciepłego brzmienia, ciężko mi to opisać, bas by był taki miękki, ciepły, by w perkusji ten sopran nie był taki "syczący, gryzący" takie naprawdę ciepłe brzmienie.

Obecnie słuchawki dają ostry sopran, a bas, perkusja jest trochę przygaszona, podbijanie nic nie dało. Obniżanie sopranu, dalej daje takie ostre brzmienie.
Na głośnikach jest lepiej. Jest cieplej, ale to jeszcze nie to ;).
Czytałem że prawdziwą moc słuchawek mogę wydobyć jak podłączę pod porządniejszy sprzęt. Karta dźwiękowa to za mało.

Pozdrawiam

Ołłł siet!

To najlepiej będzię kupić amplituner do 5.1, a by słuchać muzyki przez słuchawki dobrze do amplitunera podłączyć wzmacniacz słuchawek?

Ja już się gubię w akcji ;)

nie nie - wzmacniacz słuchawkowy podłączasz do komputera ,do wzmacniacza słuchawkowego słuchawki,  a amplituner z głośnikami służy ci jako kino domowe.

ale - fakt - na początku zacznij od lepszego kina domowego z amplitunerem  - potem pomyślisz

Edytowane przez zine5

Muzyka jaką słucham od najczęściej słuchanej do rzadziej.

1. Reggae - Rock Alternatywny

2. Rock

3. Metal

4. Rap

Harman Kardon (idąc od AVR-170 w górę, nowy lub używany) z JBL (np. Northridge) lub Jamo (np. S608). Wspominałeś o JBL wysokich i smukłych Loft. Niestety są to już bardziej typowe głośniki kinowe, słabo będzie z muzyką. Słuchałem 50 mają momentami dudniący bas i są jak dla mnie zbyt "wygładzone".

• 4 miesiące temu...
  • 1 rok później...

Napisz więcej informacji. W sensie ile pieniędzy możesz na to przeznaczyć. Są różne sprzęty w bardzo różnych cenach. Dzięki temu będzie Ci o wiele łatwiej doradzić. Ewentualnie poczytaj sobie tutaj  - na stronie masz obecnie wpis na blogu o tym jaki amplituner oraz głośniki do kina domowego wybrać. Zwracaj przede wszystkim uwagę na ilość kanałów. Zasada jest taka,że im więcej kanałów tym lepszy sprzęt.